Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Διευρύνεται το πεδίο της έντασης για τα Φόκλαντ


Διεθνοποιείται συνεχώς η ένταση που επικρατεί εδώ και μέρες γύρω από τα νησιά Μαλβίνας ανοικτά της Αργεντινής (Φόκλαντς κατά τους Βρετανούς), για την κυριαρχία των οποίων οι δύο χώρες ήδη έχουν διεξάγει έναν πόλεμο το 1982. Αφορμή του νέου γύρου έντασης, η εξόρυξη πετρελαίου που ανακοίνωσε η Βρετανία, γεγονός που προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις της Αργεντινής.
Malvinas Islands








Η Βρετανία που μέσω των βρετανικών εταιρειών άρχισε τις έρευνες για την εξόρυξη του πετρελαίου από την αρχή της βδομάδας έχει προχωρήσει και σε κινήσεις στρατιωτικοποίησης της υπόθεσης, τόσο με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού ότι η χώρα του θα «λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να προστατεύσει τα νησιά, όσο και με την αποστολή πυρηνικού υποβρύχιου στην περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, η Αργεντινή που έχει θέσει εκ νέου θέμα κυριαρχίας προσφεύγοντας και σε διεθνείς οργανισμούς έλαβε την απόλυτη στήριξη από όλους τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Ενότητας που έγινε στο Κανκούν του Μεξικού, ενώ στο παιχνίδι «μπήκε» και η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία «Repsol» που ανακοίνωσε προχθές ότι θα προχωρήσει, μέσα στο 2010, σε έρευνες για πετρέλαιο στη λεκάνη του αρχιπελάγους των Μαλβίνων, διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν εντός των χωρικών υδάτων της Αργεντινής. Στο κονσόρτσιουμ, το οποίο θα διεξάγει τις έρευνες, συμμετέχουν με ποσοστό 33% η κάθε μία η ισπανική «Repsol», η βραζιλιάνικη «Petrobras» και η «Panamerican Energy», εταιρεία αργεντίνικων κατά πλειοψηφία συμφερόντων.


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: