Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Η καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται! Η Fed ανησυχεί για νέα ύφεση στις ΗΠΑ! (Άρθρο από www.iskra.gr)

Η FED ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ!


Την απόφασή της να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ωρίμανση εξασφαλισμένων με υποθήκες ομολόγων για την αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την ανάκαμψη, ανακοίνωσε χτες η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed). Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί σαφή μεταστροφή της στρατηγικής του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη, Μπεν Μπερνάνκι, σε σχέση με πριν από λίγους μήνες, όταν σχεδίαζε τη σταδιακήαπόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας.
 H αμερικανική κεντρική τράπεζα παράλληλα διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια σταθερά στην κλίμακα από μηδέν έως 0,25%, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να τα κρατήσει στα χαμηλά αυτά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Η Fed εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας, σε σχέση με την περασμένη της συνεδρίαση στα τέλη Ιουνίου. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η ανάκαμψη παραγωγήςκαι απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.
Και ενώ στην Ευρώπη η κατάσταση στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας είναι τουλάχιστον το ίδιο δραματική με αυτήν στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμμένει στην προκρούστεια μονεταριστική της πολιτική, η οποία βυθίζει την γηραιά ήπειρο σε μια, άνευ προηγουμένου ύφεση. Αντί δηλαδή η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου ναστηριχθούν στοιχειωδώς οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, επιμένει με θρησκευτική προσήλωση στην εφαρμογή των πιο ακραίων – και έξω από κάθε οικονομική λογική- νεοφιλελευθέρων δογμάτων.
Η κορύφωση αυτής της προκρούστειας μονεταριστικής πολιτικής είναι το «νεοαποικιοκρατικό» μνημόνιο, το οποίο έχει επιβάλλει στην χώρα μας η ΕΚΤ σε αγαστή συνεργασία με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Αλλά όταν ακόμα και τα «γεράκια» της Fed αποφασίζουν την παράταση και ενίσχυση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας μήπως έφτασε η ώρα ακόμα και οι φανατικοί υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς» στην χώρα μας – με δεδομένο μάλιστα τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών- να αναρωτηθούν: «στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;»
Πηγή:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: