Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Εκτεταμένη η ρύπανση σε 20 περιοχές της Ελλάδας

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η οικολογική κατάσταση στα μισά ποτάμια και λίμνες της χώρας είναι μέτρια και ελλιπής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Απολύτως κακή είναι η κατάσταση στο 1,2% των ελληνικών υδάτων.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε για το σχετικό θέμα, από τον Ειδικό Γραμματέα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Α. Ανδρεαδάκη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Καρτάλης, τόνισε στη συνεδρίαση ότι είναι «ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η προστασία των υδάτων στις λίμνες και στους υπόγειους υδροφορείς από συμβατικούς ρύπους και τη νιτρορύπανση από γεωργικές δραστηριότητες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται υποβάθμιση τόσο των επιφανειακών υδάτων όσο και των υπόγειων υδάτων, ιδίως στις λίμνες και σε ορισμένες παράκτιες περιοχές και υπόγειους υδροφορείς, από αστικές και γεωργικές δραστηριότητες.
Σε ότι αφορά τη τοξική ρύπανση, η κατάσταση φαίνεται να είναι καλή, εκτός από μεμονωμένες περιοχές. Εντούτοις, καταγράφονται υπερβάσεις κυρίως σε μόλυβδο, νικέλιο και υδράργυρο.

Συγκεκριμένα, οι υπερβάσεις σε μόλυβδο αφορούν 20 περιοχές: Μεγάλη Πρέσπα, Κορώνεια, Λίμνη Αβρακία, Αλιάκμονας, Λίμνη Πολυφύτου, Βεγορίτιδα, Αξιός, Μικρή Πρέσπα, Εβρος, Αρδας, Νέστος, Βιστωνίδα, κ.ά.)
Επίσης, οι λίμνες Λαγκαδά, Βιστωνίτιδα και Χειμαρίτιδα, το ρέμα Σουλού, ο Ασωπός, ο Πηνειός Ηλείας, ο Λουδίας και τμήμα του ποταμού Αλφειού, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή πόσιμου νερού κατόπιν επεξεργασίας.
Όσον αφορά τα υπόγεια ύδατα και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα (2008) παρατηρείται πρόβλημα νιτρορύπανσης, καθώς σε ποσοστό περίπου 20% παρατηρείται υπέρβαση του ορίου των 50 mg/l Ν-Ν03.

ΠΗΓΗ: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: