Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Τα ελληνικά συνδικάτα οφείλουν να καλέσουν 24ωρη γενική απεργία στις 29 Σεπτέμβρη, κοινή μέρα δράσης των εργαζομένων όλης της Ευρώπης


Ανακοίνωση από το Ξεκίνημα (Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση)


Από τις αρχές του καλοκαιριού είναι γνωστό ότι η 29η Σεπτέμβρη είναι μια σημαντική μέρα για τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης. Τη μέρα αυτή τα ισπανικά συνδικάτα καλούν γενική απεργία και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων καλεί «μέρα πανευρωπαϊκής δράσης» ενάντια στην σκληρή λιτότητα που εξαπολύουν οι κυβερνήσεις και το ευρωπαϊκό διευθυντήριο.

Η 29η Σεπτέμβρη αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για συντονισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μια ευκαιρία για το ταυτόχρονο κάλεσμα κινητοποιήσεων και προπάντων γενικών απεργιών σε μια σειρά χώρες, ξεκινώντας απ’ το Νότο: την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να σταλεί ένα διεθνιστικό μήνυμα, κοινής πάλης των εργαζομένων όλης της Ευρώπης ενάντια στον «κοινό εχθρό». Αυτός δεν είναι άλλος από τη συντονισμένη επίθεση του ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου, που αφού προκάλεσαν την πιο βαθιά και καταστροφική οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ’30, τώρα με κυνισμό και ωμότητα τη φορτώνουν στους εργαζόμενους!



***

Θα περίμενε κανείς ότι η ηγεσία των ελληνικών συνδικάτων και ειδικά η ΓΣΕΕ θα αγκάλιαζε με ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία καθώς:

 - το δικό μας εργατικό κίνημα δέχεται την πιο βάναυση επίθεση σε σχέση με όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να έχει ήδη πραγματοποιήσει 6 γενικές απεργίες στο πρώτο μισό του 2010,  

- από τον Ιούνη αναπτύχθηκε πρωτοβουλία συμπαράστασης στο ελληνικό εργατικό κίνημα από την ευρωομάδα της αριστεράς (GUE) μετά από πρωτοβουλία του Ιρλανδού ευρωβουλευτή Τζο Χίγγινς,

- και καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ διαμήνυε από πριν το καλοκαίρι την ανάγκη για πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις αναφερόμενος στις επαφές του με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα...

Όμως όχι! Η ΓΣΕΕ αρνείται μέχρι της στιγμής να προχωρήσει στην προκήρυξη απεργίας για τις 29/9. Δεν έχει αποφασίσει οτιδήποτε σχετικά με τις 29 Σεπτέμβρη! Συζητάει νέα γενική απεργία για τον ... Οκτώβρη!

Η ΑΔΕΔΥ από την άλλη «διστάζει». Παρότι έχει αποφασίσει το κάλεσμα νέας 24ωρης γενικής απεργίας στο δημόσιο τομέα, δεν έχει ορίσει ημερομηνία και περιμένει την ΓΣΕΕ «για να συντονιστούν»!

Για τη στάση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, δεν μπορούμε να εκπλαγούμε: οι εργαζόμενοι της υπόλοιπης Ευρώπης προφανώς δεν είναι «καθαροί» αριστεροί και δεν είναι αρκετά επαναστάτες για την ηγεσία του ΚΚΕ – όπως εξάλλου δεν είναι και οι εκτός ΠΑΜΕ Έλληνες εργαζόμενοι – έτσι ώστε το ΠΑΜΕ να είναι διατεθειμένο να ασχοληθεί, δηλαδή να συντονιστεί μαζί τους!

***

Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγραφεί η ανευθυνότητα με την οποία οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν την ανάγκη του πανευρωπαϊκού συντονισμού! Η στάση τους μπορεί μόνο να περιγραφεί σαν εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για σοβαρή μάχη ενάντια στους κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ. Ότι και να πουν, ότι και να κάνουν, για να «δείξουν» την αγωνιστικότητα τους στη συνέχεια, θα έχει εξαιρετικά μικρότερη σημασία και δυναμική αν την πρώτη φορά που προσφέρεται η δυνατότητα πανευρωπαϊκού συντονισμού σε απεργιακό επίπεδο δείξουν αδιαφορία!

Για τους αγωνιστές της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος και την αριστερά που δεν κινείται από ιδιοτέλεια αλλά από τις ανάγκες και τα συμφέροντα του εργατικού, νεολαιίστικου, μαζικού κινήματος, δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μέρα καθυστέρησης: πρέπει να μπούμε μαχητικά μπροστά στην προσπάθεια να παρθούν πρωτοβουλίες από τα κάτω και αποφάσεις σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών, ώστε να ταρακουνηθούν οι γραφειοκράτες των συνδικαλιστικών κορυφών και να συρθούν στο συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Ευρώπη, σε μια νέα 24ωρη γ. απεργία για τις 29 Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερα μεγάλοι και σημαντικοί κλάδοι που είναι ήδη σε φάση κινητοποιήσεων, όπως ΟΣΕ, ΔΕΗ, Συγκοινωνίες κλπ, έχουν ένα κρίσιμο ρόλο να παίξουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ξεκίνημα,
4 Σεπτέμβρη 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: