Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΞΕΚΙΝΗΜΑ,Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη για την αριστερή αντιπολίτευση στο Συνδικάτο Εκπαιδευτικών του Σικάγο

Τζέσε Λέσσιντζερ, Socialist Alternative (Σοσιαλιστική Εναλλακτική), αμερικανικό τμήμα της CWI. Μετάφραση: Φοίβος Γούζιος



Ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες για το μέλλον της Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ διεξάγεται αυτές τις μέρες στην πολιτεία του Σικάγο. Εδώ και κάποια χρόνια, έχει δημιουργηθεί μια μαχητική αντιπολίτευση στα πλαίσια του Συνδικάτου Εκπαιδευτικών Σικάγο(CTU), με το όνομα Ομάδα Εκπαιδευτικών Βάσης (CORE). Η CORE έχει καταφέρει να κινητοποιήσει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές ενάντια στο πρόγραμμα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της πολιτείας με το ψευδεπίγραφο όνομα «Αναγέννηση 2010». Στην πραγματικότητα αυτό το πρόγραμμα προωθεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μαθητών. Οι δράσεις που έχει οργανώσει η CORE ενάντια σε αυτό το πρόγραμμα έχουν εμποδίσει μέχρι σήμερα το κλείσιμο μιας σειράς σχολείων.


Η αριστερή αντιπολίτευση κερδίζει την πλειοψηφία

Στις εκλογές της 11ης Ιούνη, η CORE κέρδισε την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου των Εκπαιδευτικών στο Σικάγο, με την Κάρεν Λούις, επικεφαλής της λίστας της CORE, να παίρνει το 60% των ψήφων.
 Η CORE κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών με βάση το μαχητικό της πρόγραμμα. Τα βασικά αιτήματα με τα οποία κατέβηκε στις εκλογές του συνδικάτου ήταν:
- Eνάντια στις περικοπές, τις απολύσεις και το κλείσιμο σχολείων!
- Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στην παιδεία! Όχι στους χορηγούς, όχι στην μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους!


- Όχι στα διαρκή «τεστ αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών! Όχι στα «μπόνους παραγωγικότητας»!


- Δημοκρατία στα συνδικάτα!

- Τα επαγγελματικά στελέχη του συνδικάτου να μην παίρνουν πιο ψηλούς μισθούς από αυτούς των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία. Κανένα προνόμιο για τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους!
Οι εκπαιδευτικοί του Σικάγο εναντιώνονται στο πρόγραμμα «μεταρρύθμισης» του Ομπάμα


Το εκλογικό αποτέλεσμα στο CTU αποτελεί το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής χτύπημα στις προσπάθειες του Ομπάμα για «μεταρρυθμίσεις» στο χώρο της παιδείας. Η ίδια η γενική γραμματέας Παιδείας του Ομπάμα, Άρνε Ντάνκαν, ήταν επικεφαλής της σχολικής εκπαίδευσης στο Σικάγο και ιθύνων νους του προγράμματος «Αναγέννηση 2010». Οι εκπαιδευτικοί στο Σικάγο έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως έχουν αγανακτήσει με τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και είναι έτοιμοι να αγωνιστούν.
Να διώξουμε τις επιχειρήσεις από τα σχολεία μας

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του CTU, Κάρεν Λούις είπε στην πρώτη της ομιλία ως επικεφαλής του συνδικάτου:
«Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών αποδεικνύει πως οι 30.000 εκπαιδευτικοί του Σικάγο θα δώσουν ενωμένοι την μάχη για να διώξουν τις μεγάλες επιχειρήσεις από τα σχολεία μας!»


Η δράση και τα επιτεύγματα της CORE αποδεικνύουν πως οι επιθέσεις στην εκπαίδευση μπορούν να αντιμετωπιστούν και ότι τα συνδικάτα μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο σε αυτό. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος. Η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν φτιάξει κοινό μέτωπο για να επιβάλλουν τα σχέδια τους για την εκπαίδευση και να αποδυναμώσουν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών.

Ανάγκη το άπλωμα του κινήματος σε όλη την χώρα

Χρειάζεται ένα μαζικό κίνημα σε πανεθνικό επίπεδο για να ανατραπεί αυτό το σχέδιο. Η CORE χρειάζεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και παράδειγμα για τους εκπαιδευτικούς σε όλη την χώρα που θέλουν να αντισταθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε και την Ομοσπονδία Αμερικανών Εκπαιδευτικών (AFT), το πανεθνικό μας συνδικάτο, σε ένα πραγματικά μαχόμενο και αποτελεσματικό εργαλείο για τους αγώνες μας.
Το CTU (συνδικάτο Σικάγου) είναι ένα από πιο σημαντικά συνδικάτα-μέλη της AFT (στην οποία συμμετέχουν 1 εκ. εκπαιδευτικοί) που κάνει το συνέδριο της σε μερικές εβδομάδες στο Σιάτλ. Σε συνεργασία με την ηγεσία του συνδικάτου του Λος Άντζελες, που είναι επίσης ριζοσπαστική, η νέα ηγεσία του CTU, έχει την ευκαιρία να ξεσκεπάσει την ξεπουλημένη στάση των επικεφαλής του AFT και ειδικά της προέδρου της ομοσπονδίας, Ράντι Γουεϊνγκάρτεν.


Συνδικαλιστές «μάλαμα»


Η Γουεινγκάρτεν προωθεί τον ένα συμβιβασμό μετά τον άλλο και σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Προσφάτως στήριξε ένα νομοσχέδιο στο Κολοράντο που επέβαλλε διαρκή «τεστ αξιολόγησης» στους εκπαιδευτικούς και άνοιγε τον δρόμο για περισσότερες απολύσεις στον βαθμό που οι εκπαιδευτικοί «αποτύγχαναν» σε αυτά τα τεστ. Ουσιαστικά αυτά τα μέτρα είχαν σκοπό να υποσκάψουν την συλλογική δύναμη των εργαζομένων και να τους στρέψουν σε έναν ατομικό δρόμο διαρκούς «αξιολόγησης» προκειμένου να μην χάσουν την δουλειά τους.
Να πάρουμε τα συνδικάτα στα χέρια μας!


Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η δημόσια Παιδεία πρέπει να ορθωθεί ένα πλατύ κίνημα εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και συνολικά των εργαζομένων, για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια Παιδεία που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων και των κομμάτων του κατεστημένου. Τα συνδικάτα, με τα χιλιάδες οργανωμένα μέλη και τις υποδομές που διαθέτουν, μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο σε αυτό το καθήκον. Προϋπόθεση όμως είναι να περάσουν από τα χέρια των γραφειοκρατών που ενδιαφέρονται μόνο για την καριέρα, τους παχυλούς μισθούς και τα προνόμια τους, στα χέρια των εργαζομένων. Αυτή την μάχη δίνει η CORE. Μετά από την μεγάλη νίκη στο συνδικάτο του Σικάγο είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: