Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ανακοίνωση τμήματος Παιδείας: Σε «πίθο των Δαναΐδων» έχει μετατρέψει η κυβέρνηση την εκπαίδευση στο ζήτημα των διορισμών

Σε πίθο των Δαναΐδων έχει μετατρέψει την εκπαίδευση η κυβέρνηση δείχνοντας πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά το ζήτημα της επάρκειας του διδακτικού προσωπικού των σχολείων εν όψει της έναρξης του σχολικού έτους.
Έτσι, ένα μήνα μόλις πριν την επίσημη έναρξη των μαθημάτων ξεκινά μια αβέβαιη ως προς την έκβασή της επιχείρηση να καλύψει τα μεγάλα κενά σε διδακτικό προσωπικό με ανεπαρκείς διορισμούς και πολιτικές «εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού δυναμικού» (sic), όπως τις χαρακτηρίζει.

Την ίδια στιγμή από τον τρύπιο πυθμένα του πιθαριού «διαρρέουν» σχεδόν τριπλάσιοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αγανακτισμένοι από την αντεργατική πολιτική που απεργάζονται η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ πέρυσι είχαν υποβάλει αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί εφέτος.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, ενώ υπόσχεται ότι «… η καινούρια σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά…», δεν διαθέτει ένα επεξεργασμένο σχέδιο για να επιτύχει αυτό το στόχο. Πολύ περισσότερο δεν διαθέτει μια τεκμηριωμένη μελέτη για την παρούσα κατάσταση και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του εκπαιδευτικού δυναμικού.
Έτσι, οι παρεμβάσεις της δεν ξεπερνούν τη λογική σπασμωδικών μέτρων, κυριολεκτικά «της τελευταίας στιγμής», σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα συνεπάγονται σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: