Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η ημέρα του ηθοποιού στο Ηρώδειο - Δευτέρα 20/9/2010

Μια βραδιά μαγευτική, όπως ταιριάζει στο θέατρο και τους ανθρώπους του, ξετυλίχθηκε τη Δευτέρα το βράδυ με το «χορό – λαό» να συμμετέχει ενεργά με χειροκροτήματα αλλά και με διάλογο!
Ήταν μια γιορτή τιμής και αναφοράς σε ξεχωριστούς ερμηνευτές του νεοελληνικού θεάτρου, ένας θεσμός που άρχισε το 1956, πρώτα με την μορφή της Μαρίκας Κοτοπούλη και το 1957 με τον γίγαντα του θεάτρου Αιμίλιο Βεάκη, θεσμός που καταλύθηκε την 21η Απριλίου 1967 διότι, όπως είπε ο Κ.Γεωργουσόπουλος στην εκδήλωση, η τυραννία τον πρώτο που φιμώνει είναι το θέατρο.

Στην θεατρική ιεροτελεστία της Δευτέρας τιμήθηκαν οι μορφές που σημάδεψαν με την παρουσία τους τον 20ο αιώνα, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την πολιτική. Μάνος Κατράκης, Μελίνα Μερκούρη, Ελλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν.
Για την προσωπικότητα και το έργο τους μίλησαν οι: Βασίλης Κολοβός για τον Μάνο Κατράκη,  Κώστας Αλαβάνος για την Μελίνα Μερκούρη, Βέρα Κρούσκα για την Ελλη Λαμπέτη. Ο Γιώργος Γεωγλερής «συνομίλησε» με τον Δημήτρη Χορν (μια ιδέα του ίδιου που την υλοποίησε ο Γιώργος Κιμούλης). Η Εύα Κοταμανίδου, ερμήνευσε ένα τραγούδι από την «όπερα της πεντάρας» των Μπ.Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ, που είχε ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη.
Την σκηνοθετική επιμέλεια «υπέγραψε» ο Σπύρος Ευαγγελάτος, τη διαμόρφωση χώρου ο Γιώργος Πάτσας, τη μουσική διεύθυνση είχε ο Γιάννης Αναστασόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Κλεοπάτρα Ροντήρη.
Τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, εκπροσώπησε ο υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝ Σωτήρης Σιώκος και παρέστησαν πολλά μέλη του τμήματος πολιτισμού.
Τμήμα Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: