Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

11η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ- Η αντιιμπεριαλιστική πάλη, μόνη διέξοδος για τους λαούς


Οι λαοί δεν πρέπει να ξεχάσουν το έγκλημα και να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα σε κατεύθυνση ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων

Ένα από τα καθημερινά μπλόκα που έστηναν οι κομμουνιστές στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία για να ανακοπεί ο ανεφοδιασμός των φονιάδων.


Σαν χτες πριν 11 χρόνια οι Αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ξεκινούσαν το βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Ευρώπης (ανάμεσά τους και η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) και των ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ, βομβάρδισαν ανελέητα και διέλυσαν τη χώρα δολοφονώντας χιλιάδες αμάχους και παιδιά, καταστρέφοντας υποδομές, σπίτια, εργοστάσια, σχολεία, δηλητηριάζοντας το περιβάλλον με τους τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου που γέμισαν την γη της γειτονικής χώρας. Ηταν ένας πόλεμος της «νέας τάξης πραγμάτων» για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στα Βαλκάνια, για την επαναχάραξη των συνόρων, την δημιουργία κρατών προτεκτοράτων όπως έγινε με την απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, με απώτερο στόχο να εξασφαλιστούν οι δρόμοι της ενέργειας, με την πληθώρα αγωγών που βλέπουμε σήμερα να προωθούνται για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Καύκασου και της Κασπίας, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες.

Οι λαοί των Βαλκανίων και όλου του κόσμου δεν πρέπει να ξεχάσουν τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε τον πόλεμο. Ούτε το πρόσχημα, τα ψέματα και τις προβοκάτσιες που στήθηκαν έντεχνα περί εθνοκάθαρσης και προστασίας των αλβανόφωνων. Τις απροκάλυπτες επεμβάσεις ΗΠΑ - ΕΕ που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ο ελληνικός λαός ειδικότερα δεν πρέπει να ξεχάσει ότι τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ανοχή της ΝΔ συμμετείχε τόσο στην προετοιμασία όσο και στη διεξαγωγή του βρώμικου πολέμου, στην αποστολή ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο. Εδωσε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στους ιμπεριαλιστές. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, τη λειτουργία των βάσεων και το πέρασμα από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, θα ήταν αδύνατο να διεξαγάγουν οι ιμπεριαλιστές αυτόν τον πόλεμο.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν την ίδια πολιτική για λογαριασμό του ντόπιου και ευρωενωσιακού κεφαλαίου στηρίζοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου γης. Οι οπορτουνιστές του ΣΥΝ υιοθέτησαν τότε το 1999 τα επιχειρήματα των ιμπεριαλιστών περί «εθνοκάθαρσης». Συγκάλυψαν το ρόλο της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς (π.χ. στην Γαλλία και στην Ιταλία όπου οι λεγόμενοι «ανανεωμένοι κομμουνιστές» συμμετείχαν στις κυβερνήσεις Ζοσπέν και Πρόντι αντίστοιχα) και συνεχίζουν να συγκαλύπτουν τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της ΕΕ.
Οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να απορρίψουν την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα και τον εθνικισμό. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φέρνουν στα Βαλκάνια την εκμετάλλευση, την αποσταθεροποίηση και τους πολέμους. Να αντιπαλέψουν τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να συναντηθούν σε κοινό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του για απεγκλωβισμό της χώρας απ' τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς. Να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Κόσσοβο. Να μην αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Εγκλημα κατά της ειρήνης ήταν η ΝΑΤΟική επίθεση κατά της Σερβίας (πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) αναφέρει σε άρθρο του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας και νυν πρόεδρος του «Φόρουμ Βελιγραδίου για έναν Κόσμο Ισων» Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς με αφορμή την 11η επέτειο απ' την έναρξη των βομβαρδισμών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σαν χτες στις 24 Μάρτη 1999.
Θυμίζοντας ότι στη διάρκεια των 78ήμερων βομβαρδισμών σκοτώθηκαν πάνω από 3.500 άνθρωποι και πληγώθηκαν πάνω από 10.000 (είτε από «έξυπνες» βόμβες, είτε από βόμβες διασποράς, είτε από βλήματα «απεμπλουτισμένου ουρανίου»), ο Γιοβάνοβιτς σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γεγονός οδήγησε στην κατοχή του Κοσσυφοπεδίου από δεκάδες χιλιάδες ΝΑΤΟικούς στρατιώτες υπό τη σημαία του ΟΗΕ. Εκτοτε, πάνω από 250.000 Σέρβοι και άλλοι μη αλβανικοί πληθυσμοί εκδιώχθηκαν απ' το προτεκτοράτο ενώ πάνω από 150 σερβικά μνημεία ιστορικής και θρησκευτικής κληρονομιάς υπέστησαν σοβαρότατες καταστροφές ή εγκατάλειψη.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρώην αξιωματούχος, παρά τις έως τώρα λυσσαλέες προσπάθειες ΗΠΑ και ΕΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει αναγνωρίσει ως τώρα το σχέδιο «ανεξαρτησίας» του Μάρτι Αχτισαάρι αλλά ούτε και την «ανεξαρτησία» που κήρυξαν μονομερώς το Φλεβάρη του 2008 οι ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών, καθώς παραμένει σε ισχύ η απόφαση 1244 του ΟΗΕ που εγγυάται τα εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στην περιοχή.
Παρά τις τεράστιες πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες, «το παράνομο μόρφωμα που ονομάζεται Δημοκρατία του Κοσσόβου αναγνωρίζεται από λιγότερο απ' το ένα τρίτο των χωρών του ΟΗΕ».
Σε άλλο σημείο, σημειώνει ότι η επίθεση έγινε τότε προκειμένου να αυξηθούν οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις βλέποντας προς ανατολάς (Ρωσία) και τα πετρέλαια της Κασπίας, της Κεντρικής Ασίας και της Μ. Ανατολής, ενώ παράλληλα αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός κακού προηγούμενου για στρατιωτικές επεμβάσεις χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο ίδιος καταλήγει ότι σήμερα, 11 χρόνια μετά, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα και την πλύση εγκεφάλου απ' τα ΜΜΕ, ο σερβικός λαός δεν ξεχνά τα εγκλήματα του '99 και πολύ περισσότερο την πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: