Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Στην Σουηδία έγινε μεγάλη αντιδεξιά-αντιρατσιστική διαδήλωση που οργανώθηκε μέσω του Facebook από την 17χρονη Φελίτσια Μαργκινένου !

JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Getty Images

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το απόγευμα στο κέντρο της Στοκχόλμης για να διαμαρτυρηθούν κατά της εισόδου για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, της ακροδεξιάς στο Κοινοβούλιο - συγκέντρωσε ποσοστό 5,7% - μετά τις χθεσινές εκλογές.



Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Όχι στους ρατσιστές", περίπου 6.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με την αστυνομία. "Ναι στη συνύπαρξη, όχι στον ρατσισμό" φώναζαν ακόμη οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στις θέσεις του κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες.



Η διαμαρτυρία ήταν αυθόρμητη και οργανώθηκε μέσω του Facebook από την 17χρονη Φελίτσια Μαργκινένου, η οποία μένει στην περιοχή Σολεντούνα στα βόρεια της Στοκχόλμης.

 Σημειώνεται ότι στις εκλογές, τις περισσότερες ψήφους κέρδισαν οι Κεντροδεξιοί του Φ. Ράινφενλντ χωρίς να συγκεντρώσουν πλειοψηφία ικανή για να κυβερνήσουν. Σενάρια θέλουν τον πρωθυπουργό να ζητά συνεργασία με τους Πράσινους, νυν συμμάχους των Σοσιαλιστών. Ο κ. Ράινφελντ ωστόσο δεν απέκλεισε ακόμη και συμμαχία με τους Σοσιαλιστές, λέγοντας ότι "υπάρχει ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας, ωστόσο πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν εκείνοι". 



Η ακροδεξιά διπλασίασε τα ποσοστά της και μπήκε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής των Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Άκεσον δήλωσε ότι το κόμμα του θα αδράξει την ευκαιρία για να κάνει τη φωνή του να ακουστεί, καθώς - όπως είπε - υπέστη αποκλεισμό από τα ΜΜΕ κατά την προεκλογική εκστρατεία. Το κόμμα του κ. Άκεσον στρέφεται κατά των Μουσουλμάνων και των ξένων γενικότερα και πρεσβεύει πολιτική κλειστών συνόρων για την μετανάστευση. 



Στη Σουηδία των 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ποσοστό 14% είναι μετανάστες. 


Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: