Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Βουλγαρία-Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα κρατικά νοσοκομεία

Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών νοσοκομείων προωθεί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προκαλώντας σημαντικές διαμαρτυρίες των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και του λαού. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε τοπικές εφημερίδες, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, στοχεύει να κλείσει σύντομα 21 κρατικά νοσοκομεία και να αυξήσει τις εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά 130 νοσοκομεία θα κλείσουν ή θα μετατραπούν σε μικρότερα Κέντρα Υγείας, παρά τις όποιες λαϊκές αντιδράσεις, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Μποζιντάρ Νάνεφ μιλώντας στο «Ρόιτερς» πρόσφατα.
«Ξεκινάει η ιδιωτικοποίηση» υποστήριξε. «Θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι υπηρεσίες που προσφέρουν».
Σημειώνεται πως μετά τις ανατροπές και την καπιταλιστική παλινόρθωση η Βουλγαρία έχει δει τις λαϊκές κατακτήσεις σε δωρεάν Υγεία, Παιδεία να καταργούνται. Ηδη, τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει νοσοκομεία στη γειτονική χώρα. Την περίοδο 2002 - 2003 υπήρξε μια μείωση κατά 56% του αριθμού των κλινών στα νοσοκομεία, ενώ το 2004 μόλις 258 νοσοκομεία βρίσκονταν υπό λειτουργία με έναν πληθυσμό περίπου 7.600.000.

Πηγή:www.rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: