Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Πένθος στο Κιργιστάν



Ημέρα εθνικού πένθους έχει ανακηρυχθεί η σημερινή στο Κιργιστάν για τους τουλάχιστον 75 νεκρούς από τις αιματηρές αναταραχές που οδήγησαν στην αποπομπή της κυβέρνησης.
Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το κατεστραμμένο κυβερνητικό κτήριο για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, ενώ συγγενείς και φίλοι τοποθέτησαν λουλούδια δίπλα σε μία πλάκα με τα ονόματα των νεκρών. Οι κηδείες πολλών από τα θύματα πραγματοποιούνται σήμερα σε διάφορα σημεία της πόλης.
Εν τω μεταξύ, ο αποπεμφθείς πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, που έχει διαφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας, αρνείται να παραιτηθεί αλλά δηλώνει διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έχουν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας.

Η νέα ηγεσία, επικεφαλής της οποίας είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, επισήμανε χθες ότι η Ρωσία βοήθησε στην αποπομπή του Μπακίγιεφ και ότι η παραμονή των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Μανάς μπορεί να διακοπεί. Όπως δήλωσε στο Reuters ο Ομουρμπέκ Τεκεμπάγιεφ, αξιωματούχος στη νέα κυβέρνηση, «η Ρωσία έπαιξε το ρόλο της στην αποπομπή του Μπακίγιεφ – είδατε τη χαρά της Ρωσίας όταν κατάλαβαν ότι έφυγε ο Μπακίγιεφ». Η Μόσχα αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στις αναταραχές.
Η νέα ηγεσία απέστειλε αντιπροσωπεία στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα Μπισκέκ κατά τη διάρκεια της νύχτας, που εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών απέδωσε σε συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων που επιχειρούσαν να λεηλατήσουν και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως διαβεβαίωσε, δεν υπήρξαν θύματα.
Η Οτουνμπάγιεβα αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί μερικούς από τους χίλιους τραυματίες των επεισοδίων που οδήγησαν στην άνοδό της στην εξουσία.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: