Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο, επισκέφθηκε τις πρεσβείες του Ιράν, του Λιβάνου, της Συρίας και τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Γιώργο Μαρίνο επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας 23/8/2010 διαδοχικά τις Πρεσβείες του Ιράν, του Λιβάνου, της Συρίας και τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρέσβη του Ιράν  Μαχντί Χαναρντούστ, την Πρέσβειρα της Συρίας, Χούντα Αλχούμσι, τον επικεφαλή της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαμίρ Αμού Γαζάλε και την επιτετραμμένη της πρεσβείας του Λιβάνου, Ράνια Ελ Αμπντάλα.
Σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν να ενημερωθεί το ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις και να παρουσιάσει τις θέσεις του σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τους λαούς της περιοχής μας, αλλά και για τον ελληνικό λαό, από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή σ' αυτά και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Μαρίνος, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και μετά τις επισκέψεις στις διπλωματικές αρχές, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση για τις τελευταίες επικίνδυνες για τους λαούς διεργασίες:
Η τοποθέτηση του  Γ. Μαρίνου
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμπλέκεται πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς  σχεδιασμούς
Οι λαοί της περιοχής, το ταξικό εργατικό κίνημα, κι όλες οι αντιμπεριαλιστικές-φιλειρηνικές δυνάμεις πρέπει να βρεθούν σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση.
«Νέα πολεμικά σενάρια και διπλωματικές πλεκτάνες απεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ενάντια στους λαούς του Ιράν, του Λιβάνου, της Συρίας και της Παλαιστίνης, πλάθοντας έτσι νέες κι επικίνδυνες εξελίξεις. Η σημερινή επίσκεψή μας στις πρεσβείες των παραπάνω χωρών εκφράζει πρώτα απ' όλα την αλληλεγγύη του ΚΚΕ με τους λαούς της περιοχής. Αλληλεγγύη, που εκφράζεται όλα αυτά τα χρόνια από το Κόμμα μας και το ταξικό εργατικό κι αντιιμπεριαλιστικό κίνημα όχι μόνο στα λόγια, αλλά με συνεχείς και συνεπείς δράσεις.
Σήμερα έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε τα ιδιαίτερα απειλητικά πολεμικά τελεσίγραφα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που πραγματοποιούνται με την ενθάρρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενάντια στο Ιράν. Ανεξάρτητα από τα προσχήματα, με τα οποία «ντύνουν» οι ιμπεριαλιστές τις επιθετικές τους ενέργειες, πρέπει αυτές να καταδικαστούν αποφασιστικά από τους λαούς.
Ταυτόχρονα έχουμε και τις προειδοποιητικές επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής μηχανής στη συνοριακή γραμμή με το Λίβανο, που μαρτυρούν την εντεινόμενη επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ με στόχο να μπορέσει αυτό να διασφαλίσει ότι θα απομυζήσει όλον τον ενεργειακό πλούτο της ευρύτερης περιοχής, αγνοώντας τα δικαιώματα του Λιβάνου.
Σ' αυτές τις συνθήκες εκδηλώθηκε πιο έντονα η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις υποθέσεις της Μ. Ανατολής. Εμπλοκή την οποία το ΚΚΕ καταδίκασε. Αυτή η πρόσφατη, δήθεν «ενεργή» παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην περιοχή, εκείνο που ανέδειξε είναι η εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας μας και της ΕΕ με το κράτος του Ισραήλ, την ώρα που συνεχίζεται ο σφαγιασμός του λαού της Παλαιστίνης. Η ανταλλαγή επισκέψεων της ελληνικής και της ισραηλινής κυβέρνησης, οι εξαγγελίες και οι δηλώσεις που ακολούθησαν δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής, των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ. Το αντίθετο, επιβεβαιώνουν και βαθαίνουν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες για να υπηρετηθεί η ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου μιας και ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων  και ανταγωνισμών, διευρύνονται οι ανάγκες του για πρώτες ύλες, για εκμετάλλευση κι έλεγχο των πηγών του πλούτου, για επενδύσεις και αγορές. Την ίδια στιγμή  η κατάσταση στην Μέση Ανατολή έχει γίνει ακόμα πιο σύνθετη και περίπλοκη με την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.
Η επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να αναπτύξει δραστήριο ρόλο, ανάλογο και στον αντίποδα, του δήθεν «φίλο-παλαιστινιακού» ρόλου που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η αστική τάξη της Τουρκίας στην περιοχή, αποκαλύπτει πως πίσω από τα «στρογγυλά τραπέζια» και τα «διευρυμένα ελληνό-τουρκικά υπουργικά συμβούλια», υπάρχουν κι οξύνονται σκληροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις, όχι μόνον των πιο ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών, αλλά και των χωρών που επιδιώκουν να παίξουν περιφερειακό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Στο γεωπολιτικό αυτό «παιχνίδι» η κάθε δύναμη, συμμετέχει ανάλογα με την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ισχύ της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, με βάση τη θέση της μέσα στο διεθνές σύστημα καθώς και τη γεωγραφική - στρατηγική της θέση.
Όσο κι αν αυτή η πολύμορφη συνεργασία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με το κράτος του Ισραήλ, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί στη χώρα μας ως «διπλωματική επιτυχία»  της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα αποτελεί προκλητική αθώωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητάς του και κάνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά να «βουτάει τα χέρια της στο αίμα» των θυμάτων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.  Για αυτό και πρέπει να λάβει τη μαζική λαϊκή καταδίκη, όπως κι η στήριξη που παρέχεται σ' αυτήν την πολιτική γραμμή από τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ.
Επιπρόσθετα, οι πρόσφατες δηλώσεις των Παπανδρέου - Νετανιάχου φανέρωσαν ότι αποτέλεσμα των διμερών επαφών τους είναι η άσκηση ακόμα μεγαλύτερης πίεσης και εκβιασμών προς τους Παλαιστίνιους, τους οποίους επιδιώκουν να οδηγηθούν σε ένα ακόμη «διάλογο», με το «πιστόλι στον κρόταφο», για το πόσα θα χάσουν, την ώρα μάλιστα που συνεχίζονται ασταμάτητα οι δολοφονίες παλαιστινίων, το χτίσιμο του τείχους του αίσχους, οι μαζικοί εποικισμοί, ενώ πρόσφατο είναι το δολοφονικό χτύπημα του στολίσκου στα ανοιχτά της Γάζας.
Επιβεβαιώνονται έτσι για μια ακόμα φορά ότι είναι υποκριτικοί οι ισχυρισμοί για τις άριστες σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τις αραβικές χώρες και την Παλαιστίνη, την ώρα που στην Παλαιστίνη μιλά για ίσες ευθύνες και ταυτίζει το θύμα με το θύτη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει άριστες σχέσεις με τα μονοπώλια κι όχι με τους λαούς της περιοχής.
Το ΚΚΕ θεωρεί πως μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση η ταξική αντιμπεριαλιστική πάλη είναι ανάγκη να δυναμώσει και να εμποδίσει τα σχέδια για το λεγόμενο «εκδημοκρατισμό της ευρύτερης Μέσης Ανατολής» με τη δημιουργία μιας "Νέας Μέσης Ανατολής". Σχέδια που, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη δεχτεί πλήγματα χάρη στην ένοπλη, γενικότερη αντίσταση των λαών της περιοχής.
Αποτελεί βασικό καθήκον της λαϊκής πάλης να καταδικαστεί το ΝΑΤΟ που ετοιμάζεται να εγκρίνει τη νέα στρατηγική κατά των λαών και αυτό το νέο δόγμα που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του το Noέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα, το οποίο προβλέπει μεταξύ των άλλων την ένταση των επεμβάσεων κατά των λαών με διάφορα προσχήματα εκτός της «τρομοκρατίας», μεταξύ των οποίων, συμπεριλαμβάνονται η εσωτερική και η ενεργειακή ασφάλεια, οι πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, ακόμα και οι κλιματολογικές αλλαγές. Αποκαλύπτεται όλο και πιο πολύ ότι το Διεθνές Δίκαιο, όπως το γνώρισαν οι λαοί στην περίοδο της ενεργητικής παρουσίας και δράσης της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος στις διεθνείς υποθέσεις, δεν υπάρχει πλέον. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο ΟΗΕ, που αποτελεί πεδίο εκδήλωσης ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων κι εργαλείο υλοποίησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, να τάσσεται κατηγορηματικά κατά της συμμετοχής της χώρας μας στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό. Έτσι και σήμερα απαιτούμε την επιστροφή των δεκάδων ελληνικών στρατιωτικών αποστολών, που βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρα μας. Όχι μόνον γιατί είναι πολυδάπανες, την ώρα που στο όνομα της κρίσης πετσοκόβονται οι κοινωνικές παροχές για την Υγεία και την Παιδεία, αλλά και γιατί αυτές οι στρατιωτικές αποστολές είναι ενταγμένες σε σχεδιασμούς σε βάρος άλλων λαών και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι η επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχει τα ίδια αποτελέσματα: νεκρούς, φτώχεια και μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει κυρίαρχα για το δρόμο ανάπτυξης της χώρας του, χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και προστάτες».
Καταλήγοντας ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε:
«Κατά τη γνώμη μας είναι ανάγκη ο εργατικός - λαϊκός αγώνας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή να αποκτά ενιαία ταξικά, πολιτικά χαρακτηριστικά ώστε να αναπτύσσεται ένα μέτωπο που όχι μόνον θα συγκρούεται με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, αλλά ανάλογα και με τις συγκεκριμένες συνθήκες της κάθε χώρας θα αντιμετωπίζει την υποδαύλιση θρησκευτικών, αποσχιστικών και εθνοτικών διαιρέσεων και αντιθέσεων και θα χαράζει την προοπτική για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για το σοσιαλισμό.
Απαιτούμε:
  • Η ελληνική κυβέρνηση να παραιτηθεί από τα στρατιωτικά γυμνάσια και να σταματήσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.
  • Να γυρίσουν πίσω όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές, που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Σεβασμό της κυριαρχίας κι εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική απειλή κι επέμβαση, που μπορεί να γίνει κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα.
  • Αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη (υψίπεδα και περιοχή του Γκολάν, Δυτική Όχθη κ.ά.).
  • Πλήρη διάλυση των εποικισμών και τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους (Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη) με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ.
  • Λύση του ζητήματος των προσφύγων. Στην επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων με βάση το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σύμφωνα επίσης με τα άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Άμεση απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των Λιβανέζων και Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων καθώς και των Παλαιστίνιων υπουργών και βουλευτών.
  • Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου και στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού απ' όλα τα κατεχόμενα εδάφη του νοτίου Λιβάνου συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Σεμπάα.
Καλούμε τους λαούς της περιοχής, το ταξικό εργατικό κίνημα, κι όλες οι αντιμπεριαλιστικές-φιλειρηνικές δυνάμεις να βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: