Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Δάνεια από χώρες της Ευρωζώνης με συμμετοχή του ΔΝΤ -Γαλλογερμανική συμφωνία για την Ελλάδα


Ο Γάλλος προεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέληξαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία συμφωνία για ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία προβλέπει δάνεια από άλλες χώρες της Ευρωζώνης με συμμετοχή του ΔΝΤ. Η συμφωνία θα υποβληθεί στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Με βάση τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα καλυφθεί από δάνεια χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Αυτό το πακέτο, σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης.
Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, έκτασης μιάμισι σελίδας θα τεθεί σε λίγη ώρα υπόψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλοι συμφωνούν με αυτό.
Σε περίπτωση συμφωνίας ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των χωρών του ευρώ, είτε πριν, είτε μετά το δείπνο.
Νωρίτερα, προσερχόμενος πριν από λίγη ώρα στο χώρο της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επανέλαβε την έκκλησή του να βρεθεί λύση σε σχέση με την ενδεχόμενη αρωγή προς την Ελλάδα,
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή μέρα είναι συν τοις άλλοις σημαντική για την Ελλάδα γιατί είναι και ημέρα της εθνικής εορτής.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: