Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Στον κόσμο της η Διαμαντοπούλου ! Προκλητική «πρόβλεψη» για τη δυσκολότερη σχολική χρονιά! Λες και το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν κυβέρνησε-κυβερνάει 20 χρόνια !

Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι φέτος θα είναι η πιο δύσκολη σχολική χρονιά, λες και τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την κυβερνητική πολιτική!

κρηκτικά προβλήματα αναμένονται τη νέα σχολική χρονιά, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική της καταδικάζει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, παραδέχτηκε, χτες, ότι η «φετινή χρονιά είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Αντιμετωπίζει, ίσως, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε σχολική χρονιά από τη μεταπολίτευση και μετά, μιας και έχουμε ένα σύνολο παραγόντων, οι οποίοι προστίθενται ο ένας στον άλλον. Εκτός απ' τα προβλήματα του αριθμού συνταξιοδοτήσεων έχουμε και το μισό αριθμό μονίμων διορισμών». Ολα αυτά τα υποστήριξε, λες και δεν έχει αποφασίσει η κυβέρνηση μείωση προσλήψεων και επίθεση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων!
Υπενθυμίζουμε ότι φέτος θα γίνουν μόλις 2.700 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ενώ έκαναν αίτηση για συνταξιοδότηση 11.466 εκπαιδευτικοί (3.930 στην Πρωτοβάθμια και 7.536 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση). Η έκταση του προβλήματος αποτυπώνεται μόνο και μόνο απ' το γεγονός ότι στην έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς (με λιγότερες απ' τις μισές συνταξιοδοτήσεις και διπλάσιους διορισμούς) τα κενά έφτασαν τις 7.000!
Για την κάλυψη των κενών, εκτός απ' τον ...εξορθολογισμό, η υπουργός το μόνο που είχε να πει ήταν πως έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις απ' το υπουργείο Οικονομικών, για αναπληρώσεις, αλλά δεν απάντησε για τον ακριβή αριθμό. Θυμίζουμε ότι η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, είχε δηλώσει ότι «οι αναπληρώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000 και τις 11.000, αν χρειαστεί». Τέλος, να επισημάνουμε ότι η μείωση των αποσπάσεων (κατά 5.000), που συνεχώς επαναλαμβάνει το υπουργείο, δε φτάνει ούτε για την κάλυψη των μισών συνταξιοδοτήσεων!
Εντατική προώθηση του σχολείου της αγοράς
Την ίδια ώρα που το υπουργείο παραδέχεται την κατάσταση που διαμορφώνεται, προσπαθώντας να «προετοιμάσει» μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν, προωθεί εντατικά το σχολείο της αγοράς. Χθες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε συνάντηση με τους 116 νέους διευθυντές εκπαίδευσης, που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις αντιδραστικές και αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Στη συνέχεια η Α. Διαμαντοπούλου, στη συνέντευξη Τύπου, εκθείασε την νέα διαδικασία τοποθέτησης των διευθυντών, με βάση το νόμο 3848/2010, κάνοντας λόγο για ...αποκομματικοποίηση και ...αξιοκρατία.
Στους διευθυντές δόθηκαν κατευθύνσεις για να υλοποιήσουν όλες τις αλλαγές που οδηγούν στο διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς (αυτοαξιολόγηση, 800 ολοήμερα σχολεία κ.τ.λ.). Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι πρόκειται για τους «πρώτους διευθυντές στους οποίους θα εφαρμοστεί η αξιολόγηση διοικητικών στελεχών». Ανάμεσα στους άμεσους στόχους που θα προωθήσουν οι διευθυντές εκπαίδευσης είναι οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στα 800 ολοήμερα με αναμορφωμένο πρόγραμμα, όπως και οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, που προωθούν τη διαφοροποίηση.
Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου να πείσει πως τάχα ...κάνει ό,τι μπορεί, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Τα προβλήματα (που η κυβερνητική πολιτική δημιούργησε και οξύνει στο έπακρο) θα «αντιμετωπιστούν» με τα αντιπαιδαγωγικά 30άρια τμήματα, με αύξηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (ωρομισθίων και αναπληρωτών με μειωμένο ωράριο), αλλά και με εντατικοποίηση της εργασίας των μονίμων εκπαιδευτικών με υπερωρίες κ.ά.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: