Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Εθνικό πένθος 30 ημερών στην Αϊτή.ΕΦΙΑΛΤΗΣ:70.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί ως τώρα από τα ερείπια.Σε 150.000 με 200.000 ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό στην Αϊτή -αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις-


 Σε150.000 με 200.000 ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό στην Αϊτή -αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις- σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό του αμερικανικού στρατού.Ερωτηθείς σχετικά την Κυριακή από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο αντιστράτηγος Κιν, που έχει αναλάβει τη διοίκηση και το συντονισμό των ανθρωπιστικών προσπαθειών του αμερικανικού στρατού στην Αϊτή, απάντησε: «Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα εξετάζει αυτούς τους αριθμούς και πιστεύω ότι αυτό είναι μια αρχή... Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο».Μέχρι στιγμής, όπως έκανε γνωστό ο Κάρολ Τζόζεφ, ένας εκ των υπουργών της κυβέρνησης της Αϊτής, έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους περίπου 70.000 πτώματα. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ είχε ανακοινώσει τον ενταφιασμό 25.000 πτωμάτων.Από χθες εξάλλου, η κυβέρνηση κύρηξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς και εθνικό πένθος 30 ημερών, έως τις 17 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους και μία επτάχρονη- ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια σούπερ μάρκετ.Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το CNN, ομάδα Αμερικανών και Τούρκων διασωστών ανέσυρε χθες ζωντανούς από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ τρεις ανθρώπους και εκτιμά ότι με το πρώτο φως της μέρας θα ανασύρει ζωντανούς δύο ακόμα.«Ήταν σχεδόν σαν θαύμα. Ήταν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα τρόφιμα», δήλωσε στο CNN ο Τζόζεφ Φερνάντεζ, επικεφαλής ενός από τα συνεργεία από τη Φλόριντα. Ο ίδιος περιέγραψε στην εκπομπή του Λάρι Κίνγκ στο CNN πώς οι εγκλωβισμένοι κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή με ό,τι βρήκαν στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ. Όταν ένα επτάχρονο κοριτσάκι εμφανίστηκε στο στενό πέρασμα που είχαν ανοίξει οι διασώστες, «πρώτα βγήκαν φρούτα και μπισκότα», ανέφερε.Μεταξύ των διασωθέντων από το σούπερ μάρκετ είναι και η μητέρα ενός άνδρα ο οποίος ζει στο Πέμπροουκ Πάινς της Φλόριντα, απ' όπου προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα διασωστών.
Όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, μέχρι στιγμής τα 20 και πλέον σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην Αϊτή, έχουν καταφέρει να ανασύρουν ζωντανούς από τα ερείπια 62 ανθρώπους, ωστόσο μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να διασωθούν κι άλλοι μειώνονται δραματικά.Νεκρός ανασύρθηκε στο Πορτ ο Πρενς ένας Δανός κυανόκρανος, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Αϊτή. Συνολικά σαράντα εργαζόμενοι στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή έχουν χάσει τη ζωή τους από το σεισμό, ενώ 330 αγνοούνται.Στην Αϊτή μεταβαίνει σήμερα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.
«Ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή αισθάνομαι τη βαθιά υποχρέωση προς τον αϊτινό λαό να επισκεφτώ τη χώρα και να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ για να εγγυηθώ πως η απάντησή μας συνεχίζει να είναι συντονισμένη και αποτελεσματική», αναφέρει ο Κλίντον σε ανακοίνωσή του στην οποία προστίθεται πως θα παραδώσει επίσης είδη πρώτης ανάγκης (ειδικά πόσιμο νερό, φάρμακα, ηλιακές λάμπες, γεννήτριες κτλ).
Χθες Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για την κινητοποίηση εφέδρων προκειμένου να μετάσχουν στις ανθρωπιστικές αποστολές στην Αϊτή, όπου ήδη οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει περισσότερους από 10.000 άνδρες.Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι έφεδροι θα επιτρέψουν την εκ περιτροπής εργασία των στρατιωτών που βρίσκονται στην Αϊτή, κυρίως του ιατρικού προσωπικού που επιβαίνει στο πλοίο-νοσοκομείο USNS Comfort (αναμένεται να φτάσει στο νησί την Πέμπτη), και των ανδρών της ακτοφυλακής, ώστε να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των λιμανιών. Όπως διευκρινίζεται, η προσφυγή στους εφέδρους θα γίνει με «περιορισμένο τρόπο».Τέλος, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε ότι στις 25 Ιανουαρίου θα φιλοξενήσει στο Μόντρεαλ σύνοδο δωρητών για την Αϊτή. Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η σύνοδος θα διεξαχθεί παρουσία του πρωθυπουργού της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.


Διασώστες προσπαθούν να ακούσουν φωνές από τα ερείπια σπιτιού για τυχόν επιζώντες.



Πηγές:www.naftemporiki.gr-www.independent.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: