Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή και Κούβα

Αϊτή και Κούβα







Η τραγωδία, η ολοκληρωτική καταστροφή με τον σεισμό στην Αϊτή όπου χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή θα πεθάνουν στην συνέχεια, ανέδειξε πέρα από την σημασία της αντισεισμικής προστασίας, του μηχανισμού αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών, κυρίως το γεγονός ότι για να υπάρξει φροντίδα για την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής πρέπει να υπάρχει άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Η κατάσταση στην Αϊτή, μια χώρα που έχει καταδικαστεί από την ντόπια πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστές σε καθεστώς φτώχειας και εξαθλίωσης, όπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της ζει με 1-1,5 δολάριο τη μέρα και με ανεργία πάνω από 60%, κάνει αναπόφευκτη την σύγκριση με μία άλλη χώρα στην γειτονιά της, την σοσιαλιστική Κούβα. Από την μια δηλαδή η καπιταλιστική βαρβαρότητα που παρουσιάζεται ως «ελευθερία» και από την άλλη αυτό που παρουσιάζουν οι ιμπεριαλιστές και όπου Γης οπορτουνιστές, ως «ανελευθερία».


Οι εικόνες της ολικής καταστροφής, των πτωμάτων στους δρόμους, των ομαδικών ταφών, των ορφανών παιδιών θα μπορούσαν να είχαν εξαλειφθεί στην Αϊτή στον 21ο αιώνα, με βάση την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φυσικά φαινόμενα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ομως, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να βρεθεί ο άνθρωπος στο επίκεντρο, με ένα σχεδιασμένο και οργανωμένο τρόπο. Κάτι όμως τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση της Αϊτής. Αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Το παράδειγμα της Κούβας, μιας χώρας που αντιμετωπίζει κυκλώνες, τυφώνες κ.ά. και παράλληλα υπόκειται στον βάρβαρο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ με όλες τις συνέπειες που απορρέουν απ' αυτόν, είναι εντελώς διαφορετικό. Δεκαετίες τώρα η σοσιαλιστική Κούβα έχει ένα καλά οργανωμένο μηχανισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με προληπτικά μέτρα και μέριμνα, στην οποία παίρνουν μέρος όλοι οι τομείς της κοινωνικής ζωής και εκπαιδεύεται ο πληθυσμός. Ετσι αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο σεισμός στην γειτονική Αϊτή και ανακοινώθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, μια ολόκληρη περιοχή της ανατολικής Κούβας - 30.000 άνθρωποι - εκκενώθηκε γρήγορα, συντονισμένα και αποφασιστικά. Παρόμοιες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και στο παρελθόν με τα κατά καιρούς περάσματα καταστροφικών κυκλώνων που στις γειτονικές χώρες άφηναν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.


Η Κούβα έχει δείξει πως η ανθρώπινη ζωή αποτελεί την μεγαλύτερη αξία και επιπλέον πάντα συνεισφέρει την διεθνιστική της αλληλεγγύη σε πολλές χώρες του πλανήτη που έχουν ανάγκη βοήθειας. Από την πρώτη στιγμή το Νησί της Επανάστασης ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στην Αϊτή ώστε να προστεθούν στους ήδη 403 Κουβανούς που βρίσκονταν στην χώρα πριν το σεισμό. Η Διεθνής Ομάδα Γιατρών «Χένρι Ριβ», ειδική στις φυσικές καταστροφές - που έχει ήδη συνδράμει στην ανακούφιση χιλιάδων ανθρώπων στον κόσμο (Κίνα, Πακιστάν, Γουατεμάλα, Ινδονησία, Βολιβία κ.ά.) - βρίσκεται από την πρώτη στιγμή κοντά στους σεισμόπληκτους, ενώ οι περίπου 400 νεαροί Αϊτιανοί που έχουν αποφοιτήσει από την Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή της Κούβας, εντελώς δωρεάν προσφέρουν και αυτοί τις υπηρεσίες τους. Αυτή είναι η Κούβα που παρά τις όποιες δυσκολίες και αδυναμίες, αποδεικνύει και στο παράδειγμα της αντιμετώπισης μεγάλων καταστροφών, την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, του συστήματος όπου με συντονισμένο και σχεδιασμένο τρόπο, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι η πρώτη προτεραιότητα.


Πηγή:Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ-Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: