Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Βάλανε τις πιτζάμες και πάνε για κάλπες...

Με τη σκιά του ΔΝΤ να πλανιέται απειλητικά πάνω από την Ελλάδα, οι φοιτητές στήνουν κάλπες στα πανεπιστήμια την επόμενη Τετάρτη, 19 Μαΐου. Το 2010 υπήρξε μια πολύ… περίεργη χρονιά για το φοιτητικό κίνημα, που είδε το υπουργείο Παιδείας να προχωράει σε μία σειρά από κινήσεις οι οποίες στοχεύουν να επιφέρουν στρατηγικές αλλαγές στον χώρο.
Για την ώρα, λοιπόν, έχουμε και λέμε:
-Καταγραφή των χώρων ασύλου.
-Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους των κολεγίων.
-Τέλος το Πολυνομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διαμαντοπούλου αλλά και με τις εκτιμήσεις πολλών πανεπιστημιακών, αναμένεται να φέρει σαρωτικές αλλαγές στον χώρο των πανεπιστημίων.
Μπορεί η συγκυρία στην εκπαίδευση να είναι γεμάτη γεγονότα και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό να θυμίζει… Μέση Ανατολή, ωστόσο το φοιτητικό κίνημα όπως φαίνεται… κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Για την ακρίβεια, σε ένα από τα λίγα πράγματα που συμφωνούν οι συνδικαλιστές των φοιτητικών παρατάξεων είναι στο γεγονός ότι οι φοιτητές χρόνο με τον χρόνο αποπολιτικοποιούνται ολοένα και περισσότερο, γυρνώντας την πλάτη στις συλλογικές διαδικασίες.
Μάχη μηχανισμών
Ειδικότερα τη φετινή χρονιά και σε συνδυασμό με τη γενικότερη αποστροφή ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα, οι εκλογές αναμένεται να έχουν πολύ μειωμένη προσέλευση. Κάποιες εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για μείωση της προσέλευσης στα ιστορικά χαμηλά των αρχών της δεκαετίας.
Όπως είπε στο «Π» μέλος αριστερής παράταξης σε μεγάλο πανεπιστήμιο της Αθήνας, «στις φετινές εκλογές θα συμμετέχουν οι μηχανισμοί των παρατάξεων και οι φίλοι τους». Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από την αναμέτρηση θα αντανακλούν σε πολύ μικρό βαθμό τις τάσεις που επικρατούν στην κοινωνία.
Κάτω από αυτά τα όχι και τόσο θετικά δεδομένα, οι συνδικαλιστές μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 19ης Μαΐου.
ΔΑΠ εδώ και έναν χρόνο έχει… βαρβάτα ενδοπαραταξιακά προβλήματα, τα οποία αποτελούν αντανάκλαση του πρωτοφανούς μπάχαλου που συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία. Το κλίμα άρχισε να ξεκαθαρίζει κάπως μετά τις εκλογές στην ΟΝΝΕΔ που έγιναν πριν από έναν μήνα. Ο Παπαμιμίκος βρέθηκε στα ηνία στης Νεολαίας και τώρα όλοι περιμένουν το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι της ΔΑΠ στην αλλαγή ηγεσίας.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η αναταραχή στη γαλάζια Νεολαία αναμένεται να επηρεάσει ως έναν βαθμό τα ποσοστά της ΔΑΠ. Ειδικότερα σε φοιτητικούς συλλόγους που οι εκεί ΔΑΠιτες στήριξαν τον εσωκομματικό αντίπαλο Κώστα Χατζή, αναμένεται πτώση, ενώ άλλο ένα στοιχείο που προβληματίζει τους επικεφαλής της γαλάζιας παράταξης στα πανεπιστήμια είναι το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει… γλείψει πάτο στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η ΔΑΠ θα δει τα ποσοστά της να μειώνονται σε κεντρικό επίπεδο.
ΠΑΣΠ από τη μεριά της δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις αντιλαϊκές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό γιατί στους φοιτητικούς συλλόγους οι πράσινοι συνδικαλιστές βγαίνουν «από τα αριστερά», χρησιμοποιώντας φρασεολογία αντιπολίτευσης. Είναι φανερό η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ διαχωρίζει τη θέση της από το κόμμα και αυτή η επιλογή αναμένεται να μεταφραστεί σε άνοδο των εκλογικών ποσοστών.
Σε κάποιους φοιτητικούς συλλόγους μάλιστα, η ΠΑΣΠ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να δει τα ποσοστά της να… εκτοξεύονται. Συγκεκριμένα, στην ΑΣΟΕΕ οι πράσινοι συνδικαλιστές είναι αισιόδοξοι και μιλούν για άνοδο μέχρι και 1.000 ψήφους. Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις, θα έχει γίνει κάτι πρωτοφανές στα χρονικά των φοιτητικών εκλογών: Η φοιτητική παράταξη κόμματος εξουσίας να βγαίνει κερδισμένη από τις φοιτητικές εκλογές…
Πανσπουδαστική ρίχνεται στη μάχη των εκλογών με σκοπό να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στους δύο μεγάλους των πανεπιστημίων και καλεί τους φοιτητές «να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια». Ήδη από τον Νοέμβριο, η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια ίδρυσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μια πρωτοβουλία η οποία αποτελείται από «επιτροπές αγώνα» φοιτητικών συλλόγων από την Ελλάδα. Ο λόγος της συγκρότησης του ΜΑΣ είναι η συσπείρωση των φοιτητών και η διεκδίκηση αιτημάτων για την παιδεία.
Παρ’ όλα αυτά, η απομαζικοποίηση των διαδικασιών των συλλόγων αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τους «κόκκινους» συνδικαλιστές. Με άλλα λόγια, εάν οι ψηφοφόροι μειωθούν, το ποσοστό της ΠΚΣ θα μείνει στάσιμο.
-Τα ΕΑΑΚ έχουν και αυτά παρόμοια προβλήματα. Το γεγονός ότι η χρονιά κινηματικά ήταν… τζούφια, με συνέπεια να μην… κουνιέται φύλλο στα πανεπιστήμια, όπως όλα δείχνουν θα αποδειχθεί επιζήμιο για τη μεγαλύτερη παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αυτό κάνει αρκετά μέλη των σχημάτων να εκτιμούν ότι σε κεντρικό επίπεδο το πιο πιθανό είναι ότι τα σχήματα θα βρεθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αν όχι και πιο χαμηλά.
-Και για την ΑΡ.ΕΝ. (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ), ισχύει ό,τι ισχύει για κάθε παράταξη της Αριστεράς. Η νηνεμία και η πτώση της προσέλευσης αναμένεται να ρίξει ελαφρώς τα ποσοστά της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, όσον αφορά τη σύγκληση του Πανσπουδαστικού συνεδρίου, η εικόνα μέχρι στιγμής είναι… θολή. Καμία παράταξη δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, εκτός της Πανσπουδαστικής που κάθε χρόνο αποτελεί και πάγιο αίτημά της.
Η λογική λέει ότι θα πραγματοποιηθεί Διαπαραταξιακό, ούτως ώστε να γίνουν κάποιες διερευνητικές επαφές πάνω στο ζήτημα. Το εάν θα υπάρξει συμφωνία, ωστόσο, θα εξαρτηθεί κυρίως από το εάν συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στα εκλογικά ποσοστά (πράγμα απίθανο) και από το εάν δεν υπάρξουν οι… καθιερωμένες καταγγελίες για νοθεία (κάτι το… συνηθισμένο, ιδιαίτερα για το ΠΑ.ΠΕΙ., το ΠΑ.ΜΑΚ. και τα ΤΕΦΑΑ).

ΠΗΓΗ:www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: