Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ενα τεράστιο χαλί από φύκια σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή

Κινείται µε ταχείς ρυθµούς, έχει ήδη καταλάβει πολύ µεγάλη έκταση της Βαλτικής, αναδίδει απαίσια µυρωδιά και απειλεί τόσο τη θαλάσσια ζωή όσο και τον τουρισµό στις ακτές. Είναι ένα γιγάντιο χαλί από φύκια. Τον νέο θαλάσσιο κίνδυνο που αποτελείται από κυανοπράσινες άλγες αποτύπωσαν δορυφορικές κάµερες. Το χαλί εκτείνεται από τη Φινλανδία έως τις νότιες ακτές της Σουηδίας καταλαµβάνοντας µια περιοχή 377.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων, περίπου όση και η έκταση της Γερµανίας. 





Oι επιστήµονες από το γερµανικό παράρτηµα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF έσπευσαν να προειδοποιήσουν για τις καταστροφικές συνέπειες του φαινοµένου. «Αυτό το τεράστιο χαλί από φύκια πλήττει ως επί το πλείστον το θαλάσσιο περιβάλλον», δήλωσε στην «Ιndependent» ο Γιόχεν Λαµπ, εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Τα φύκια σκοτώνουν τα θαλάσσια φυτά και ενθαρρύνουν την εξάπλωση νεκρών ζωνών στον βυθό της θάλασσας στις οποίες δεν υπάρχει πλέον οξυγόνο» πρόσθεσε. 

Τα κυανοπράσινα φύκη είναι όµως πιθανό να βλάψουν και τον άνθρωπο, καθώς περιέχουν κυανοβακτήρια. Πρόκειται για οργανισµούς που µπορεί να προκαλέσουν δερµατικά εξανθήµατα, αλλεργικές αντιδράσεις, ακόµη και την έκλυση δηλητηρίου που καταστρέφει το συκώτι. Οι γιατροί προειδοποιούν επίσης πως η κατάποση µολυσµένου από άλγες νερού είναι δυνατό να προκαλέσει διάρροια σοβαρής µορφής. 
Ζέστη και άπνοια





Ωστόσο, οι ερευνητές που παρακολουθούν την εξάπλωση των κυανοπράσινων αλγών διευκρίνισαν πως τέτοιου είδους φαινόµενα παρατηρούνται κάθε καλοκαίρι εδώ και δεκαετίες στη Βαλτική Θάλασσα. Η συγκεκριµένη «έκρηξη» αλγών κρίνεται ως η µεγαλύτερη από το 2005 και αποδίδεται στις υψηλές θερµοκρασίες, άνω των 38°C. Επίσης, υπεύθυνη θεωρείται η άπνοια και ακόµη περισσότερο η απουσία κυµάτων, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασκορπίζουν τις άλγες. Πιθανότατα όµως τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την ταινία τρόµου παίζουν τα λιπάσµατα που καταλήγουν στη Βαλτική από τις παράκτιες καλλιέργειες. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στον λεγόµενο ευτροφισµό, ένα περιβαλλοντικό πρόβληµα που παρουσιάζεται σε λίµνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους υπό ορισµένες συνθήκες. «Η υπερλίπανση είναι το µεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβληµα που αντιµετωπίζει η Βαλτική», τόνισε ο Γιόχεν Λαµπ.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: