Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ MICROSOFT: ΜΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ…

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δημόσια διακηρύξει την ανάγκη να αποδεσμευθεί η δημόσια διοίκηση από περιοριστικούς κανόνες που εξαιρούν αυθαίρετα από τις δημόσιες προμήθειες ό,τι δεν περιβάλλεται από πνευματική ιδιοκτησία, και διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σε ψήφισμα του προσφάτου συνεδρίου μας διακηρύξαμε ότι η χρήση προτύπων ανοιχτού λογισμικού αποτελεί όχι μόνο αναγκαία πρακτική για λόγους οικονομίας, αλλά και θέμα ποιότητας της δημοκρατίας μας με την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
Παρακολουθούμε με αγανάκτηση την δημόσια διοίκηση να κωφεύει στις απαιτήσεις για εξορθολογισμό των δαπανών και να συμπεριλαμβάνει σε διαγωνισμούς για δημόσια έργα, τεχνικές προδιαγραφές που ουσιαστικά φωτογραφίζουν το λογισμικό συγκεκριμένης εταιρείας.
Τελευταίο κρούσμα, η προκήρυξη από την ΔΕΗ διαγωνισμού με θέμα την "δημιουργία σχεσιακής βάσης δεδομένων της ΔΣΗΕ και προμήθεια και εγκατάσταση του δικτύου υπολογιστών και τεχνική υποστήριξη". Στη συγκεκριμένη προκήρυξη, η κρατική ΔΕΗ ορίζει στις τεχνικές προδιαγραφές ότι το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι συγκεκριμένης εταιρείας, της ίδιας που κυριαρχεί σε όλο τον Δημόσιο Τομέα και που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος του μηχανογραφικού έργου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την ΔΕΗ να αναθεωρήσει την συγκεκριμένη προκήρυξη και να επαναπροσδιορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές με τρόπο που να μην δημιουργεί αποκλεισμούς. Οι αποκλεισμοί, που οδηγούν σε ιδιωτικό μονοπώλιο, το μόνο που προσφέρουν είναι η αύξηση του κόστους για το ελληνικό δημόσιο και η άρνηση πρόσβασης σε δημόσιους διαγωνισμούς με όρους ελευθερίας σε όσους πολίτες πληρούν τα απαραίτητα αντικειμενικά κριτήρια για τη συμμετοχή τους αυτή. Είναι αδιανόητο σε εποχές εξαιρετικής οικονομικής δυσπραγίας, το ελληνικό Δημόσιο, να ξοδεύει άσκοπα τα χρήματα των πολιτών.
Καλούμε την Κυβέρνηση να μελετήσει την εμπειρία άλλων χωρών και να αφουγκραστεί την ελληνική κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού που διαβεβαιώνει ότι το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα μπορεί να υποκαταστήσει επάξια το Ιδιόκτητο Λογισμικό και να εφαρμόσει τις διακηρύξεις για την Ψηφιακή Στρατηγική της χώρας. Επίσης ζητάμε την δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα επιβλέπει την εφαρμογή των κατευθύνσεων αυτών στους διαγωνισμούς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα και των Ο.Τ.Α.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΠΗΓΗ :http://www.ecogreens-gr.org/cms/

Δεν υπάρχουν σχόλια: