Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Δηλώσεις Γ.Γ. ΕΔΟΝ για τις φοιτ. εκλογές 14/05/10

Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ, Χάρη Καράμανου, στην δημοσιογραφική διάσκεψη για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, Παρασκευή 14/05/2010

Το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια του προς όλα τα στελέχη, μέλη και φίλους της Προοδευτικής Κ.Φ., που για έκτη συνεχή χρονιά αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Αυτή η μεγάλη επιτυχία έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι καταγράφεται σε μια κρίσιμη χρονιά για το κυπριακό πρόβλημα, έντονης αντιπολιτευτικής υστερίας και λαϊκισμού από πλευράς του ΔΗΣΥ και της νεολαίας του, έντονης εθνικιστικής και σοβινιστικής επίθεσης σε βάρος του Προέδρου Δ. Χριστόφια και μιας ολομέτωπης επίθεσης απέναντι στην Αριστερά γενικότερα.  
Ήταν παράλληλα μια χρονιά έντονων αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Αγώνων για το θέμα της μείωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και αγώνων ενάντια στις μεθοδεύσεις για επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης. Ήταν ακόμη χρονιά αγώνων για επέκταση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, ένας αγώνας ο οποίος είχε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού για πρώτη φορά έχει θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας ύψους 12 εκ. ευρώ.
Τα ποσοστά τα οποία καταγράφει η Προοδευτική Κ.Φ., ποσοστά πολύ πέραν των ποσοστών που η Αριστερά καταγράφει στην κοινωνία, αποδεικνύουν ότι αυτή η παράταξη αγκαλιάζεται και εκτιμάται από νέους και νέες από ένα ευρύτερο ιδεολογικοπολιτικό φάσμα. Εκτιμούνται οι θέσεις της, εκτιμάται η δράση της, εκτιμάται η προσφορά της στον συνδικαλιστικό, στον πολιτικό, στον πολιτιστικό, στον κοινωνικό τομέα. Επίσης το εκλογικό αποτέλεσμα είναι από την μια προϊόν της σκληρής και οργανωμένης προσπάθειας των στελεχών και φίλων της Μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και από την άλλη είναι απόδειξη ότι οι φοιτητές επιδοκιμάζουν την συνέπεια θέσεων και την ειλικρίνεια του πολιτικού λόγου που μόνη αρθρώνει η Προοδευτική Κ.Φ. Ταυτόχρονα οι φοιτητές δείχνουν ότι εμπιστεύονται την δύναμη εκείνη που στέκεται αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή των φοιτητικών διεκδικήσεων. Εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Χριστόφια και το μεγαλύτερο κόμμα αυτού του τόπου, το ΑΚΕΛ, που διαχρονικά στήριζαν και στηρίζουν το νεολαιίστικο κίνημα.

Η πρωτιά στα εκλογικά αποτελέσματα αποτελεί επίσης ένα βροντερό μήνυμα από μέρους της νέας γενιάς της Κύπρου, πως στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον Πρόεδρο Χριστόφια στον αγώνα που διεξάγει για λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μήνυμα αγώνα που απαιτεί τερματισμό της κατοχής, αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, ανεξαρτησία, ελευθερία και επανένωση της Κύπρου μακριά από εξαρτήσεις.

Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε στο χώρο σπουδών της Αθήνας που βρήκε την Προοδευτική να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη. Δυστυχώς, οργανωμένα και συντονισμένα η δεξιά και η ακροδεξιά, με φασιστικές μεθοδεύσεις, εξαπέλυσαν λυσσαλέα επίθεση με στόχο να πλήξουν την δημοκρατία και το φοιτητικό κίνημα. Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ καταδίκασε ήδη με τον πιο έντονο τρόπο την φασιστική επίθεση που δέχτηκαν τα στελέχη και οι φίλοι της Προοδευτικής στην Αθήνα μετά το τέλος της καταμέτρησης. Εμείς καλούμε την κυπριακή νεολαία, τις πολιτικές οργανώσεις νεολαίας, καθώς και τα πολιτικά τους κόμματα να καταδικάσουν και να απομονώσουν τέτοιου είδους φασιστικά φαινόμενα, που παραπέμπουν σε μαύρες σελίδες της πρόσφατης ιστορίας.

Επέκταση Ορίου Αφυπηρέτησης.
Ως Κ.Σ της ΕΔΟΝ εκφράσουμε την έντονη απογοήτευση μας και τη διαφωνία μας, για το γεγονός ότι στην χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Τορναρίτης κατέθεσε πρόταση νόμου για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στην εκπαίδευση. Δυστυχώς, για ακόμη μια φόρα ο ΔΗΣΥ επιβεβαιώνει πως με τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις του πλήττει την νέα γενιά και την οδηγεί στην ανεργία. Δεν τους ενδιαφέρει φαίνεται η κοινωνική προέκταση του ζητήματος. Τους ενδιαφέρουν μόνο οι στενές οικονομίστικες, αριθμοκεντρικές προσεγγίσεις. Ας σεβαστεί ο ΔΗΣΥ και ο Αντιπρόεδρος του, τις απόψεις των εργαζομένων, όπως αυτές εκφράστηκαν με δημοψηφίσματα και άλλους τρόπους αλλά και την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κυπριακής νεολαίας. Καλούμε τον κ. Τορναρίτη να αποσύρει την καταστροφική για την νεολαία πρόταση νόμου που έχει καταθέσει, να λάβει επί τέλους υπόψη τους νέους και να σταματήσει να προσπαθεί συνεχώς να τους καταδικάσει στην ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: