Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

K.K.E-ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Ιδιωτικοποίηση γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ»

Προς την  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων
  
Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκεται ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου και γενικά ο λαός της βορειοδυτικής Ελλάδας, μετά την ανακοίνωση από τον διοικητή της ΑΤΕ, για πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ .
Ήδη οι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι στη ΔΩΔΩΝΗ εξήγγειλαν κινητοποιήσεις, για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση και μετεξέλιξη της βιομηχανίας σε επιχείρηση σκληρής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος.
Εξάλλου ανάλογη πείρα υπάρχει για τις βαριές επιπτώσεις σε κτηνοτρόφους και εργαζόμενους από την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ.    
Ο διοικητής της ΑΤΕ, αφού ανακοίνωσε μειώσεις τιμών στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, ανήγγειλε και την πώληση όλων των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ, στη λογική των υποχρεώσεων του μνημονίου, χωρίς να μπαίνει κανένα ενδιαφέρον στήριξης της κτηνοτροφίας.
Η ΔΩΔΩΝΗ με τον κρατικοσυνεταιριστικό χαρακτήρα, που έχει, θεωρείται στήριγμα των κτηνοτρόφων, λειτουργεί σαν στάθμη αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμών γάλακτος όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή αλλά για όλη την Ελλάδα και δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης στους καταναλωτές, για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Εξάλλου ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων απασχολείται στην παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων γάλακτος.  Με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σοβαρός παράγοντας για την περιοχή.
Δεδομένου ότι η ΔΩΔΩΝΗ είναι δημιούργημα των ίδιων των κτηνοτρόφων,  και η ΑΤΕ για χρόνια εκμεταλλεύεται τον ιδρώτα τους, είναι λογικό και δίκαιο το αίτημά τους για να μη ιδιωτικοποιηθεί.
Για να έχει καλύτερα αποτελέσματα ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια γενικότερης πρότασης για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα προστατεύει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και τον κρατικό τομέα της αγροτικής οικονομίας και όχι στους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός γιατί η κυβέρνηση με την πολιτική της συρρικνώνει, κλείνει και ξεπουλάει τις συνεταιριστικές εταιρείες της ΑΤΕ, γιγαντώνει τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, ενισχύει την κερδοφορία σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και καταναλωτών και καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό την ύπαιθρο;
 
Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Διαμάντω Μανωλάκου
Μπάμπης Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια: