Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Αθέατος Κόσμος: Περάσματα στην Μεσόγειο. Ανθρώπινες σκιές στα κύματα

Από το blog Αθέατος Κόσμος, αναδημοσίευση από την Προλεταριακή Σημαία:

Σύμφωνα με μια θεωρία που έχει αρκετούς οπαδούς στις τάξεις των επιστημόνων η Μεσόγειος δημιουργήθηκε από μια ορμητική είσοδο  μεγάλου όγκου νερών στην λεκάνη της,  από τον Ατλαντικό. Πρόσφατα μάλιστα επιστημονική ομάδα του ισπανικού  Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera με την καθοδήγηση του ερευνητή καθηγητή Daniel Garcia Castellanos ισχυρίστηκε  πως αυτή η μεγάλη πλημμύρα έγινε  πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν, αφού είχε προηγηθεί μια μεγάλη περίοδος ξηρασίας, γνωστή σαν  κρίση αλμυρότητας  του Μεσσηνίου. Τότε λοιπόν, από το σημερινό στενό του Γιβραλτάρ, τα νερά του ωκεανού μπήκαν στην Μεσόγειο με  τέτοια τρομακτική ορμή και ταχύτητα έτσι ώστε  να γεμίσουν την λεκάνη  σε δύο χρόνια το πολύ.

Στους νεότερους χρόνους η Μεσόγειος, που είναι η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα στον κόσμο, αποτέλεσε  γέφυρα αλλά και εμπόδιο ταυτόχρονα  για τους ανθρώπους που κατοίκησαν στα παράλια της, δημιουργώντας σημαντικούς προϊστορικούς και ιστορικούς  πολιτισμούς. Στο πέρασμα των αιώνων η Μεσόγειος κατακτήθηκε από τους ανθρώπους, έγινε πηγή ζωής αλλά και δρόμος επικοινωνίας, επιβαρύνθηκε σε επικίνδυνο βαθμό από την ανθρώπινη δραστηριότητα και σήμερα κινδυνεύει από τις κλιματικές αλλαγές και την μόλυνση. Σε αυτήν την μακραίωνη μάχη για την κατάκτηση αμέτρητοι άνθρωποι χάθηκαν στα κύματα της μέχρι να γίνουν ασφαλή τα ταξίδια  και η επικοινωνία. Σε πείσμα όμως της τεχνολογικής  προόδου η Μεσόγειος στις αρχές της τρίτης χιλιετίας, συνεχίζει να αποτελεί έναν ανοικτό ανθρώπινο τάφο και να γεμίζει  με άδικα χαμένες ζωές και σκοτεινές ανθρώπινες σκιές.

Από τον νότια και ανατολικά παράλια της θάλασσας, χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι, ειδικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες προσπαθούν απεγνωσμένα να την διασχίσουν με σκοπό να φτάσουν στον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά. Σχεδόν πάντα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά στα δουλεμπορικά κυκλώματα που τους φορτώνουν σε άθλιες βάρκες, σχεδίες η  σαπιοκάραβα και τους εγκαταλείπουν στην μέση του πουθενά. Τα περάσματα της Μεσογείου, δηλαδή τα σημεία εκείνα που είναι τα πιο κοντινά με τις βόρειες και ανατολικές ακτές της, έχουν μετατραπεί σε θανάσιμες παγίδες. Το στενά του Γιβραλτάρ, το στενό της Σικελίας ανάμεσα στην Αφρική και την Ιταλία αλλά και τα περάσματα στο ανατολικό Αιγαίο από την Τουρκία στα νησιά η  την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι οι μαζικοί υγροί τάφοι για τους απελπισμένους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Πρόσφατα η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Todays Zaman», δημοσίευσε ένα απολογισμό που σοκάρει. Από το 1988 έως το τέλος της περασμένης χρονιάς στα νερά της Μεσογείου πνίγηκαν τριάντα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας με προέλευση κυρίως την Αφρική και την Ασία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι θάνατοι στα νερά της Μεσογείου, μειώθηκαν αισθητά το 2009, εξαιτίας -όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί- των περιπολιών της Φροντέξ και της  σκληρής πολιτικής των επαναπροωθήσεων που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές χώρες. «Έτσι σώζουμε ζωές» περηφανεύονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλοντας να ξεχνούν πως το να πεθαίνεις σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Λιβύη, να λιμοκτονείς στην υποσαχάρια Αφρική ή να γίνεσαι ανθρώπινος στόχος των βομβαρδιστικών στο Ιράκ, την Σομαλία η το Αφγανιστάν, δεν διαφέρει σε τίποτε σαν αποτέλεσμα  από το να πνίγεσαι στην θάλασσα. Και γι αυτό –παρά τα εμπόδια ανθρώπινα και φυσικά- οι απεγνωσμένοι άνθρωποι από τον νότο και την ανατολή θα συνεχίζουν να  μετατρέπονται συχνά  σε σκιές στα κύματα της Μεσογείου.

* Το βράδυ της Τετάρτης 10 του περασμένου  Φλεβάρη προς το ξημέρωμα της Πέμπτης στο στενό της Μυκάλης ανάμεσα στην Σάμο και τα τουρκικά παράλια έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα εκατό χιλιόμετρα την ώρα ξεπερνώντας  τα εννιά μποφόρ. Η θάλασσα ακόμα και για τους συνηθισμένους  σε  τέτοιες συνθήκες νησιώτες είχε φουσκώσει απειλητικά.  Αυτές τις ώρες διάλεξαν οι δουλέμποροι να στείλουν μια μικρή πλαστική  βάρκα  με μια ομάδα δέκα με δώδεκα ανθρώπων με ρότα την Σάμο. Το πρωί της Πέμπτης η τραγωδία αποκαλύφτηκε. Ανοιχτά από το Ποτοκάκι  και μπροστά από το Πυθαγόρειο το Λιμενικό  μάζεψε τα σώματα έξι ανδρών, μιας γυναίκας και ενός κοριτσιού ούτε δέκα χρονών. Ο μοναδικός επιζών, που τον περισυνέλεξε ένα εμπορικό καράβι και τον αποβίβασε στην Σμύρνη  έδωσε τις πληροφορίες για τους δύστυχους επιβάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: