Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Τεράστια η καταστροφή από τα 8,8 ρίχτερ-Στα 122 τα θύματα στη Χιλή - Τσουνάμι στον Ειρηνικό

Στα 122 υπολογίζονται μέχρι στιγμής τα θύματα του μεγαλύτερου σεισμού που έχει πλήξει τη Χιλή εδώ και μισό αιώνα σχεδόν. Μεγάλες οι καταστροφές στις υποδομές και σε σπίτια. Τσουνάμι βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό. 




Σεισμικά κύματα πλήττουν τον Ειρηνικό Ωκεανό στο σύνολό του, μετά το σεισμό των 8,8 βαθμών που σάρωσε τη Χιλή τις πρώτες πρωινές ώρες. Το φαινόμενο αναμένεται να παύσει στην Ιαπωνία με κύματα ύψους 30 εκατοστών, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. "Το τσουνάμι μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα", ανέφερε ο 'Ερικ Λο, προσθέτοντας ότι θα σταματήσει στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού.

Το επίκεντρο του σεισμού, που χτύπησε στις 3.34 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) - ήταν κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, η οποία έχει πληθυσμό 670.000 κατοίκων. Η δόνηση προκάλεσε πανικό στους κατοίκους και έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Ακολούθησανισχυρότατοι μετασεισμοί, μεγέθους μέχρι και 6,9 βαθμών Ρίχτερ.  





Στα 122 υπολογίζονται μέχρι στιγμής τα θύματα του μεγαλύτερου σεισμού που έχει πλήξει τη Χιλή εδώ και μισό αιώνα σχεδόν. Μεγάλες οι καταστροφές στις υποδομές και σε σπίτια. Τσουνάμι βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σεισμικά κύματα πλήττουν τον 
Ειρηνικό Ωκεανό στο σύνολό του, μετά το σεισμό των 8,8 βαθμών που σάρωσε τη Χιλή τις πρώτες πρωινές ώρες. Το φαινόμενο αναμένεται να παύσει στην Ιαπωνία με κύματα ύψους 30 εκατοστών, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. "Το τσουνάμι μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα", ανέφερε ο 'Ερικ Λο, προσθέτοντας ότι θα σταματήσει στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού.

Το επίκεντρο του σεισμού, που χτύπησε στις 3.34 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) - ήταν κοντά στην πόλη 
Κονσεπσιόν, η οποία έχει πληθυσμό 670.000 κατοίκων. Η δόνηση προκάλεσε πανικό στους κατοίκους και έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Ακολούθησανισχυρότατοι μετασεισμοί, μεγέθους μέχρι και 6,9 βαθμών Ρίχτερ.

"Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου", δήλωσε κάτοικος της πόλης 
Τεμούκο, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Τεμούκο έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και εκκενώθηκε το νοσοκομείο. Η χιλιανή τηλεόραση και τοπικοί ραδιοσταθμοί μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει αρκετά κτίρια στην πόλη Κουρίκο.
Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σεαυτοκινητόδρομο. Η χιλιανή τηλεόραση μετέδωσε εξάλλου ότι το διεθνές αεροδρόμιοτης πρωτεύουσας θα παραμείνει κλειστό για 24 ώρες εξαιτίας των ζημιών.

Στο Σαντιάγο προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. Σύμφωνα με
 αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters, η ισχυρή δόνηση ταρακούνησε τα κτίρια στην πρωτεύουσα για χρονικό διάστημα από 10 ως 30 δευτερόλεπτα.


Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στο 210-368 1912.

Η πρόεδρος της χώρας, 
Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. "Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων", ανέφερε, ανακοινώνοντας τον τότε γνωστό αριθμό νεκρών. Η ίδια ενημέρωσε ότι το τσουνάμι απειλεί τώρα το Νησί του Πάσχα και πρόσθεσε ότι οι παράκτιες περιοχές του νησιού εκκενώνονται.

Ανέφερε επίσης ότι δυο πλοία, δυο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος αποστέλλονται στο 
νησί Ρόμπινσον Κρούσο, στ΄ανοικτά του Σαντιάγο, το οποίο καλύφθηκε από ένα τεράστιο κύμα μετά τον ισχυρό σεισμό.Δέκα γάλλοι αρχαιολόγοι, που πραγματοποιούσαν υποβρύχιες έρευνες στο νησί, αγνοούνται σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής. Κύμα ύψους 2,34 μέτρων έπληξε επίσης την παραλιακή πόλη Ταλκαχουάνο, στη Χιλή.
Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό

Οι αμερικανικές αρχές επέκτειναν νωρίτερα την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Στο 
Σίδνεϊ, το αρμόδιο κέντρο ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό και επεσήμανε την "πιθανότητα για επικίνδυνα κύματα, για ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό και για πλημμύρες" κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο Σίδνεϊ, καθώς και σε δυο κοντινά νησιά.

Επίσης, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού, ανακοίνωσε ότι το τσουνάμι μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις ακτές όλων των νησιών της Χαβάης. "Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων αλλά και για την προστασία της περιουσίας τους. Όλες οι ακτές κινδυνεύουν", προστίθεται στην ανακοίνωση του κέντρου.

Εκτιμάται ότι το πρώτο τσουνάμι θα πλήξει τη 
Χαβάη στις 11:19 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με αξιωματούχους,  κύματα ύψους ως 4,8 μέτρων είναι πιθανό να πλήξουν τις ακτές των νησιών της Χαβάης.

Το 
1960 η Χιλή είχε πληγεί από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων για τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός είχε μέγεθος 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει την πόληΒαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους. Από τον σεισμό αυτό είχε προκληθεί τσουνάμι που έφτασε μέχρι τα Νησιά του Πάσχα, τη Χαβάη, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, σε απόσταση χιλιάδων μιλίων. 

Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: