Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-Μια απαραίτητη απάντηση στον κ. Κούλογλου


Αλέξανδρος Πραντούνας

Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου μέσα από άρθρο (Καισαριανή: οι πολίτες κινητοποιούνται, η Αριστερά γυρίζει στον Στάλιν, 12/6/2010) που δημοσίευσε στο σάιτ TVXS (www.tvxs.gr) επιτίθεται στο «Ξ» για την ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το συνέδριο του ΣΥΝ, κατηγορώντας μας για «σταλινισμό», «επιστροφή στο παρελθόν», στοχοποίηση «αντιπάλων» μέσα στον Συνασπισμό και… «διευκόλυνση της συντηρητικής στροφής της ελληνικής κοινωνίας»…

Δεν μπορούμε, κατ’ αρχήν να κρύψουμε την έκπληξη μας για το ξαφνικό ενδιαφέρον του Στ. Κούλογλου για το Ξεκίνημα, καθώς μέχρι σήμερα συστηματικά το σάιτ ΤVXS επιλέγει να αγνοεί δελτία τύπου, ανακοινώσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες, κλπ του «Ξ». Ούτε μπορούμε να μην αναφέρουμε πως η επίθεση στο «Ξ», γίνεται παρεμπιπτόντως μέσα από ένα άρθρο που αφορά κινητοποιήσεις πολιτών στην Καισαριανή για εντελώς άσχετα θέματα με την επίθεση ενάντια στο «Ξ». Τέλος, η αναφορά σε σταλινισμό είναι βαρύτατη και μας προκαλεί διπλή έκπληξη, για το πως τέτοιου είδους κατηγορίες εξαπολύονται τόσο ελαφρά και θα λέγαμε επιπόλαια!

Το σχετικό απόσπασμα

Κάτω από τον τίτλο «Επιστροφή στον Στάλιν» ο Στέλιος Κούλογλου γράφει

«...Στην ανακοίνωση του «Ξεκινήματος» (...) η πρόσφατη διάσπαση του ΣΥΝ αξιολογείται ως ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός καθώς τώρα ”απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος” ο ΣΥΡΙΖΑ ”έχει μια σημαντική ευκαιρία μπροστά του... για να ξαναγίνει μαγνήτης για το κίνημα και την αριστερά»

«Για να μην μείνει μάλιστα καμία αμφιβολία, η ανακοίνωση κατονομάζει και αυτούς που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν το ”νέο ξεκίνημα” του λαϊκού κινήματος: αυτές είναι η ”πλατφόρμα 2010 (τάση Μπαλάφα κτλ.) και ο Παπαδημούλης” που θα μπορούσαν να είναι ”το άλλοθι για να συνεχιστεί το γαϊτανάκι των ισορροπιών και των μέσων όρων που δεν προσφέρουν στο κίνημα παρά μόνο ασάφεια και θολούρα.»


«Στοχοποιούνται δηλαδή οι άνθρωποι που, παρ ότι συμφωνούν σε αρκετά θέματα με την Ανανεωτική πτέρυγα επέλεξαν να παραμείνουν στον ΣΥΝ διαφυλάττοντας την ενότητα του κόμματος τους!!»

Και καταλήγει αναφέροντας

«...διευκολύνει την συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας (...) την στροφή προς τα δεξιά και την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς... Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ο ΛΑΟΣ (...) να είναι το μόνο κόμμα που θα βγει κερδισμένο από την βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος.»

Η ενότητα και το βαρίδι

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Κατ’ αρχήν το «Ξ» συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή επιλέγει να συνεργάζεται με άτομα και οργανωμένες δυνάμεις με τις οποίες διαφωνεί!

Αυτό είναι αποτέλεσμα της γενικής πολιτικής του θέσης υπέρ της όσο το δυνατόν πλατύτερης συνεργασίας της αριστεράς πάνω σε αιτήματα που προωθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των κινημάτων. Είμαστε σαν «Ξ» διατεθειμένοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε (κόμμα, οργάνωση ή μεμονωμένο αγωνιστή) έχει διάθεση για ενότητα στην δράση, πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και σαν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ παλεύουμε επίμονα και συστηματικά υπέρ των ενωτικών συνεργασιών και με το ΚΚΕ και με το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αυτά, ο Στέλιος Κούλογλου τα έχει υπόψη του;

Ο λόγος που στην ανακοίνωση μας αποκαλούμε «βαρίδι» την Ανανεωτική Πτέρυγα δεν είναι κάποιες αφηρημένες ιδεολογικές διαφορές. Έχει να κάνει με την διαρκή, συνειδητή και οργανωμένη υπόσκαψη από την μεριά της πτέρυγας αυτής του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑκαι της προσπάθειας να δώσει η Αριστερά μια απάντηση στην κρίση που να προσφέρει έμπνευση και διέξοδο στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Η τελική πράξη αυτής της υπόσκαψης δεν ήταν άλλη από την διάσπαση του Συνασπισμού και οι συνεχόμενες (από την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και σήμερα) επιθέσεις στο ενωτικό μας εγχείρημα μέσα από τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ που πρόθυμα προβάλλουν τις απόψεις των Ανανεωτών.

Τονίζουμε, στον Στέλιο Κούλογλου, πως τη διάσπαση του ΣΥΝ την προκάλεσε η Ανανεωτική Τάση του ΣΥΝ (κι όχι το... «Ξ») επομένως, αν θέλει να καταγγείλει κάποιους ας καταγγείλει αυτούς που προκαλούν τη διάσπαση του ενωτικού εγχειρήματος. 

Προβλέψιμη

Όπως όμως αναφέρουμε και στην ανακοίνωση μας, η εξέλιξη αυτή ήταν προβλέψιμη. Με άλλα λόγια, η θέση που παίρνουμε σαν «Ξ» δεν είναι ούτε ηθική, ούτε συναισθηματική – είναι στη βάση μιας πολιτικής ανάλυσης!

Σε πολλά κείμενα μας εδώ και χρόνια χαρακτηρίζουμε την διάσπαση στον ΣΥΝ αναπόφευκτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια τέτοια διάσπαση είναι καλή ή κακή – είναι, αντικειμενική!

Σε όλες μάλιστα τις σχετικές αναφορές μας, δεν ξεχνάμε να τονίζουμε ότι οι αντιθέσεις με την Ανανεωτική Τάση δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με διοικητικά μέτρα - διαγραφές κτλ. Αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν πολιτικά – με πολιτικά δηλαδή επιχειρήματα. Το «Ξ» δηλαδή δεν ζήτησε ποτέ ο Φ. Κουβέλης, πχ, να μην λέει τις απόψεις του δημόσια. Αντίθετα τονίζουμε ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του να το κάνει – φτάνει να το κάνει σαν άτομο κι όχι σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κριτική μας, κι αυτή είναι η ουσία, ήταν, πάντα, ότι η αριστερή πλειοψηφία του ΣΥΝ είχε ευθύνη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να νερώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα των συμβιβασμών με την Ανανεωτική Τάση του ΣΥΝ. Αντίθετα, όφειλε, στηριγμένη στην μεγάλη πλειοψηφία της αριστεράς στον ΣΥΝ να δώσει ώθηση προς τα αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πολιτικές παραχωρήσεις στην Αν. Τάση στο όνομα μιας επισφαλούς ενότητας.

Η αποχώρηση της Α. Πτέρυγας στην ουσία, ήταν η φυσική εξέλιξη του «αντάρτικου» που έχει εξαπολύσει εδώ και χρόνια η Ανανεωτική Πτέρυγα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και στα βήματα προς τα αριστερά του ΣΥΝ στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Αυτό το «αντάρτικο», στοίχισε όσο τίποτα στην υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ και της ενότητας της Αριστεράς, όμως δυστυχώς ο κ. Κούλογλου δεν θεωρεί –και απ’ όσο ξέρουμε δεν θεώρησε ποτέ - πως υπήρχε λόγος να το καταγγείλει.

Στοχοποίηση;

Στην συνέχεια του άρθρου του ο κ. Κούλογλου μας κατηγορεί για «στοχοποίηση» της «Πρωτοβουλίας 2010» και του Δ. Παπαδημούλη. Καθόλου! Το μόνο που λέμε είναι πως ζητάμε ο ΣΥΝ να μην συνεχίσει την ίδια πολιτική των συμβιβασμών με την Ανανεωτική τάση, παρότι αυτή έχει φύγει, με άλλοθι την παραμονή ενός μικρού μέρους αυτής της τάσης στο κόμμα. Δεν υποστηρίζουμε την διαγραφή κανενός, ούτε και το φίμωμα κανενός.

Αυτό που απαιτούμε όμως είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όταν μιλά δημόσια να εκφράζει τις αποφάσεις και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όπως τις αποφασίζουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι όπως την καθορίζουν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος του! Πάνω σ’ αυτό το σημείο ο Στέλιος Κούλογλου τι γνώμη έχει;

Στην ανακοίνωση του «Ξ» εξηγούμε πως μετά την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, και παρ’ ότι αυτή η εξέλιξη ανοίγει την δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπέμψει ένα πολύ πιο ξεκάθαρο και επί της ουσίας ενωτικό στίγμα,  δεν είναι καθόλου δεδομένο πως η ηγεσία του ΣΥΝ (που η στάση της αντικειμενικά επηρεάζει καταλυτικά την εικόνα και την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ) θα στραφεί αποφασιστικά προς τα αριστερά δίνοντας νέα πνοή στο εγχείρημα. Αντίθετα, υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχίσει να παραμένει εγκλωβισμένη στην προσπάθεια να πατήσει σε δύο βάρκες. Αυτό κατά τη γνώμη μας θα είναι εξαιρετικά αρνητικό για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.  

Κρίση και η απάντηση της αριστεράς.

Μήπως αυτή η συζήτηση είναι αφηρημένη, γενική, ή αναπτύσσεται σε κάποιο κενό οξυγόνου; Κάθε άλλο: είμαστε αντιμέτωποι με την πιο βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα και διεθνώς από τη δεκαετία του ‘30, το ελληνικό εργατικό κίνημα δέχεται την πιο βάρβαρη κι απάνθρωπη επίθεση στην πρόσφατη ιστορία του, ο δικομματισμός είναι στην διαδικασία της πιο βαθιάς κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ, κι όμως η αποχή (τελευταία δημοσκόπηση Public Issue) βρίσκεται στο 35% και η αριστερά στα «σταθερά» θλιβερά της ποσοστά!

Συμφωνεί ο Στέλιος Κούλογλου μ’ αυτό; Κι αν ναι που αποδίδει τη θλιβερή εικόνα της αριστεράς; Μήπως στον κόσμο που «δεν καταλαβαίνει» - όπως τόσοι πολλοί στο χώρο της αριστεράς κάνουν; Εμείς το αποδίδουμε στις ηγεσίες της αριστεράς. Εξηγούμε πως μπροστά σε τέτοια κρίση και τέτοια επίθεση ενάντια στο μαζικό κίνημα, η αριστερά πρέπει να ανασύρει από το πολιτικό της οπλοστάσιο ότι πιο ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, επαναστατικό έχει. Όχι για λόγους τακτικής, τονίζουμε, αλλά για λόγους ουσίας: Μόνο η σύγκρουση με τις αγορές και το σύστημα, σε μια βάση καθαρά ταξική και διεθνιστική, με αιτήματα όπως την άρνηση πληρωμής του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, τον κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση, κοκ,  μπορεί να διασφαλίσει την ελληνική οικονομία και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα στα εκατομμύρια των Ελλήνων (αλλά και ευρωπαίων) εργαζομένων, νέων, αγροτών και μικρομεσαίων στρωμάτων.

Σταλινισμός

Όσον αφορά την κατηγορία περί «σταλινισμού» που αποδίδεται στο «Ξ», θα αρκούσε ίσως η επισήμανση ότι ο κ. Κούλογλου δεν επιχειρεί καν να την τεκμηριώσει. Όταν όμως, αυτή η κατηγορία εξαπολύεται ενάντια σε μια οργάνωση που ανήκει στο ρεύμα του τροτσκισμού, ενός ρεύματος της Αριστεράς που μετρά εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στην μάχη ενάντια στον Στάλιν και τους επιγόνους του, δεν είναι απλά αστεία, αλλά και εξοργιστική. Το ίδιο ισχύει για το κινέζικο αντίγραφο του Στάλιν, τον Μάο, που έχτισε τη δική του δικτατορία και προσωπολατρία, προτού κι αυτή καταρρεύσει μέσα από ένα διαφορετικό δρόμο απ’ αυτή του σοβιετικού προτύπου.

Τα αναρίθμητα εγκλήματα του σταλινισμού είχαν, για ολόκληρες δεκαετίες, αμαυρώσει την έννοια του σοσιαλισμού στα μάτια χιλιάδων εργαζομένων και νεολαίων που ταυτίζαν τον σοσιαλισμό με τα γκουλάγκ, την μονοκομματική δικτατορία και την προσωπολατρία του αλάνθαστου ηγέτη. Τώρα που η μεγαλύτερη οικονομική κρίση του καπιταλισμού από το 1929 φανερώνει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο τα αδιέξοδα και την βαρβαρότητα του καπιταλισμού, αναλαμβάνουν δημοσιολόγοι σαν τον κ. Κούλογλου να ταυτίσουν οποιονδήποτε μιλάει για την επικαιρότητα του επαναστατικού μαρξισμού με τις βάναυσες μεθόδους του Στάλιν. Γιατί;

Περί δεοντολογίας.

Τέλος, θα θέλαμε να κλείσουμε μ’ αυτό με το οποίο ξεκινήσαμε. Έχουμε αποστείλει στον κ. Κούλογλου και την διαχειριστική ομάδα του σάιτ του μια σειρά ανακοινώσεων σχετικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό και συνολικά στο ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα. Ποτέ δεν βρέθηκε χώρος στο tvxs.gr για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε από αυτές τις ανακοινώσεις.

Ο κ. Κούλογλου δεν βρήκε καλό να δημοσιοποιήσει ούτε καν το κείμενο 12 αριστερών ευρωβουλευτών για μια πανευρωπαϊκή εβδομάδα δράσης και αλληλεγγύης στο ελληνικό εργατικό κίνημα και ενάντια στην πανευρωπαϊκή επίθεση του κεφαλαίου (http://www.xekinima.org/arthra/view/article/protoboylia-aristeron-eyroboyleyton-gia-mia-paneyrop/), πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο σ. Τζο Χίγγινς, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας (αντίστοιχης οργάνωσης του «Ξ» στην Ιρλανδία). Νομίζουμε, πως η σημαντικότερη μέχρι στιγμής πρωτοβουλία για διεθνή συντονισμό των κινημάτων και της Αριστεράς ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου και την κατασυκοφάντηση των Ελλήνων εργαζομένων, θα έπρεπε να προωθηθεί από όσους ενδιαφέρονται για την υπόθεση της Αριστεράς. Φαίνεται πως ο κ. Κούλογλου δεν συμφωνεί μαζί μας.

Αντίθετα, ξέσπασε σε μια μετωπική επίθεση ενάντια στο «Ξ». Αυτή τη φορά θεωρούμε πως έχει υποχρέωση να δημοσιεύσει την απάντησή μας. Αναμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: