Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Η Τουρκία προκαλεί -Στην ιμπεριαλιστική μέγκενη το Αιγαίο

Αλλεπάλληλες παραβιάσεις από θαλάσσης και αέρος, καθώς σήμερα ξεκινάει η επίσκεψη Παπανδρέου στο Ισραήλ.


Βαθύτερα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση, εγκλωβίζοντάς την στους ανταγωνισμούς μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Καθώς σήμερα ξεκινάει η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Ισραήλ και μια μέρα μετά τη διεξαγωγή της νέας άσκησης του Ισραήλ στον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, χτες κλιμακώθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις. Η ελληνική υφαλοκρηπίδα στοχοποιήθηκε σε δύο περιοχές καθώς, για πρώτη φορά μετά το 1974, βγήκαν ταυτόχρονα δύο τουρκικά ερευνητικά πλοία.
Το ένα, το πλοίο «Τσεσμέ», στο Βόρειο Αιγαίο, από τα ξημερώματα μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, στα 8 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Εβρου και κινούμενο από ανατολικά προς τα δυτικά, παράλληλα προς τις ελληνικές ακτές, από το ύψος της Αλεξανδρούπολης μέχρι το ύψος της Μαρώνειας. Πραγματοποίησε υποθαλάσσιες έρευνες και μάλιστα σχεδόν στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Το άλλο πλοίο, το ερευνητικό «Πίρι Ρέις», κινήθηκε ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, μπήκε και πάλι χτες το πρωί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ρόδου για να κινηθεί στη συνέχεια προς βορρά με κατεύθυνση τις τουρκικές ακτές. Τα τουρκικά ερευνητικά πλοία συνοδεύονται σταθερά από τουρκικά περιπολικά, ενώ από κοντινή απόσταση παρακολουθεί τις κινήσεις τους και ελληνικό περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.
Η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε χτες και στον αέρα, με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και προκλητική υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι. Τα τουρκικά αεροσκάφη (16 τον αριθμό) επιχείρησαν και εικονική προσβολή επίγειων στόχων στο Αγαθονήσι.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: