Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

65η επέτειος από το έγκλημα στη Χιροσίμα

Ενα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έγινε σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια με τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.  Η Ιαπωνία τίμησε την 65η επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπροσωπούνται στην τελετή για πρώτη φορά.
   
Η καμπάνα της ειρήνης κτύπησε στις 8.15 το πρωί, την ώρα που το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945, και δεκάδες χιλιάδες επιζώντες, παιδιά και αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

    "Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα.

    Ο απολογισμός εκείνης της βόμβας ήταν στα τέλη του 1945 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης. Αρκετές χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.

    Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Εξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο πρώτος ΓΓ που λαμβάνει μέρος, και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία Τζον Ρους, επίσης ο πρώτος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών που λαμβάνει μέρος σε μια τέτοια τελετή. 

ΠΗΓΗ:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: