Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Mε το βλέμμα στραμμένο στη Γάζα

«Γάζα ερχόμαστε». Πέρα από συμφωνίες ή διαφωνίες για το ζήτημα του Free Gaza Movement, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως ήταν με διαφορά το καλύτερο ντοκιμαντέρ. Οι δυο προβολές αποδείχτηκαν λίγες και οι αίθουσες μικρές για να χωρέσουν τους εκατοντάδες θεατές που ήρθαν για να το δουν. Η συναισθηματική φόρτιση δεν είναι τυχαία, μιας και, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το ρηχό περιεχόμενο του αντιιμπεριαλισμού, το αντιδραστικό (εθνικιστικό) ή ακόμη για το δικαίωμα ύπαρξης εβραϊκού κράτους και μάλιστα από ντούρους αντικρατιστές και αντικαπιταλιστές, ο ελληνικός λαός, κόντρα στη λήθη και τα ιδεολογήματα του σήμερα, στέκεται αλληλέγγυος στο λαό της Παλαιστίνης. Επίσης δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι μετέχοντες στο εγχείρημα όταν αναφέρθηκαν στο γιατί συμμετείχαν σε αυτή την αποστολή αναφέρθηκαν στη συμμετοχή τους στο κίνημα κατά τα φοιτητικά τους χρόνια που την εποχή εκείνη είχε (και) σαφή αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Πραγματικά συγκινητική είναι η χαρά των Παλαιστινίων της Γάζας όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την κάμερα κατά την είσοδο των δυο πλοιαρίων στο λιμάνι της Γάζας.
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί παραγωγή του Al Jazeera, το οποίο ασχολήθηκε με το ζήτημα από το ταξίδι στη Γάζα και ήθελε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ για τους Ελληνες κατά βάση που διεκπεραίωσαν το ταξίδι αυτό και τους λόγους που τους ώθησαν σε αυτό. Κομβικό ρόλο στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ αυτού έπαιξε και ο γνωστός μας δημοσιογράφος Νασίμ Αλατράς. Συγκινητική ήταν η απάντηση του Ν. Αλατράς σε ερώτηση θεατή «αφού οι Παλαιστίνιοι έχουν όλο τον αραβικό κόσμο μαζί τους τι θέλουν εμάς (τους Ελληνες)». Ο Νασίμ Αλατράς με ειλικρίνεια απάντησε πως, αν όχι όλα, τουλάχιστον 20 από τα 22 αραβικά κράτη είναι εχθροί της Παλαιστίνης, γι' αυτό χρειάζονται τη στήριξή μας.
Ο ελληνικός λαός βέβαια δεν χρειάζεται προσκλήσεις για να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους λαούς που αγωνίζονται. Το έχει αποδείξει στο παρελθόν και θα το αποδείξει ξανά όποτε χρειαστεί και στο μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: