Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΟΝΔΟΥΡΑ: Νομιμοποίηση της χούντας



Μανουέλ Σελάγια


Οι ημέρες λιγοστεύουν μέχρι την ορκωμοσία του Πορφίριο Λόμπο Σόσα, του «προέδρου» που εκλέχτηκε από την εκλογική διαδικασία της 29ης Νοέμβρη, διαδικασία που σημαδεύτηκε από τη νοθεία, τη βία και την αποχή που κυμάνθηκε από 65% έως 70%, καθώς έχουν ενταθεί οι προσπάθειες δημιουργίας των προϋποθέσεων, ώστε να νομιμοποιηθεί το πραξικόπημα μέσω του «ξεπλύματός» του και της «νέας διακυβέρνησης». Προϋποθέσεις στα «πρότυπα» των απαιτήσεων της «συμφωνίας» που επιτεύχθηκε και τους όρους που έχουν θέσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την αναγνώριση του Πορφίριο Λόμπο.
Καταρχήν, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Χόρχε Ριβέρα, αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη των έξι ανώτατων στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά ... την ανατροπή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στις 28 Ιουνίου 2009 και τον οδήγησαν στην εξορία με την απειλή των όπλων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Τριμπούνα στους έξι που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ κλήθηκαν να καταθέσουν την προσεχή εβδομάδα. Πρόκειται για το ανώτατο στάδιο υποκρισίας, καθώς ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και το Κογκρέσο ήταν που είχαν δώσει τις εντολές στη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που φυσικά δε δίστασε να τις εφαρμόσει παρά το καθαρά αντισυνταγματικό τους χαρακτήρα!
Παράλληλα, το Κογκρέσο λίγο πριν τη λήξη των εργασιών αποφάσισε να απονείμει και τον τίτλο του διά βίου μέλους του Κογκρέσου στον επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ουσιαστικά δηλαδή απονέμοντάς του αμνηστία από οποιαδήποτε μελλοντική δίωξη, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 1989 και με τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ πριν την απομάκρυνσή του, τυπικά, από την εξουσία. Το γεγονός αυτό καυτηρίασε ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, τονίζοντας ότι ο Μιτσελέτι θα είναι ο «δεύτερος Πινοτσέτ της Λατινικής Αμερικής». Εντούτοις, το Κογκρέσο δεν σταμάτησε μόνο στην αμνήστευση με αυτόν τον τρόπο του Μιτσελέτι αλλά συνολικά 50 αξιωματούχων που είχαν άμεση σχέση με το πραξικόπημα και τους εξασφαλίζει και ειδική φρουρά.

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: