Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

NEA ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-Ευρωπαϊκή στήριξη υπό όρους Άνγκελα Μέρκελ: «Η Ελλάδα έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει»


Την επίτευξη συμφωνίας για τη στήριξη της Ελλάδας ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Η στήριξη αναμένεται να συνοδευτεί από απαιτήσεις για τη λήψη και νέων μέτρων.
 Ο πρόεδρος της Ε.Ε. δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν εντός της ημέρας, μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής, στις Βρυξέλλες. Η ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας έγινε ύστερα από τη της συνεδρίαση του στενού κύκλου ηγετών, παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας,  Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε: "Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της. Δεν θα την αφήσουμε να καταρρεύσει". Τόνισε, ωστόσο, ότι η χώρα μας "έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει".
Νωρίτερα, διπλωμάτης που εκπροσωπούσε την ισπανική προεδρία της Ε.Ε. δήλωσε πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο συναντήθηκε το πρωί με τον Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής των χωρών του Eurogroup.

"Ο Θαπατέρο πιστεύει ότι η λύση στην ελληνική κρίση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή λύση" δήλωσε η ίδια πηγή. Και συμπλήρωσε: "Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην αυστηρότητα που αναμένεται από την Ελλάδα να επιδείξει για να ισοσκελίσει τους λογαριασμούς της και στην αλληλεγγύη που οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν απέναντί της".

Ακόμη, ο διπλωμάτης έκανε γνωστό ότι ακολούθησε μια δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στον Βαν Ρόμπαϊ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου.

Αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως αναμένει μόνο "σαφή μηνύματα" ενώ η επεξεργασία των λεπτομερειών του αναμενόμενου σχεδίου διάσωσης θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

"Όλα θα συμβούν σήμερα και την Τρίτη, όταν θα συναντηθεί το Ecofin" πρόσθεσε.

Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: