Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Η μέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας δεν είναι άλλη μια επέτειος που πρέπει να  τιμήσουμε τυπικά. Είναι, πάνω από όλα, μια μέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την δημοκρατία.
Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να απελευθερώσουμε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που θα παλέψουν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. Ειδικά αυτή την εποχή, η πολιτική και η δημοκρατία πλήττονται και απαξιώνονται.

Η έλευση  του ΔΝΤ στην χώρα μας μεταφράζεται σε μια πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην εγκατάλειψη του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος, στην διάχυση της φτώχιας και την εκτίναξη της ανεργίας. Την ίδια στιγμή ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις με την παρουσία της Τρόικα, χωρίς την στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση συνιστά συρρίκνωση της δημοκρατίας, ενώ μέσω της περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων προωθείται ένα μοντέλο κοινωνίας τύπου «Όργουελ». Είναι η στιγμή που η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να διαμορφώσει νέα αξιακά προτάγματα, που θα έχουν ως στόχο την διεύρυνση της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την βελτίωση των όρων και της ποιότητας ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η φετινή επέτειος μπορεί  να αποτελέσει  την στιγμή της αντίστασης και της αντεπίθεσης στο νεοφιλελευθερισμό που ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα. Είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας και να αντισταθούμε στην πολιτική που αποδυναμώνει και συρρικνώνει τις κοινωνικές μας κατακτήσεις, αλλά είναι και η ώρα για να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα για μία κοινωνική και πολιτική δημοκρατία δίκαιη, ειρηνική, οικολογική.
Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: