Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Oι περικοπές... βλάπτουν σοβαρά την εκπαίδευση!

Η νέα σχολική χρονιά θα βρει μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να μετρούν τις επιπτώσεις της «σφιχτής» πολιτικής. H οικονομική κρίση θα χτυπήσει... άγρια και τα σχολεία το επόμενο φθινόπωρο. Στην κόψη του ξυραφιού θα βρεθούν η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, των κρατικών φροντιστηρίων, καθώς και οι μεταφορές των μαθητών που πλήττονται άμεσα από τις δραστικές περικοπές των κονδυλίων τους κατά 70%!Οι διορισμοί κόβονται στους μισούς, οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ - ΤΕΙ μειώνονται κατά 10% και οι τετραετείς προγραμματισμοί τινάζονται στον αέρα. Ακόμη και οι πληρωμές των Πανελλαδικών περικόπτονται κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Φυσικά ούτε κουβέντα για ίδρυση νέων σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ έχει προχωρήσει και η μελέτη για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση τμημάτων και σχολών που δεν είναι... δημοφιλή στα μηχανογραφικά των υποψηφίων. Δύσκολα τα πράγματα για την Παιδεία του 2010-2011, μετά και τη νέα μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου κατά 200 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χάνει 100 εκατ. ευρώ και οι πιστώσεις των νέων προγραμμάτων μειώνονται επίσης κατά 100 εκατ. ευρώ.
Αυτά προστίθενται στα 780 εκατομμύρια ευρώ, που ήδη κόπηκαν τον περασμένο Ιανουάριο από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπ. Παιδείας, ακολουθώντας την απόφαση του υπουργού Οικονομικών να περικόψει κατά 10% τις πιστώσεις όλων των υπουργείων.

AEI - TEI
10% λιγότερα χρήματα θα πάρουν τη νέα χρονιά
1. Στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα περικόπτεται το 10% του προϋπολογισμού τους, κάνοντάς τους τη... ζωή δύσκολη για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Την ίδια στιγμή παύουν να ισχύουν οι τετραετείς προγραμματισμοί που είχαν ήδη κατατεθεί από τα Ιδρύματα και είχαν πάρει υπογραφή από τον προηγούμενο υπ. Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλο, ενώ κόβονται και τα επιπλέον κονδύλια που έπαιρναν τα ΑΕΙ για τα ερευνητικά τους προγράμματα.
Στάσιμα λοιπόν αναμένεται να μείνουν τα έργα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που αφορούν τις υποδομές τους, την εκπαίδευση και την έρευνα.
Επίσης συζητείται στην κυβέρνηση και το κλείσιμο «ζημιογόνων» τμημάτων των ΤΕΙ, τα οποία προτιμώνται από ελάχιστο ή και μηδενικό αριθμό υποψηφίων. Για τον λόγο αυτόν έχει συσταθεί επιτροπή που μελετά το κλείσιμο ή και τη συγχώνευση σχολών που... δεν τραβάνε!

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στο μισό οι μόνιμοι διορισμοί
2. Με ορατό τον κίνδυνο να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία, τα φροντιστηριακά τμήματα, η πρόσθετη στήριξη αλλά και οι τάξεις υποδοχής, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, βρίσκεται η μέση εκπαίδευση. Με δεδομένο ότι κόβονται στο μισό οι μόνιμοι διορισμοί και ελαχιστοποιείται στο 30% η τοποθέτηση αναπληρωτών, όλα τα προγράμματα του φθινοπώρου στα σχολεία θα... βρεθούν στον αέρα!

Η μείωση του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά 70% και μονίμων κατά 50% για το σχολικό έτος 2010-2011 προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομικών. Εκεί αναφέρεται ότι για το 2010 θα προσληφθούν «7.000 έως 8.000 λιγότεροι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται κατά μέσον όρο 10.000-11.000 αναπληρωτές στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γίνεται κατανοητό ότι η περικοπή στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εκπαιδευτικών θα ξεπεράσει τελικά το 70%.
Στο ΠΣΑ αναφέρεται επίσης ότι το 2010 θα διοριστούν 3.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, τη στιγμή που θα έπρεπε να διοριστούν 6.000 δάσκαλοι και καθηγητές.

Ολα αυτά σηματοδοτούν μια πρωτοφανή μείωση του αριθμού των διορισμών και των προσλήψεων εκπαιδευτικών με τη νέα σχολική χρονιά. Το υπουργείο Παιδείας διατείνεται ότι τα χιλιάδες κενά που θα παρουσιαστούν και τα οποία βάζουν «βόμβα» και στα θεμέλια του νέου ψηφιακού σχολείου θα καλυφθούν με την περικοπή των εκπαιδευτικών αδειών, καθώς και των κάθε είδους αποσπάσεων, ενώ θα επιστρέψουν στις θέσεις τους δεκάδες αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Ψαλίδι στα κονδύλια των νομαρχιών
3. Κόβεται το 70% των κονδυλίων προς τις νομαρχίες για τη μεταφορά των μαθητών, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη χρέη προς ΚΤΕΛ και ιδιώτες για μεταφορικό έργο, που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει 280 εκατ. ευρώ συνολικά, μαζί με το ποσό για την εξόφληση των χρεών, για τη μεταφορά παιδιών από απομακρυσμένες περιοχές και δυσπρόσιτα χωριά. Αυτό λοιπόν το ποσό θα περικοπεί κατά 70%, καθιστώντας πολύ δύσκολο και το μεταφορικό έργο αλλά και την αποπληρωμή των χρεών.
Το ζήτημα του κόστους μεταφοράς μαθητών απασχολεί, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης χρημάτων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Μειωμένες αμοιβές στους βαθμολογητές
4. Το κονδύλι για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων μειώθηκε κατά περίπου 5,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά -20% περίπου σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση αφορά τις αμοιβές των επιτροπών, τις επιτηρήσεις και τη βαθμολόγηση των γραπτών (-1 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι), καθώς και τις υπερωρίες των Σαββάτων, τη βαθμολόγηση και την επιτήρηση στα Εσπερινά (- 1,7 εκατ. σε σχέση με πέρυσι) κ.ά.

Συνολικά από τα 26.090.000 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, φέτος θα διατεθούν συνολικά 20.970.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr Της Βίβιαν Μπενέκου 
Κομμένες οι πιστώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: