Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Αμφίβολης νομιμότητας χαρακτηρίζει τη δίκη εκπρόσωπος του ΟΗΕ-Δικάζουν κρατούμενο που φυλακίστηκε από τα 15 του στο Γκουαντάναμο-Για «την πρώτη δίκη ενός παιδιού στρατιώτη στη σύγχρονη ιστορία», έκανε λόγο ο συνήγορος του 23χρονου

Ξεκίνησε στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο η δίκη του Καναδού Ομάρ Χαντρ που συνελήφθη σε ηλικία 15 ετών κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.
Ο 23χρονος σήμερα Χαντρ κατηγορείται ότι έριξε μία χειροβομβίδα που σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη τον Ιούλιο του 2002 στο Κοστ του Αφγανιστάν. Ο ίδιος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών. Ο Καναδός θα δικαστεί από στρατιωτικό δικαστήριο.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της δίκης, συζητήθηκε η επιλογή του σώματος των ενόρκων που θα αποτελείται από στρατιωτικούς και το οποίο θα καθορίσει την ποινή του, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος. Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς θα εξετάσουν 15 αξιωματικούς προτού επιλέξουν πέντε ενόρκους για τη δίκη που αναμένεται να διαρκέσει το λιγότερο τρεις εβδομάδες.


Ο συνήγορος του 23χρονου Τζον Τζάκσον ήταν ο μοναδικός στρατιωτικός που δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπισή του. Κατήγγειλε τη δίκη του Χαντρ ως "την πρώτη δίκη ενός παιδιού στρατιώτη στη σύγχρονη ιστορία".
Τη Δευτέρα ο στρατιωτικός δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο Πάτρικ Πάρις, αποδέχτηκε τις "ομολογίες" που είχε κάνει ο Χαντρ στη φυλακή Μπάγκραμ και αργότερα στο Γκουαντάναμο, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κρατούμενος κατήγγειλε ότι βρισκόταν υπό σωματική και ψυχολογική βία.
Μάλιστα, ένας από τους "ανακριτές" του είχε δηλώσει τον Μάιο στο δικαστήριο ότι είχε απειλήσει τον Χαντρ ότι θα τον βιάσει, αν δεν ομολογήσει, ενώ άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι την πρώτη φορά που ανακρίθηκε ο Χαντρ ήταν ακόμα υπό την επήρεια αναισθητικών φαρμάκων, αφού είχε υποβληθεί σε πολλές, σοβαρές επεμβάσεις.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι η δίκη του Χαντρ μπορεί να δημιουργήσει άσχημο προηγούμενο για τα παιδιά στρατιώτες σε όλο τον κόσμο. "Το ψήφισμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ξεκαθαρίζει ότι κανείς κάτω των 18 ετών δεν θα δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και οι εισαγγελείς σε άλλα διεθνή δικαστήρια το χρησιμοποίησαν για να μην διώξουν ποινικά παιδιά. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κανένα παιδί δεν έχει διωχθεί ποινικά για εγκλήματα πολέμου. Τα παιδιά στρατιώτες πρέπει να αντιμετωπίζοντια πρωτίστως ως θύματα και πρέπει να βρίσκονται εναλλακτικοί τρόποι για την επανένταξή τους και την απόδοση δικαιοσύνης", δήλωσε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις Ράντικα Κουμαρασουάμι.
Πρόκειται για την πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που συντελείται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: