Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ :Επικράτηση της Μπολιβαριανής Συμμαχίας Η ενίσχυση της αντιδραστικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι θα οξυνθεί η αντιπαράθεση


 Η Συμμαχία Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών (το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα - PSUV, το ΚΚ Βενεζουέλας - PCV και μερικοί άλλοι σχηματισμοί που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία) αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής που είχαν μια σημαντική συμμετοχή για το είδος των εκλογών, που άγγιξε το 66,5%.

Σύμφωνα με τα όχι τελικά αποτελέσματα της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (CNE), η Συμμαχία Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών αποσπούσε στο κοινοβούλιο των 165 εδρών τις 95 έδρες, ενώ η αντιπολίτευση υπό την «ομπρέλα» οργανώσεων Χώρος Δημοκρατικής Ενότητας (Mesa de la Unidad Democratica - MUD), από τα μεγάλα αστικά κόμματα AD και το COPEI μέχρι την αριστερίστικη Bandera Roja, με τον πακτωλό της χρηματοδότησης από τους ιμπεριαλιστές, καταλαμβάνει 64 έδρες και το κόμμα Πατρίδα για Ολους (PPT) - μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στις εκλογές με τις δυνάμεις του μπολιβαριανού μπλοκ - 2 έδρες, ενώ ακόμη 4 έδρες δεν είχαν κριθεί οριστικά.


Ο στόχος της απόσπασης της απόλυτης πλειοψηφίας των δύο τρίτων από την Μπολιβαριανή Συμμαχία δεν επετεύχθη και τώρα η αντιδραστική αντιπολίτευση, που δεν απείχε όπως είχε επιλέξει το 2005, θα επιδιώξει να δυσκολέψει το έργο της κυβέρνησης Τσάβες και ήδη κάνει δηλώσεις ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Το βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα δείχνει πως οξύνεται η αντιπαράθεση και κρίσιμο σημείο είναι να ενταθεί η ταξική πάλη, ώστε ο εργαζόμενος λαός να δυναμώσει το αγώνα του για τη λαϊκή εξουσία στην προοπτική του σοσιαλισμού. Στο χάρτη των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι η αντίδραση επικράτησε με υπεροχή σε ορισμένες επαρχίες όπως οι Σούλια, Τάτσιρα, Αζνοτέγκι, ενώ υπήρχαν και περιοχές με ισοδύναμο αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά τους 12 βουλευτές για το λεγόμενο Κοινοβούλιο της Λατινικής Αμερικής, τα δυο μπλοκ είχαν από 6 έδρες.
Οι οπαδοί της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο τις πρώτες πρωινές ώρες προχτές για γιορτάσουν τη «νίκη του λαού», που όπως είπε ο πρόεδρος Τσάβες θα επιτρέψει να συνεχιστεί η διαδικασία αλλαγών. Επίσης χτες το βράδυ το επιτελείο του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος εκτιμούσε ότι μετά την τελική καταμέτρηση θα έχει 98 έδρες.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: