Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Η.Π.Α:Επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας.Η Αμερικανική Δεξιά κάνει τα πάντα για να μην περάσει το νομοσχέδιο !

obama_b93Η αγωνία για τον Μπαράκ Ομπάμα και την ιστορική μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ρεπουμπλικανοί εντόπισαν παρατυπίες στο νέο νόμο, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να ξαναψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παράλληλα, πολλοί υποστηρικτές του νέου νόμου δέχονται απειλές ακόμη και για τη ζωή τους. Υπενθυμίζεται ότι οι Δημοκρατικοί είχαν ψηφίσει τελικά το κείμενο την Κυριακή στην Βουλή των Αντιπροσώπων με 219 ψήφους έναντι 212, ύστερα από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων.

"Παρατυπίες ελάσσονος σημασίας"

Το τελευταίο επεισόδιο στην ιστορική μεταρρύθμιση για την Υγεία φαίνεται ότι δεν γράφτηκε ακόμη.
Ο νόμος πρέπει να επιστρέψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από παρατυπίες, ελάσσονος σημασίας όπως χαρακτηρίστηκαν, τις οποίες εντόπισαν Ρεπουμπλικανοί και αφορούν στην περίθαλψη φοιτητών χαμηλού εισοδήματος.
"Ύστερα από προσπάθειες ωρών για να μπλοκαριστεί το κείμενο, οι Ρεπουμπλικάνοι βρήκαν δύο διατάξεις ελάσσονος σημασίας που αποτελούν ελάττωμα της διαδικασίας στη Γερουσία και έχουμε την υποχρέωση να επιστρέψουμε το κείμενο στη Βουλή των Αντιπροσώπων" δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμ Μάνλει, εκπρόσωπος του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ.
Οι 219 ψήφοι της Βουλής των Αντιπροσώπων εξασφάλισαν περίθαλψη σε 32 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς, με τον Μπαράκ Ομπάμα να βάζει τη σφραγίδα του στη μεγαλύτερη αλλαγή από τη δεκαετία του 1960 στο σύστημα Υγείας.
Μία ημέρα νωρίτερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνιζε ότι θα "υπερασπιστεί με σθένος" το νέο μεταρρυθμιστικό νόμο ενάντια σε οποιαδήποτε νομική προσφυγή.
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου έγινε μετά την κατάθεση από 14 γενικούς εισαγγελείς ενστάσεων στο σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.
"Θα υπεραμυνθούμε με σθένος της συνταγματικότητας του συνόλου του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου για την Yγεία (...) Είμαστε σίγουροι ότι το status αυτό είναι συνταγματικό και θα υπερισχύσει όταν θα το υπερασπιστούμε στα δικαστήρια" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Απειλές κατά των υποστηρικτών του νέου νόμου

Την ίδια ώρα, οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με απειλές, τις οποίες ερευνά το FBI.
Ο βουλευτής Μπαρτ Στούπακ από το Μίσιγκαν δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα για τη ζωή του.
Η βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς από την Αριζόνα βρήκε τα παράθυρα του γραφείου της σπασμένα. Αντίστοιχη εικόνα αντίκρισε και η βουλευτής Λουιζ Σλότερ από τη Νέα Υόρκη.
Την έντονη αντίθεσή της στη μεταρρύθμιση εξέφρασε και η Σάρα Πέιλιν, η οποία ανάρτησε στο διαδίκτυο σκληρά σχόλια κατά του νέου νόμου.
Πηγές: ΕΡΤ,Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: