Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ; Η θέση των Οικολόγων Πράσινων για την απαράδεκτη δήλωση του Κ.Τσόκλη στην ΕΡΤ

"Και δεν είναι ωραίο πράγμα στο κάτω κάτω βρε παιδί μου η επίθεση;" (Κ. Τσόκλης, στην κρατική τηλεόραση)
Ο βιασμός αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα ως σήμερα, ως μία από τις ειδεχθέστερες μορφές βίας κατά των γυναικών.
Παρόλα αυτά στην χώρα μας φιλοξενούνται και μάλιστα στην κρατική τηλεόραση απόψεις οι οποίες νομιμοποιούν ηθικά το έγκλημα του βιασμού, ταυτίζουν θύτη και θύμα ή ακόμη χειρότερα αντιστρέφουν τους ρόλους και τέλος προτρέπουν ανοικτά σε τέλεση αυτού του εγκλήματος εξαίροντάς το ως «ένδειξη ζωντάνιας των ανδρών και έκφραση πάθους» (!).
Όλα αυτά μάλιστα, σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από τις επιθέσεις βιασμού τόσο σε ενήλικες γυναίκες (Κέρκυρα και Προσκυνητές Κομοτηνής) αλλά και σε 11χρονο κορίτσι (Αρκαδία), που δολοφονήθηκε μετά το βιασμό της.
Ένα μικρό δείγμα των δηλώσεων παρατίθενται παρακάτω:
«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. .... Ποιος είναι αλήθεια ο πιο ζωντανός άνθρωπος; Ο γερο ηλίθιος που κάθεται στο σπίτι του και δεν έχει κανένα ερωτισμό μέσα του ή εκείνος ο οποίος ρισκάροντας την ζωή του και την ελευθερία του επιτίθεται σε ένα πλάσμα σεξουαλικό; .... Και δεν είναι ωραίο πράγμα στο κάτω κάτω βρε παιδί μου η επίθεση;»
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την αγανάκτηση μας, καταδικάζοντας απερίφραστα την προβολή τέτοιων δηλώσεων γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη (ο οποίος μάλιστα συναλλάσσεται συχνά με το κράτος), ιδιαίτερα μέσω της κρατικής τηλεόρασης.  Η τελευταία μετατρέπεται έτσι σε όχημα διάδοσης των απεχθέστερων σεξιστικών ιδεών, προσδίδοντάς τους και κύρος «γνώμης πνευματικού ανθρώπου». Ζητούμε από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο να παρέμβει για αυτό το ζήτημα και να καλέσει άμεσα σε απολογία τους υπευθύνους της κρατικής τηλεόρασης.
Επισημαίνουμε, τέλος, ότι το τελευταίο μέρος της συνέντευξης του Τσόκλη συνιστά σαφώς δημόσια προτροπή σε κακούργημα, πράξη η οποία είναι ποινικά κολάσιμη, σύμφωνα με το άρθρο 184 του ποινικού κώδικα, και τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών ετών.
Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: