Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ο χειρότερος καύσωνας της χιλιετίας απειλεί τους Ρώσους ! «Φύγετε από τη Μόσχα», προτείνουν οι γιατροί

Ο αέρας της Μόσχας ξεπερνά κατά τρεις έως έξι φορές το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο μόλυνσης, προειδοποιούν οι υπηρεσίες υγείας και προτείνουν στους πολίτες να φύγουν ενώ για το χειρότερο καύσωνα της χιλιετίας στην πρωτεύουσα κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι.
Οι γιατροί προειδοποιούν τους πολίτες ότι η ατμόσφαιρα στη Μόσχα αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία καθώς περιέχει επιβλαβή μικροσωματίδια, μεταξύ των οποίων μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογονάνθρακες. Ο μολυσμένος αέρας περιέχει επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο.


Η μόλυνση του αέρα της Μόσχας ξεπερνά, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, κατά τρεις έως έξι φορές το επίπεδο συναγερμού στη ρωσική πρωτεύουσα.
Οι γιατροί ζητούν από τους πολίτες να αποφύγουν την εισπνοή του αέρα, που μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον αέρα μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.
Δεν υπάρχουν μέσα για αποτελεσματική προστασία. "Το μόνο πράγμα που βοηθά πραγματικά είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα", ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χρόνια πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη και οι έγκυοι", εξηγεί ο γιατρός Πάβελ Λογκίνοφ του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας.
"Για την αναπνοή, οι χειρουργικές και άλλες μάσκες βοηθούν κάπως κατά των ερεθισμών που προκαλούνται από τον καπνό, αλλά αυτό δεν διευθετεί το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Δεν αναπνέουμε ευκολότερα", προσθέτει ο ίδιος.
Ο διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας, Αλεξάντρ Φρολόφ δήλωσε ότι ο καύσωνας που πλήττει τη Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου είναι ο χειρότερος των τελευταίων 1.000 ετών.
"Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που δε γνωρίζει προηγούμενο στ΄αρχεία μας", επεσήμανε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η υψηλότερη θερμοκρασία, 38,2 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου ενώ η αμέσως μικρότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αγία Πετρούπολη (37,1 βαθμοί) το Σάββατο.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: