Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Βασίλης Οικονόμου-Πρόταση για τη δημιουργία μιας “προοδευτικής δημοκρατικής συμπαράταξης”

Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Πρόταση για τη δημιουργία μιας “προοδευτικής δημοκρατικής συμπαράταξης”, στην οποία περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους, καθώς και τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που αποδεσμεύονται από την κυβερνητική πολιτική, καταθέτει μέσω της "Αυγής" της Κυριακής ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. Εισηγείται, μάλιστα, η προσπάθεια αυτή να μην αρκεστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά να πάρει ευρύτερα χαρακτηριστικά και να κατέβει ως ενιαίο σχήμα στις εθνικές εκλογές. Ο Β. Οικονόμου θεωρεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδιαίτερα τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκφραστεί αυτή η συμπαράταξη, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις, χωρίς, όμως, να αναφέρεται στο πρόσωπο που θα μπορούσε να εκφράσει όλον αυτό τον χώρο.

Ο διαγραφείς βουλευτής -λόγω μη ψήφισης του Μνημονίου- εξαπολύει σφοδρότατη επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι “θα μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που ταύτισε το όνομά του με την κατάλυση κοινωνικών λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών”.

* Το ΠΑΣΟΚ έχει πάθει ιδεολογική μετάλλαξη ή απλώς προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες;
Κάποιοι το λένε προσαρμοστικότητα και ρεαλισμό. Εγώ λέω πως ήταν βολικές οι καταστάσεις και η στροφή που έκανε, καθώς δεν ήταν διατεθειμένο να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες. Υιοθέτησε νεοφιλελεύθερες απόψεις, οι οποίες, κατά την εκτίμησή μου, επιτείνουν την κρίση.

* Άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι “αξιοποίησε” την κρίση;
Το αποτέλεσμα αυτό λέει. Όταν κατεβαίνεις με ένα πρόγραμμα και με ένα συγκεκριμένο αξιακό πεδίο και το πουλάς με την πρώτη ευκαιρία σαν να είναι σημαία ευκαιρίας η ιστορία σου, νομίζω ότι δεν τιμάει αυτόν που το κάνει ούτε τον πολιτικό χώρο που δέχεται ένα τέτοιο πρωτοφανές άδειασμα μόλις 9 μήνες μετά τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ αποποιήθηκε την ιδεολογία του λες και ήταν λέπρα.

* Χρειάζονται νομιμοποίηση αυτά τα μέτρα;
Ο κ. Παπανδρέου έχει τη δεδηλωμένη και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα υποστηρίζει τη στροφή που έχει κάνει στην πολιτική του. Άρα μπορεί να κυβερνάει και να παίρνει αυτά τα μέτρα. Αν αυτά τα μέτρα έχουν τη λαϊκή νομιμοποίηση; Νομίζω ότι λίαν συντόμως θα καταλάβει η κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου ότι βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το λαϊκό αίσθημα και τις λαϊκές επιθυμίες.

* Αναφέρεστε στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
Αναφέρομαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στη βάναυση καθημερινότητα που θα οδηγεί τον λαό σε μια πορεία αλλαγής αυτών των πολιτικών.

* Πώς μπορεί να εκφραστεί αυτή η αλλαγή; Εσείς μιλήσατε, μάλιστα, για δημοκρατική συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων.
Ποντάρουμε πολύ στη συνεννόηση. Το Φόρουμ που ιδρύσαμε φέρει τον τίτλο “Δημοκρατική συνεννόηση” και απευθύνεται στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό πολιτικό πόλο, ο οποίος, αρχής γενομένης από τις περιφερειακές εκλογές, να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και να οδηγήσει τις αποφάσεις στην κατεύθυνση που εμείς πρεσβεύουμε.

* Αναφέρεστε μόνο στην Περιφέρεια Αττικής ή σε μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να συγκροτηθούν τέτοια ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα;
Μιλάω για μια πολιτική πρωτοβουλία συσπείρωσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, στους Οικολόγους Πράσινους και βέβαια στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που είναι πιστές στις αρχές της παράταξης, θεωρώντας ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν αρμόζει. Όλοι αυτοί μαζί μπορούν να διαμορφώσουν μια προοδευτική δημοκρατική συμπαράταξη.

* Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις που προαναφέρατε και να σηματοδοτήσει μέσω μιας υποψηφιότητας στην Περιφέρεια Αττικής αυτή τη δημοκρατική συμπαράταξη;
Υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν να σηματοδοτήσουν αυτή τη νέα αρχή. Αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι αν υπάρξει διάθεση συνεννόησης, θα βρεθούν και τα πρόσωπα. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει διάθεση. Βλέπω ανοιχτά αυτιά και ανοιχτά μυαλά. Και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς και από τους Οικολόγους Πράσινους. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε. Θα βρεθεί και το πρόσωπο που να σηματοδοτεί την αλλαγή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

* Συνεπώς, με βάση αυτά που μας περιγράφετε, βλέπετε πιο μακριά, πέρα, δηλαδή, από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ίσως ένα συμμαχικό σχήμα;
Μια προοδευτική, δημοκρατική συμπαράταξη μόνο τέτοιο νόημα έχει. Να κατέβει στις εθνικές εκλογές. Αλλιώς είναι ευκαιριακές κινήσεις που χάνονται στην προσωρινότητά τους. Με ενδιαφέρει ένας σταθερός πόλος κεντροαριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

* Να επιστρέψουμε στο Μνημόνιο και στην απόφασή σας να μην το ψηφίσετε. Πώς υποδέχτηκαν τη στάση σας αυτή οι ψηφοφόροι σας, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής;
Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την πρωτοβουλία που πήρα. Νομίζω ότι είναι ικανοποιημένοι, με στηρίζουν. Υπάρχουν και αντιρρήσεις από τους κομματικούς πατριώτες που νιώθουν ότι κάτι τους παίρνεις.

* Το κεφάλαιο ΠΑΣΟΚ για σας έχει κλείσει;
Είμαι από τα 16 χρόνια μου στο ΠΑΣΟΚ. Δεν νιώθω βαθύ ΠΑΣΟΚ ούτε αβαθές ΠΑΣΟΚ ούτε αυτά τα γελοία που νιώθουν κάποιοι χθεσινοί επιβάτες που μπήκαν προεκλογικά στο τρένο επειδή βρήκαν ψαχνό. Όλα τα χρόνια έχω γαλουχηθεί στις ιδέες της παράταξής μας. Δεν θα αποποιηθώ αυτές τις ιδέες.

* Πώς κρίνετε τον Γιώργο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό;
Είχε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, το οποίο εξέφραζε τον ελληνικό λαό και πατούσε πάνω σε μια προοδευτική βάση που θα μπορούσε να ξεπεράσει την κρίση. Επέλεξε την εύκολη λύση της παράδοσης και της υποταγής στις νεοφιλελεύθερες επιταγές της τρόικας. Φοβάμαι ότι θα μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που εφάρμοσε σκληρότατες και άδικες πολιτικές για τον ελληνικό λαό. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που ταύτισε το όνομά του με την κατάλυση κοινωνικών λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών. Ειλικρινά δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνει. Φοβάμαι, πάντως, ότι η μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί δεν δίνει λύση σε αυτό που λένε οικονομική ανόρθωση και διαφυγή από την κρίση. Θα γίνει όλη αυτή η ιστορία τσάμπα και βερεσέ.

Πηγή: ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: