Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Κήρυγμα εκβιασμού και τρομοκράτησης του λαού


Νέες θυσίες για να βγει η Ελλάδα από την «τριπλή επιτήρηση» ζήτησε προκλητικά ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες



Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα άγρια λιτότητα, συνδυασμένη με νέες σαρωτικές ανατροπές, που θα οδηγήσουν σε μια χωρίς προηγούμενο λεηλασία στο λαϊκό εισόδημα, πρόβαλε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Φανερώνοντας ότι ο ταξικός πόλεμος που ενιαία έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο ενάντια στους εργαζομένους δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, προεξόφλησε τη «λήψη νέων πρόσθετων μέτρων» πέρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» αλλά και αυτά που ο ίδιος εξήγγειλε την προηγούμενη βδομάδα.
Η κυβέρνηση, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2010».
Για να αποσπάσει μάλιστα την ανοχή των εργαζομένων και του λαού, προσπάθησε να διεγείρει το νόθο «πατριωτισμό», λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε τριπλή επιτήρηση από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από το λαό να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα όσα σε κοινό μέτωπο του φορτώνουν η κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στους οποίους συμμετέχει, για να βγει η Ελλάδα από την επιτήρηση!
Σ' αυτό το πνεύμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης», με αποτέλεσμα, όπως είπε, «να αφαιρείται κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας που πρέπει να ανακτήσουμε».
«Τεχνογνωσία» για τη σφαγή δικαιωμάτων
Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα στηριχθεί στην πιστή εφαρμογή του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», στις αποφάσεις και τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά θα ζητήσει και τη συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου, όπως είπε, να «προσφέρει τη τεχνογνωσία που διαθέτει για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων». Η βοήθεια του ΔΝΤ θα είναι «χρήσιμη» και η κυβέρνηση «είναι πρόθυμη για συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Οι διαβεβαιώσεις αυτές προμηνύουν νέα ταξικά μέτρα σε βάρος των ασφαλιστικών, εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γι' αυτό ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του «Προγράμματος Σταθερότητας», η Ελλάδα «είναι πρόθυμη και δεσμεύεται να λάβει όλα τα αναγκαία επιπλέον μέτρα».
Τόνισε ακόμα ότι «υπεύθυνοι για τις αποφάσεις είναι η Κομισιόν με το ΕΚΟΦΙΝ και το Γιουρογκρούπ» και υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό τη συνεργασία με το ΔΝΤ σε ζητήματα τεχνικά».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους αντιστέκονται στα μέτρα υποστηρίζοντας ότι δεν «αντιλαμβάνονται την κρίσιμη στιγμή» και λέγοντας ότι «μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη κρίση σαν ευκαιρία για να λύσουμε χρόνια προβλήματα». Να προωθηθούν, δηλαδή, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δε ζήτησε οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της ΕΕ, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει ισχυρό το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής «προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους», υποστηρίζοντας ότι «είναι σημαντική η απόφαση για συντονισμένη δράση, για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης».
Προσπάθησε έτσι να συγκαλύψει ότι, πίσω από τις ανέξοδες κορόνες, η ΕΕ διαφύλαξε τις καπιταλιστικές αγορές και τα ισχυρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφού φρόντισε να αφήσει στο απυρόβλητο τόσο την κερδοφορία, όσο και τη δράση τους.
Αλισβερίσι με χαμένο το λαό
Τέλος, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έδωσε «αντάλλαγμα» για την «πολιτική στήριξη» που της προσφέρθηκε, όπως παραγγελίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αν και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαβεβαίωνε χτες από την Αθήνα ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει τις 6 φρεγάτες από τη Γαλλία και θα «προτιμήσει» τα μεταχειρισμένα γερμανικά άρματα μάχης.
Σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσουν το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 3 μ.μ. το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: