Σε σχέση με τις συμφωνίες που υπέγραψε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ μιλήσατε και για στρατιωτικές συνέπειες, και υποστηρίζετε ότι έχει προχωρήσει η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο. Τι έχει εκχωρήσει η ελληνική πλευρά και σε ποιους;
«Έχουν προχωρήσει συζητήσεις και αυτό έχει δημοσιευτεί και σε άλλες εφημερίδες. Εάν υπάρχει τώρα και υπογεγραμμένη συμφωνία δεν το ξέρουμε άλλα οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά. Αυτό φαίνεται και από μια σειρά αποκαλύψεις που γίνονται, π.χ. που αναχαιτίζονται τα τουρκικά αεροπλάνα, έχουν γίνει διαφοροποιήσεις και εκεί.
Εμείς θέλουμε την ομαλή - ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά εδώ δεν είναι μια τέτοια εξέλιξη. Μπορεί προσωρινά με τη ηγεσία της Τουρκίας να γίνει μια συμφωνία και με υποχωρήσεις, αλλά στη πορεία διατάσσονται και αναδιατάσσονται οι δυνάμεις. Η Τουρκία είναι τη μια έτσι και την άλλη αλλιώς και αύριο μπορεί οι συμφωνίες να καταργηθούν και να έχεις και στρατιωτικές εμπλοκές.
Όσον αφορά το Ισραήλ στρατιωτική συμφωνία ανακοινώθηκε. Ήταν μέσα στην επίσκεψη Νετανιάχου στην Ελλάδα. Μάλιστα έγινε στρατιωτική συμφωνία, δεν είναι ότι της δίνουμε πορτοκάλια και παίρνουμε μπανάνες, με μια χώρα που δεν είναι η μοναδική, αλλά παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό που λέμε το «άλυτο» μέχρι σήμερα παλαιστινιακό ζήτημα, που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό. Κάνεις στρατιωτική συμφωνία, κάνεις κοινά γυμνάσια που αφορούν το Ιράν. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε μια στρατηγική κατά του Ιράν.
Υπάρχουν δυστυχώς και άλλα άρθρα στη συμφωνία, λένε μόνο αυτά που δεν μπορούν να αποκρύψουν, αλλά προβάλουν και ορισμένα και άλλα τα αποσιωπούν. Ένα ακόμα είναι ότι θα μας δώσει «εμπειρία» ο ισραηλινός στρατός. Μακάρι να μην ισχύει».
Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που λέει ότι: Τα λεφτά τα φάγαμε μαζί.
Είναι στρατηγική σήμερα των οικονομικών και των πολιτικών στυλοβατών του συστήματος. Δεν μπορούν να κρύψουν τα χάλια και ενοχοποιούν και το λαό, βάζουν στη ίδια μοίρα τη δικιά τους εγκληματική πολιτική με το λαό. Και μάλιστα όταν οι ίδιοι έχουν συμμετάσχει σε εκστρατεία διαφθοράς συνειδήσεων. Πως θα βάλουμε στην ίδια μοίρα ένα νέο άνθρωπο ή και μεγαλύτερης ηλικίας που τελικά πήγε και βρήκε δουλειά στο δημόσιο, έστω με μέσο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του; Θα τον βάλουμε στην ίδια μοίρα με αυτούς που διαμορφώνουν τέτοιους ρουσφετολογικούς μηχανισμούς. Όταν μάλιστα αυτοί οι μηχανισμοί και οι κυβερνήσεις κάνουν ότι μπορούν για να δυσφημήσουν το κίνημα, για να περάσουν τη μοιρολατρία.
Όσο μεγαλώνει η μοιρολατρία και ο ατομισμός ο καθένας θα σκέφτεται: Ο θάνατός σου η ζωή μου. Δεν είναι ικανή ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ να κάνουν μαθήματα ηθικής στο λαό, Εμείς ως κόμμα έχουμε δεχθεί τις συνέπειες της ρουσφετολογίας. Ξέρεται τι γίνεται τώρα στις Τοπικές Εκλογές; Εκβιασμοί φοβεροί. Να μην μπεις στο ψηφοδέλτιο. Και τώρα οι εκβιασμοί γίνονται και από τους επιχειρηματίες. Σε συνθήκες ανεργίας δεν χρειάζεται να το πιάσεις τον άλλο από το λαιμό, μια «κουβεντούλα» να του πεις και «φιλικά»: Μη πας στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί ίσως αύριο με τις απολύσεις δυσκολευτείς. Δεν χρειάζεται να τον πας σε κάνα μπουντρούμι και να του δώσεις κάνα χέρι ξύλο. Εμείς έχουμε αρκετά τέτοια κρούσματα, συγκεκριμένα.
Υπάρχουν δημοσιεύματα για το Βατοπέδι τα οποία λένε ότι δεν υπήρξε καμία ζημιά για το δημόσιο. Με βάση ότι σε λίγες μέρες πρέπει να αποφασίσετε αν θα παραπέμψετε στο ειδικό δικαστήριο τους πολιτικούς που αυτή της στιγμή εξετάζονται, τι θα πράξετε;
Αυτή είναι μια λογιστική τοποθέτηση του θέματος. Πως δεν υπήρξε ζημιά για το Βατοπέδι; Καταρχήν η μεγάλη ζημιά είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μια σειρά κτήματα, δάση κλπ που με τα χρυσόβουλα ανήκουν στην εκκλησία. Αυτό δεν είναι ζημιά όταν στερείται σήμερα ο ελληνικός λαός από ελεύθερους χώρους; Τα μοναστήρια να έχουν τους χώρους τους, σε αυτό δεν είμαστε αντίθετοι. Άλλο όμως αυτό και άλλο να έχουν τεράστιες περιουσίες. Μάλιστα σε αυτή τη περίπτωση με τη λίμνη, πως δεν υπήρχε ζημιά.
Από τις εκλογές και μετά δεν έχουμε δει σε επίπεδο δράσης λαϊκού κινήματος κάποια άλλη γραμμή Μαζινό, να πει: Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν περνάει.
Καταρχήν αυτή τη γραμμή Μαζινό την έχει βάλει και ο πρωθυπουργός Καραμανλής, Παπανδρέου, είχαν μια γραμμή Μαζινό για την ΦΥΡΟΜ για το Κυπριακό, για πάρα πολλά πράγματα και την εγκατέλειπαν πάρα πολύ εύκολα. Στις σημερινές συνθήκες, δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα, δεν μπορείς να επιλέξεις ένα ζήτημα και να πεις εδώ δεν κάνω πίσω. Σήμερα οξύνονται όλα τα προβλήματα, να πάρουμε το πρόβλημα τις δουλειάς, η ανεργία είναι τεράστιο ζήτημα. Η ανεργία θα αυξηθεί, ήδη λένε ότι θα πάνε ένα εκατομμύριο άνεργοι, χωρίς να υπολογίζουν αυτούς που δεν έχουν μπει στον ΟΑΕΔ. Πάρτε ένα μέρος της αγροτιάς που θα εκτοπιστεί από το χωράφι, αυτοί δεν είναι σε κανέναν ΟΑΕΔ, θα πάρουν ένα καλάθι, ένα πάγκο και θα πουλάει ότι μπορεί, αυτό το δήθεν παραεμπόριο, θα κάνει δουλειές του ποδαριού, τι θα κάνει; Ναρκωτικά θα πουλάει;
Επίσης η ανεργία φέρνει και άλλα προβλήματα. Μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι δεν θα καλύπτονται με βιβλιάριο υγείας. Στην επίσκεψή μου στην Κοζάνη μου έλεγαν ότι στα νοσοκομεία πηγαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν βιβλιάριο. Τώρα ακόμα που δεν έχουν οργανωθεί μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια. Mε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μισή γάζα την περνάς στο ηλεκτρονικό σύστημα, τι θα γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι οι ΕΒΕ που δεν μπορούν να πληρώνουν ασφάλιστρα, οι άνεργοι που τελείωσαν με το ταμείο ανεργίας, ο ΟΑΕΔ περικόπτει χρήματα.
Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή όλα τα προβλήματα έχουν αυξηθεί. Με άξονα βεβαίως τη δουλειά, το μεροκάματο, τη σύνταξη. Τι θα γίνει τώρα στα σχολεία που το πετρέλαιο ακριβαίνει; Άρχισαν οι σχολικές επιτροπές των Δήμων και καλούν τους γονείς και τους λένε να καταβάλουν χρήματα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι το ευαίσθητο σημείο, λέει ο γονιός: Που θα στείλω εγώ το παιδί μου μέσα στο κρύο σχολείο;
Άρα λοιπόν πραγματικά ο λαός χρειάζεται να αντισταθεί και να διεκδικήσει εφ' όλης της ύλης. Πρέπει να ξεκαθαρίσει που οφείλεται η κρίση και να μην πιστεύει στους μύθους ότι θα έρθουν οι Άραβες από το Κατάρ στην Ελλάδα και θα φάμε με χρυσά κουτάλια.
Σχετικά με το αν η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο ήταν αναγκαίο ή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Το μνημόνιο είναι μια γενική ευρωπαϊκή συμφωνία της ευρωζώνης και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Δηλαδή έχεις κρίση αυτή τη στιγμή και μάλιστα τέτοια που εκδηλώνεται ταυτόχρονα σε μια σειρά ισχυρές καπιταλιστικές χώρες και το μνημόνιο αυτό αφορά όλο το χώρο της ευρωζώνης και εξειδικεύεται στην Ελλάδα. Άρα για το αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο; Εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να σκεφτεί και να έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για να αποφύγει αυτές τις εξελίξεις. Αυτό είναι το θέμα γιατί όταν ακολουθείς αυτόν το δρόμο ανάπτυξης θα έχεις κρίση. Κι όταν μάλιστα είσαι και ενταγμένος μέσα στην ΕΕ η κρίση βεβαίως θα ξεσπάσει και ενδεχομένως και πιο σκληρά σε σένα. Επομένως δεν ήταν το μνημόνιο ένα κόλπο. Ήταν η συμφωνία που έγινε στην Ευρώπη για το πώς θα επιστραφούν τα χρήματα στις γερμανικές, γαλλικές, βρετανικές τράπεζες και στις ελβετικές, στις οποίες χρώσταγε η Ελλάδα, γιατί και τα δάνεια βέβαια δεν τα πήρε η Ελλάδα για να τα μοιράσει στο λαό.
Αυτό είναι το μνημόνιο. Και βεβαίως μέσα από το μνημόνιο περνάνε και ορισμένα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν στις εργασιακές σχέσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην κοινωνική Ασφάλιση για να εξασφαλιστεί άμεσα ζεστό χρήμα. Το μνημόνιο είναι συνυφασμένο με την πολιτική που ακολουθούνταν και πριν. Και αυτοί που λένε, όπως ο κ. Σαμαράς, ότι θα μπορούσε και να μην γίνει το μνημόνιο, αλλά επειδή ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι «Τιτανικός» και ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά. Εντάξει, μπορεί να έγιναν και ορισμένα λάθη τακτικής από την κυβέρνηση, θα μπορούσε ίσως να δανειστεί νωρίτερα που τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα, αλλά αυτά είναι επιμέρους ζητήματα. Η κρίση είχε χτυπήσει ήδη, από το 2008 ξεκίνησε στην Ελλάδα έτσι αργά - αργά και το 2009 ήταν σε μια ανοδική πορεία. Επομένως το μνημόνιο είναι συνυφασμένο με τη γενικότερη στρατηγική.
Τώρα, ότι μπορεί να βάζουν το μνημόνιο μπροστά για να δικαιολογήσουν πολλά πράγματα, ναι. Και να σας πω ένα παράδειγμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή τα π.χ. τα υδροηλεκτρικά έργα για να γίνουν θέλουν πάνω από 10 - 12 χρόνια. Δεν πρόκειται δηλαδή να φέρουν άμεσα χρήμα. Το κόψιμο του δώρου, η περικοπή χρημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνουν άμεσα χρήμα. Όμως μια σειρά από έργα που προγραμματίζονται θα φέρουν κέρδος στους επιχειρηματίες, αλλά μακροπρόθεσμα.
Τώρα, για το Ελληνικό, εντάξει έφεραν τον αρχιτέκτονα και έλεγαν διάφορα, όμως πάει στο Κατάρ απ' ό,τι φαίνεται. Διάβαζα στην εφημερίδα ότι ένας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα αυτής της εταιρείας του Κατάρ, είναι ένας Έλληνας επικοινωνιολόγος - διαφημιστής, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει συχνά - πυκνά στα στρογγυλά τραπέζια και αναλύει «γιατί το ΚΚΕ δεν ανεβαίνει» κτλ. Αυτός λοιπόν είναι εκ μέρους του Κατάρ. Και όταν ρώτησαν την εταιρεία -αυτά τα γράφει η εφημερίδα, που δεν έχει διαψευστεί- που τον ξέρετε αυτόν τον κύριο, απάντησαν: Δεν τον ξέρουμε εμείς οι ίδιοι, αλλά ήταν συνεργάτης του πρωθυπουργού. Και ο κύριος αυτός μπορεί να βρεθεί σε πάνελ και να ρωτήσει τον Σοφιανό, τον Παφίλη «το ΚΚΕ γιατί δεν δυναμώνει;». Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ποιοι είναι οι επικοινωνιολόγοι.
Ο κ. Ρόντος τι ήθελε στη Νέα Υόρκη; Λένε είναι φίλος του πρωθυπουργού και χειρίζεται τώρα τα θέματα της ονομασίας. Έγραφαν χθες στις εφημερίδες -δεν διαψεύστηκαν- ότι ήξερε τι όνομα θα πάρει η FYROM, που δεν είχε συζητηθεί ούτε με τους διαπραγματευτές. Δεν ήξεραν αυτοί και ήξερε ο κ. Ρόντος. Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι ότι κάνουμε κουτσομπολιό σε κάποια πρόσωπα. Η διπλωματία είναι μυστική σε τέτοια θέματα, αλλά το λέω γιατί πολλές φορές αυτά τα πρόσωπα μιλούν στην τηλεόραση, και μιλάνε ως ειδικός επιστήμονας από το Χάρβαρντ και λέει ο άλλος το' πε και ο καθηγητής, το' πε και ο επικοινωνιολόγος. Αλλά, ο επικοινωνιολόγος δεν είναι απλώς ένας επικοινωνιολόγος με πολιτικές απόψεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου