Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Κυβέρνηση: Ψάχνουν το τρόπο που θα μας (ξανά)ληστέψουν.

Δόθηκε το "πράσινο φως" από το Eurogroup-Ecofin για τη δεύτερη δόση του δανείου προς τη χώρα μας, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι τρία είναι τα εναλλακτικά σενάρια που μελετά η κυβέρνηση σχετικά με το ΦΠΑ.

Αυτό, για να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που  έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% στο συντελεστή 23%,  κάτι που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε τα τρία σενάρια:

- Αύξηση 1% ή 2% του συντελεστή ΦΠΑ όλων των αγαθών που σήμερα βρίσκονται στο 11%.

- Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

- Εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε το σενάριο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, χωρίς ωστόσο- όπως σημείωσε- να δηλώνει προτίμηση σε αυτό. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι αδικαιολόγητες οι επικρίσεις, όταν αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και στην αναδιανομή.

Eurogroup- Eco/Fin

Μαζί με την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων. 

Σημειώνεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.

Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως είναι η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες και η φορολόγηση στις συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

ΠΗΓΗ : NOOZ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: