Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΙΡΑΚ - Αντιδράσεις για το αποκαλυπτικό βίντεο



Συνεχίζεται ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα Wikileaks βίντεο που καταγράφει από το πιλοτήριο αμερικανικών ελικοπτέρων την εν ψυχρώ εκτέλεση 12 πολιτών σε πλατεία της Βαγδάτης, τον Ιούλη του 2007. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωνε, χτες, ότι αναζητείται το αντίγραφο του συγκεκριμένου βίντεο στα αρχεία της αμερικανικής Κεντρικής διοίκησης αλλά δεν έχει ακόμη βρεθεί. Ο ίδιος απέφυγε ν' αμφισβητήσει την αυθεντικότητά του, όπως και να σχολιάσει το περιεχόμενό του, που καταρρίπτει τους, μέχρι σήμερα, ισχυρισμούς του αμερικανικού στρατού ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό τα αμερικανικά ελικόπτερα «έπραξαν όπως ορίζουν οι κανονισμοί». Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς διαρρεόταν από το Πεντάγωνο ότι το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη CIA!

Εν τω μεταξύ οργή και θρήνος κυριαρχούσε, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα όπου κηδεύτηκαν οι 50 νεκροί από το τελευταίο κύμα βομβιστικών επιθέσεων που σάρωσε πυκνοκατοικημένες συνοικίες, προκαλώντας καταρρεύσεις πολυκατοικιών και καταστημάτων, και πλήττοντας ουσιαστικά μόνο πολίτες. Οι ιρακινές αρχές διαβεβαίωναν ότι θα λάβουν επιπλέον έκτακτα μέτρα για ν' αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση της βίας.
Εντούτοις, οι διαβεβαιώσεις αυτές δε φαίνεται να πείθουν κανέναν, καθώς όλα δείχνουν ότι θα διαρκέσει για πολύ ακόμη το πολιτικό κενό στην ηγεσία της χώρας μετά το αμφίρροπο αποτέλεσμα των εκλογών. Η προοπτική παράτασης του αδιεξόδου ενισχύθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ενός άτυπου δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στους κόλπους των οπαδών του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα αλ Σαντρ. Σύμφωνα με αυτό, οι οπαδοί του καλούν τον Σαντρ να μην υποστηρίξει τον Ιγιάντ Αλάουι, που ανακηρύχθηκε νικητής με δύο έδρες διαφορά, αλλά ούτε τον απερχόμενο σιίτη πρωθυπουργό Μάλικι, με τον οποίο οι Σαντριστές είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν.
Το τι στάση θα κρατήσει τελικά ο Σαντρ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Το βέβαιο είναι ότι αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ενίσχυσε την παρουσία του στη Βουλή διασφαλίζοντας 39 έδρες, συμμετέχοντας εκλογικά στη θρησκευτική σιιτική «Εθνική Ιρακινή Συμμαχία» που συγκέντρωσε συνολικά 70 έδρες.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: