Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή:o Red Star γράφει για την τραγική κατάσταση στην Αϊτή 12 μέρες μετά τον σεισμό που την κατέστρεψε ολοκληρωτικά.

Και η ζωή συνεχίζεται στην μακρινή Αϊτή .Και ενώ το απόγευμα τα θύματα από τον σεισμό ήταν περίπου 120.000 έφτασε το άσχημο μαντάτο.Ο τελευταίος απολογισμός ήρθε πριν από λίγα λεπτά, από τα χείλη υπουργού της Αϊτινής κυβέρνησης.150.000 έχουν ήδη θαφτεί! Σκοτώθηκε δηλαδή το 1,5% της χώρας που έχει πληθυσμό λίγο μικρότερο από αυτόν της Ελλάδας!Τα νούμερα είναι πολύ χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.Μάλιστα δημοσιογράφοι από τον Καναδά δηλώνουν πως πέρα από το Πορτ-Ο-Πρενς υπάρχουν ομαδικοί τάφοι σε πιο απομακρυσμένες περιοχές με μη καταμετρημένα θύματα.
Οι τραυματίες είναι πάνω από 250.000, αρκετές χιλιάδες από αυτούς από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και θα προστεθούν στους νεκρούς τις επόμενες μέρες.Ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες.Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή έχουν την εντύπωση πως κάτω από τα ερείπια βρίσκονται θαμμένα περίπου 50-150.000 άτομα.H υπουργός  Επικοινωνίας Μαρί-Λορέν Τζοσελίν Λασάγκ ανεβάζει τον αριθμό αυτό σε 200.000! Οι εκτιμήσεις είναι , πως όταν τελειώσει η μακάβρια καταμέτρηση των θυμάτων θα μιλάμε για 200.000 νεκρούς το ελάχιστο, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει ακόμα και τις 300.000.Το 2-3% του πληθυσμού δηλαδή της χώρας.Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για 100-150.000, ώρα με την ώρα όμως αρχίζει να διαφαίνεται ότι αυτός ο αριθμός ήταν πολύ μικρός και αισιόδοξος.Η τραγωδία δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτούς που έφυγαν από την ζωή ή παλεύουν γι'αυτή σε υπαίθρια νοσοκομεία που δεν έχουν ιατρικό προσωπικό ή φάρμακα.
Τουλάχιστον 600.000 είναι οι άστεγοι, χωρίς όμως να έχει γίνει καταγραφή των ζημιών σε σπίτια.Πολλοί ζουν σε ετοιμόρροπα και ακατάλληλα οικήματα.Οι μετασεισμοί που συχνά είναι πάνω από 5 βαθμούς τις κλίμακας Ρίχτερ έχουν προκαλέσει νέους θανάτους και τραυματισμούς.


Οι Η.Π.Α βρήκαν την ευκαιρία στο όνομα της ανθρωπιστικής βοήθειας να στείλουν χιλιάδες στρατιώτες οπλισμένους σαν αστακούς να ελέγξουν την κατάσταση.Ήρθαν σαν προστάτες και λίγοι όπως ο Φιντέλ Κάστρο και ο Ούγκο Τσάβες τόλμησαν να πουν την αλήθεια.Ότι πήγαν για να μείνουν.Ότι θέλουν να μείνουν για να βρίσκονται ακόμα πιο κοντά στην Κούβα και την Βενεζουέλα.
Ελέγχουν και συντονίζουν την διακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς κάποιος να τους έχει δώσει αυτή την αρμοδιότητα.Αυτόκλητοι σωτήρες.
Όπως και να έχει ας βοηθήσουν και αυτοί όσο μπορούν τώρα τον ταλαιπωρημένο λαό   και αργότερα θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με την άμεση αμερικανική απόβαση και τους σκοπούς της.Γιατί όσοι νομίζουν ότι για ανθρωπιστικούς λόγους και μόνο κινητοποιήθηκαν τόσο γρήγορα οι Η.Π.Α είναι γελασμένοι ή αφελείς.


Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την Αϊτή όχι για να μαυρίσει η ψυχή μας, αλλά για να δούμε και λίγο πιο μακρυά, πέρα από το σαλόνι και την γειτονιά μας.Σίγουρα ο καθένας μας έχει τα δικά του προβλήματα και συνολικά η  παγκόσμια κοινότητα υποφέρει από την φτώχεια και τα προβλήματα που έχει φέρει ο  καπιταλισμός και ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.
Αλλά οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα, χρώματα , θρησκείες και πολιτικές.Δεν επιλέγουν ποιον θα χτυπήσουν.


Η σκέψη μας είναι λοιπόν στην Αϊτή .Οι παρακάτω φωτογραφίες αποτυπώνουν σε πολύ μικρό βαθμό αυτό που συμβαίνει στην Αϊτή τις τελευταίες μέρες...


Red Star 

O Wismond Exantus βρέθηκε ζωντανός 11 μέρες μετά τον φονικό σεισμό.Η επιχείρηση διάσωσης του ήταν πολύ δύσκολη, κάτω από τα συντρίμμια ενός μανάβικου.Επέζησε όπως είπε όλες αυτές τις μέρες πίνοντας αναψυκτικό κόλα και τρώγοντας μπισκότα!Τον θόρυβο από το γκρεμισμένο μανάβικο τα άκουσε Έλληνας δημοσιογράφος που έσπευσε να βρει συνεργεία διάσωσης.Η ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει τελικά και αξίζει τον κόπο έστω και για μία ανθρώπινη ζωή να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων.Photo : Reuters



Η σκηνή διαδραματίζεται κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς.Ένα αγοράκι παλεύει να κρατήσει τρόφιμα και νερό που μοιράζονται από ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας.




Photo : Reuters


Πολίτες που σώθηκαν από τον σεισμό προσπερνάνε το κατεστραμμένο νεκροταφείο της πρωτεύουσας.Photo : Reuters

Η αγωνία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των Αϊτινών.Με κάθε τρόπο προσπαθούν να προσεγγίσουν ένα από τα κέντρα διανομής φαγητού.Photo : Reuters

Κάτοικοι του Πορτ-Ο-Πρενς λεηλατούν κατεστραμμένο κατάστημα με τον φόβο της αστυνομίας.Η βοήθεια δεν είναι αρκετή και οι άστεγοι ψάχνουν απεγνωσμένα τροφή ,νερό και φάρμακα.Photo: Reuters

Μια γυναίκα περπατά σε κεντρικό δρόμο του Πορτ-Ο-Πρενς.Βιβλική καταστροφή.
Photo : AP

Στα γόνατα και με τα χέρια πίσω από το κεφάλι 7 πολίτες.Έχουν συλληφθεί για απόπειρα λεηλασίας.Photo : AP



Έχασαν κάποιο μέλος από το σώμα τους, αλλά ζουν.Η περίθαλψη τους γίνεται σε σκηνές καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει.
Photo : New York Times

Η τελευταία φωτογραφία μας δείχνει μια άποψη από ένα πανό,κρεμασμένο σε κτίριο και γραμμένο στα αγγλικά."Χρειαζόμαστε βοήθεια".Ας φτάσει η φωνή αυτή σε κάθε σημείο της γης.
Photo : New York Times


Red Star





1 σχόλιο:

Lisa είπε...

Πολύ ωραίο το οδοιπορικό σου, μακάρι να βοηθήσουν όλοι όσοι μπορούν αυτή τη φτωχή χώρα. Σίγουρα ο καθένας μας έχει δικά του προβλήματα αλλά καλό είναι να κοιτάμε και πέρα από την μύτη μας και να απλώνουμε χέρι βοηθείας.