Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

H κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια για την τεράστια υστέρηση στα έσοδα, μια και πραγματοποιεί τις συγκρίσεις σε σχέση με το παλιό Πρόγραμμα Σταθερότητας και όχι με το νέο

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΝΑΛΗΘΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
  • ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού  για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,3% έναντι του υποτιθέμενου ετήσιου στόχου στο  Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση κατά 11,7%.
Όμως, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, τα οποία αποκαλύπτει και η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η αύξηση των εσόδων για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι της τρόϊκας ανέρχεται σε 15% και όχι σε 11,7%, καθώς τον Μάιο το Υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να αναπροσαρμόσει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες. Άρα, η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια για την τεράστια υστέρηση στα έσοδα, μια και πραγματοποιεί τις συγκρίσεις σε σχέση με το παλιό Πρόγραμμα Σταθερότητας και όχι με το νέο.

Επιπλέον, στο σκέλος των δαπανών, η περίφημη «επιτυχία» της μεγάλης τους μείωσης το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου δεν είναι παρά πύργος στην άμμο, καθώς οφείλεται κυρίως στην μη πληρωμή των βασικών υποχρεώσεων του δημοσίου – όπως οι εφημερίες των γιατρών- και στην απαράδεκτη μεγάλη μείωση των δαπανών ακόμα και αυτού του συρρικνωμένου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου η χώρα να βγει από τον γκρεμό της καταστροφικής ύφεσης, προβαίνει, ενάντια σε κάθε οικονομική λογική, στην δραστική τους μείωση.
Απέναντι σε αυτή στην ισοπεδωτική, νεοφιλελεύθερη πολιτική του κουαρτέτου κυβέρνησης, Ε.Ε, Ε.Κ.Τ και Δ.Ν.Τ, η οποία οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα τον τόπο στην απόλυτη οικονομική καταστροφή, αντιπροτείνουμε την αποδέσμευση εδώ και τώρα από τον βάρβαρο μηχανισμό του τραπεζικού κεφαλαίου που μας έχει επιβληθεί και την επαναδιαπραγμάτευση, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, του δημόσιου χρέους για μια ευνοϊκή ρύθμισή του και τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του. Διότι το μόνο, πραγματικά λαϊκό χρέος είναι η λαϊκή αντίσταση.
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: