Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο ρ/ς «ΘΕΜΑ 9.89»



Δημοσιογράφος: Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τις τελευταίες ώρες, είπε ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο μηχανισμό και αν δανειστούμε τον επόμενο μήνα, θα δανειστούμε με τα επιτόκια που τρέχουν. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Α. Παπαρήγα: Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να παίρνει τις μετρητοίς όλα όσα λέγονται. Λένε ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πρόβλημα προπαγάνδας. Λένε ότι οι κερδοσκόποι, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ληστεύουν ή θέλουν να ληστέψουν τα ελληνικά ομόλογα γιατί γίνεται πολλή συζήτηση στα Μέσα Ενημέρωσης. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι η καπιταλιστική οικονομία, η καπιταλιστική αγορά έχει τους δικούς της νόμους κίνησης και δεν καθορίζονται αυτά από τα σχόλια που γίνονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Δεν είναι ζήτημα προπαγάνδας, ούτε ψυχολογίας. Οι επιχειρηματίες, οι τράπεζες, και εδώ είναι και έλληνες επιχειρηματίες που παίρνουν μέρος σε αυτό το παιχνίδι, κοιτάνε αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, κοιτούν τα κέρδη τους, τον εαυτό τους. Ψυχολογικά είναι πάρα πολύ καλά, δεν πανικοβάλλονται χωρίς λόγο.
Δημοσιογράφος: Είχατε προβλέψει ότι αυτά τα οικονομικά μέτρα δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

Α. Παπαρήγα: Πολλοί νομίζουν ότι η θέση μας απέναντι σε αυτή τη σύνοδο της ΕΕ που αποφάσισε αυτό το «μηχανισμό στήριξης» είναι μια θέση από κεκτημένη ταχύτητα. Όχι. Παρακολουθήσαμε πολύ καλά τι αποφασίστηκε, ξέρουμε και τις γενικές τάσεις και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν αποφασίστηκε τίποτα. Διότι υπάρχουν τέτοιες αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ αυτή τη στιγμή - την οποία, όταν τη λέμε λυκοσυμμαχία, γνωρίζουμε τι λέμε- και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να  πάμε κάποια στιγμή και το βλέπω και πολύ κοντινό αυτό το ενδεχόμενο.
Α. Παπαρήγα: Στο βαθμό που εν πάση περιπτώσει η ζώνη του ευρώ απειλείται, κάτι θα κάνουν. Όμως, ό,τι και αν κάνουν, από χέρι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν κολλημένοι στο τοίχο και γι' αυτό πρέπει να ξεκολλήσουν από τον τοίχο. Είτε πάμε ακόμα στο ΔΝΤ, μπορεί το ΔΝΤ να δανείσει με μικρότερα επιτόκια, εδώ πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, είναι σαν το μαρτύριο του Σίσυφου. Ακόμα και αν μειωθούν τα ελλείμματα, η φύση του προβλήματος είναι τέτοια, είναι τόσο βαθιά και σύμφυτη με το σύστημα και την πολιτική που ακολουθείται που σε ένα δύο χρόνια το πρόβλημα θα ανακυκλωθεί.
Και μην ξεχνάτε ότι οι σχέσεις μέσα στην ΕΕ είναι σχέσεις ιεραρχίας, άλλες χώρες είναι πάνω, άλλες κάτω. Είναι σχέσεις ανισότιμες και κάθε μια κοιτάζει για λογαριασμό της, όχι για λογαριασμό του λαού της, αλλά για λογαριασμό των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Τους λαούς τους έχουν γράψει. Επομένως δεν μπορεί να ξυπνάμε το πρωί και να κοιτάμε πόσο είναι το επιτόκιο...
Δημοσιογράφος: Σας είχα ακούσει που είχατε εκφράσει φόβους για το θέμα των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Μετά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα είστε πιο ήσυχη ή πιο ανήσυχη;
Αλ. Παπαρήγα: Είμαστε πολύ πιο ανήσυχοι. Καταρχήν τότε είχαμε πει ότι είναι έτοιμη συμφωνία να υπογραφτεί. Δηλαδή έχει ετοιμαστεί. Δεν έγινε τώρα με τον κ. Δρούτσα. Αυτά που λένε ότι θα κάνουν διαλέξεις κλπ είναι αστεία.
Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε σύγκρουση με την Τουρκία. Ούτε λόγος να γίνεται. Αλλά το Αιγαίο έχει τελειώσει. Δηλαδή από τον 25ο παράλληλο και μετά δεν θα θεωρείται ελληνικό έδαφος που να μπορεί να οργανωθεί η άμυνα από την ίδια τη χώρα. Όχι να την αναθέσει στο ΝΑΤΟ. Στο ΝΑΤΟ είναι και η Τουρκία. Θα μας πουν: Είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει το Αιγαίο, είναι και στρατηγικός εταίρος. Όμως θα σημειώσουμε το εξής: Οι αντιθέσεις ανάμεσα στους λεγόμενους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οξύνονται. Είδατε τι γίνεται στην Κιργισία; Είναι ή δεν είναι αμερικανορωσικός πόλεμος; Ποιος μας λέει αύριο ότι ένας αμερικανοευρωπαϊκός πόλεμος δεν θα εκφραστεί στην περιοχή του Αιγαίου ή την Κύπρο κλπ. Πόλεμος στην κυριολεξία ή με έμμεσο τρόπο. Σε ποιους συμμάχους αναθέτουμε τα σύνορα; Ο μόνος που μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορα είναι ο ελληνικός λαός.
Δεν νομίζω ότι και η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη έχουν αυταπάτες ότι δεν υπάρχουν οξύτατες αντιθέσεις  μέσα στην ΕΕ, αντιθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε ένοπλη σύρραξη. Δεν υπάρχει πόλεμος που δεν οφείλεται στην πάλη των αγορών. Δεν λέω ότι ξεκινούν με πόλεμο.
Όμως όταν δεν μπορούν να διαβούν τα κεφάλαια με ειρηνικά μέσα, με πολιτικό με εμπορικό πόλεμο, γίνεται και στρατιωτικός.
Βλέπετε πως είναι πακέτο τα προβλήματα, δεν είναι ένα ένα. Άρα η απάντηση του λαού πρέπει να είναι σχεδιασμένη, συνειδητή και πολιτικοποιημένη, καταρχήν να μη νομιμοποιήσει τίποτα στη συνείδησή του. Εδώ δεν είναι να κάνεις μια αυθόρμητη και μια συναισθηματική εξέγερση. Σας λέω κάνουμε μια δυο τρεις απεργίες και συλλαλητήρια. Δεν είναι εύκολο να τα αποκρούσεις τα μέτρα. Βάζεις όμως υποθήκη για τον επόμενο χρόνο. Δηλαδή αυτός ο αγώνας που γίνεται σήμερα, και αν δεν φέρει άμεσα αποτελέσματα, σίγουρα είναι το λίπασμα του αύριο και αυτό πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά γιατί τα μέτρα αυτά χτυπούν ιδιαίτερα τις νέες ηλικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: