Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

«Λοκ άουτ» στη Μυτιλήνη

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων   «Αιολικά Νέα» και Κυριακατικά Αιολικά» εσκεμμένα και σχεδιασμένα προέβησαν σε αναστολή λειτουργίας, αφήνοντας εν ψυχρώ χωρίς δουλειά και εισόδημα 20 εργαζόμενους-ες.  (Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εφημερίδα είχε μοιραστεί  Βραβείο Περιφερειακού Τύπου της Χρονιάς 2005 και αποτελούσε από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του νησιού!!!).
    Ήδη από το Σάββατο 20/2/ όταν και με πρωτοβουλία του ΣΕΜΕΛ (Σωματείο Εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου) συγκροτήθηκε η απεργιακή επιτροπή με τη συμμετοχή και άλλων σωματείων, πρωτοβουλιών και εργαζομένων, οι συνάδελφοι από τα Αιολικά Νέα μας ενημερώσαν για το κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων  που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, η εργοδοσία καλούσε έναν έναν εργαζόμενο εκβιαστικά για αλλαγή της κλαδικής τους σύμβασης από εξειδικευμένο εργαζόμενο σε υπάλληλο γραφείου. Παρά τις πιέσεις κανένας εργαζόμενος δεν δέχτηκε την αλλαγή των συμβάσεών και όχι μόνο..αυτό αλλά είχε το θράσος –σύμφωνα με τη αντίληψη της εργοδοσίας- να κατέβει μαζικά στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 24/2.
      Το πρωί της 25/2 προσερχόμενοι στον χώρο εργασίας τους οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι η πόρτα όχι μόνο ήταν κλειδωμένη αλλά είχαν αντικατασταθεί και οι κλειδαριές!! Λίγες ώρες αργότερα και χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση από τους εργοδότες, πληροφορήθηκαν από συναδέλφους άλλων εφημερίδων, την αποστολή δελτίου Τύπου από τους εκδότες Γιώργο και Τζούντυ Κονδυλούδη, με το αιτιολογικό ότι « με το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η έκδοσή τους με την εγκυρότητα και την γνωστή σε όλους ποιότητα που τις χαρακτηρίζει εδώ και 20 χρόνια».
    Οι εργαζόμενοι στα Αιολικά Νέα τιμωρήθηκαν γιατί δεν έπεσαν στους εκβιασμούς τους μεγαλοεκδότων. Οι εργαζόμενοι στα Αιολικά Νέα τιμωρήθηκαν γιατί εδώ και αρκετό καιρό επιδεικνύουν συναδελφική αλληλεγγύη. Οι εργαζόμενοι στα Αιολικά Νέα τιμωρήθηκαν γιατί είχαν το θάρρος να φτιάξουν ένα ταξικό σωματείο (από τους δημοσιογράφους μέχρι τους τυπογράφους και τις καθαρίστριες) από τα κάτω με μαχητικές κινητοποίησεις που ουσιαστικά έμπαινε σφήνα στο μάτι όλων των εκδοτών του νησιού.
    Απέναντι σε αυτή την καταφανή τρομοκράτηση πρέπει οι εργαζόμενοι, ανεργοι, φοιτητές σε όλο το νησί να κατέβουν σε πανεργατική παλλεσβιακή κινητοποίηση, χωρίς δεύτερη σκέψη, για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Ήδη στις 26/2 πραγματοποιήθηκε στις 6μμ από το ΣΕΜΕΛ μια πρώτη κινητοποίηση ( Κεντρικά Λύκεια) και στις 27/2, η απεργιακή επιτροπή προχώρησε σε Συνέλευση στην Παπαρίσβα (6μμ) όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα του αγώνα. 

Κάλεσμα της Απεργιακής Επιτροπής
«για τους 20 εργαζόμενους των Αιολικών Νέων»

Εργαζόμενοι,ες, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές.  ΟΛΟΙ/ΕΣ
Στη συγκέντρωση της Απεργιακής Επιτροπής  τη Δευτέρα 1/3/2010 18:30 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς και πορεία προς το Εμπορικό Επιμελητήρειο

Στη  συναυλία συμπαράστασης από συγκροτήματα του νησιού πλατεία Σαπφούς από τις 19:00 το απόγευμα
 
Να ανοίξουν ξανά τα Αιολικά Νέα
Να επιστρέψουν  όλοι οι εργαζόμενοι/ες στη δουλειά τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
Να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία.
Όλη η Λέσβος να κατέβει στο πλευρό των εργαζομένων.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ 
 
Στις 25 του Φλεβάρη, μία μόλις ημέρα μετά την απεργία, οι 20 εργαζόμενοι των εφημερίδων «Αιολικά Νέα» και «Κυριακάτικα Αιολικά» της Μυτιλήνης βρήκαν τις πόρτες της επιχείρησης κλειδωμένες και τους ιδιοκτήτες άφαντους!!!
Το γελοίο πρόσχημα το έμαθαν μέσα από ένα Δελτίο Τύπου που έστειλαν οι ιδιοκτήτες στον τοπικό Τύπο! Γιατί η πραγματική αιτία, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι, είναι το ότι την προηγούμενη ημέρα, την ημέρα της απεργίας, δεν πήγε κανείς τους στη δουλειά.
Να, λοιπόν, πού έχει φτάσει το θράσος της εργοδοσίας! Να πού έχει οδηγήσει τα πράγματα η σαρωτική αντεργατική πολιτική που δίνει το «πράσινο φως» σε κάθε είδους ασυδοσία, στην καταπάτηση και των στοιχειωδέστερων εργατικών δικαιωμάτων. Να ποια είναι η αντιμετώπιση των εργαζομένων από την εργοδοσία στα χρόνια του νέου εργασιακού μεσαίωνα.
Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε εργατική συλλογικότητα, κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει έμπρακτα αυτήν την απαράδεκτη τρομοκρατική μεθόδευση, να καταγγείλει την εκδικητική εργοδοτική μανία και να απαιτήσει την άμεση αποκατάσταση των εργαζομένων, καθώς και την αποζημίωσή τους για όσες ημέρες εργασίας έχασαν με ευθύνη της εργοδοσίας.
25/2/2010

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: