Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Καζακστάν:Δικηγόρος-ακτιβιστής ξυλοκοπείται και συλλαμβάνεται λίγο πριν την συνάντηση του με τον ευρωβουλευτή Τζο Χίγγινς

Ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Αντίστασης (τμήμα της CWI στο Καζακστάν)

Τα μεσάνυχτα της 28ης Αυγούστου, έξω από τον σταθμό λεωφορείων της πόλης Κοκτσετάβα στο Βόρειο Καζακστάν, ο γνωστός στην χώρα μαχητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρος Βαντίμα Κουραμσίνα, δέχτηκε βίαιη επίθεση και στην συνέχεια συνελήφθη από την αστυνομία. Ο Βαντίμ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει για να συναντήσει την επόμενη μέρα τον σ. Τζο Χίγγινς, ευρωβουλευτή του ιρλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (τμήματος της CWI).

Ένας άγνωστος δράστης, προφανώς άνθρωπος της αστυνομίας, επιτέθηκε με γροθιές στον Βαντίμ. Οι αστυνομικοί, που κρυβόντουσαν λίγο παραπέρα, περίμεναν να ξεκινήσει η επίθεση και στην συνέχεια ήρθαν και συνέλαβαν τον Βάντιμ και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα.



Ο Βαντίμ, μαζί με άλλους ακτιβιστές – πρώην κρατούμενους, είχε πάει στην Κοκτσετάβα για να βοηθήσει στο γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ για τα βασανιστήρια στις φυλακές του Καζακστάν. Ο ίδιος είχε προσωπικές εμπειρίες από βασανιστήρια στο παρελθόν στις φυλακές της χώρας. (Δείτε σχετική συνέντευξη του Βαντίμ από το σάιτ της CWI: http://www.socialistworld.net/doc/4254)

Την τελευταία περίοδο ο Βαντίμ δεχόταν συχνά ανώνυμα τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι εκπροσωπούσαν την αστυνομία. Οι άγνωστοι του μετέφεραν την «δυσαρέσκεια» των αρχών για την δράση του. Ο Βαντίμ ήταν ανήσυχος και είχε ενημερώσει τους συντρόφους του σχετικά.

Όταν δημοσιογράφοι άρχισαν να καλούν στο αστυνομικό τμήμα για να μάθουν τι συμβαίνει, ο αστυνομικός που απαντούσε στο τηλέφωνο τους έλεγε κάθε λογής ασυναρτησία πριν τους το κλείσει. Όταν ένας σύντροφος κάλεσε εκ μέρους του γραφείου του Τζο Χίγγινς στο ευρωκοινοβούλιο, από τις Βρυξέλλες, του είπαν πως δεν ξέρουν τι συνέβη και «αν θέλει να έρθει την άλλη μέρα το πρωί στο αστυνομικό τμήμα» για να ενημερωθεί.

Οι τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο Βαντίμ πέρασε προχτες από δικαστήριο και ο εισαγγελέας ζήτησε να φυλακιστεί για 10 ημέρες.

Τις επόμενες ημέρες, τόσο ο Τζο Χίγγινς και  το γραφείο του στο ευρωκοινοβούλιο, όσο και οι δυνάμεις της CWI διεθνώς θα κινηθούν δραστήρια για την άμεση απελευθέρωση του Βαντίμ και την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του. 


ΠΗΓΗ : WWW.XEKINIMA.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια: