Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Επικίνδυνος και κωμικοτραγικός αντικομμουνισμός

Από την διαδήλωση στις 28/6 κατά του αντικομμουνιστή Προέδρου της Μολδαβίας,Mihai Ghimpu

Διαστάσεις ...ανέκδοτου παίρνει ο αντικομμουνισμός στη Μολδαβία μετά την υπογραφή του ανιστόρητου κι επικίνδυνου Προεδρικού Διατάγματος του εκτελούντος χρέη Προέδρου της Μολδαβίας, Μιχαήλ Γκίμπου, με το οποίο η 28η Ιούνη ανακηρύχτηκε ως μέρα «σοβιετικής κατοχής» (Πρόκειται για τη μέρα κατά την οποία, το 1940, μια σειρά εδάφη της φασιστικής Ρουμανίας απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό κι ενσωματώθηκαν στην ΕΣΣΔ, δημιουργώντας τη Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία). Με το ίδιο διάταγμα η Μολδαβία ζητά την άμεση απόσυρση από τη χώρα, και συγκεκριμένα από την Υπερδνειστερία, των ρωσικών στρατευμάτων, που χαρακτηρίζονται «κατοχικά»!
 Στις παραμονές της 28ης Ιούνη ο Μ. Γκίμπου, κάνοντας χρήση του διατάγματός του, τοποθέτησε βιαστικά ένα «μνημείο» (!) σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Κισινάου και συγκεκριμένα έναν ογκόλιθο 1,5 μέτρου, τοποθετώντας κάτω από αυτόν και τη σχετική ταμπέλα πως πρόκειται για «μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του κομμουνισμού», ώστε να μπορέσει να «τιμήσει» τη μέρα που καθιέρωσε. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως στις 28 του Ιούνη θα έφερνε στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου τα αποτελέσματα της λεγόμενης «επιτροπής για την αποτίμηση του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος», στο πόρισμα της οποίας προτείνεται η νομοθετική απαγόρευση του σφυροδρέπανου και της λέξης «κομμουνιστικό» και των παραγώγων της.

Να σημειωθεί πως στις 25 του Ιούνη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ) προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατά των ενεργειών του Μ. Γκίμπου, ζητώντας την κατάργηση, ως αντισυνταγματικού, του Προεδρικού Διατάγματος, ενώ κάλεσε και τα κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού «Συνασπισμός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» να αποσύρουν στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του Μ. Γκίμπου. Το ΚΚΔΜ δήλωσε πως τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν πως οι αρχές της χώρας στο πρόσωπο του εκτελούντος χρέη Προέδρου της Μολδαβίας, Μ. Γκίμπου, «μετατρέπουν όλο το λαό της χώρας σε όμηρο επικίνδυνων αυτοσχεδιασμών, βαρύτατων πειραμάτων που απειλούν οριστικά να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση».

Το πρωί της Δευτέρας 28/6 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του κυβερνητικού «Συνασπισμού για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», στη συνεδρίαση του οποίου τα 3 από τα 4 κόμματα τάχθηκαν κατά του συγκεκριμένου αντικομμουνιστικού Προεδρικού Διατάγματος. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Γκίμπου ανέβαλε τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, στην οποία θα εξεταζόταν το «πόρισμα» της αντικομμουνιστικής επιτροπής, αλλά και η πρόταση του ΚΚΔΜ για καθαίρεσή του και διεξαγωγή νέων εκλογών. Ολα δείχνουν πως το αντισοβιετικό - αντικομμουνιστικό Προεδρικό Διάταγμα γυρίζει ως «μπούμερανγκ» στον συντάκτη του.

ΠΗΓΗ:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: