Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Οι «ερμηνείες» του «Βήματος»

Φιλότιμη η προσπάθεια του «Βήματος» να φτιάξει κλίμα υπέρ της κυβέρνησης και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που αντιδρούν στα αντιδραστικά μέτρα τα οποία μεθοδεύει. Αστοχη όμως και ανεπαρκής. «Τα όπλα της για την αναχαίτιση των επιθέσεων που εκτιμά ότι θα δεχθεί το επόμενο διάστημα από το χώρο της Αριστεράς αλλά και από τη ΝΔ ετοιμάζει η κυβέρνηση», προλογίζει το ρεπορτάζ και λίγες αράδες πιο κάτω ο συντάκτης του γράφει: «(...) Στο ΠαΣοΚ όμως αντιμετωπίζουν ως στρατηγική νίκη τους την αλλαγή στάσης του ΚΚΕ στον διάλογο για το Ασφαλιστικό. Στον "πρωινό καφέ" εκτιμήθηκε ότι ο ακραίος ακτιβισμός του ΠΑΜΕ, το οποίο εμπόδισε την έναρξη του διαλόγου, δεν βρήκε ερείσματα στην κοινή γνώμη και γι΄ αυτόν τον λόγο οδηγήθηκε σε αναδίπλωση. "Το ΚΚΕ είναι ένα κλειστό συντηρητικό κόμμα. Οταν κατάλαβε ότι ο κόσμος ελπίζει ακόμη στο ΠαΣοΚ, μπήκε στο καβούκι του" επισημαίνει ένας από τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό που δεν ομολογεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι ότι η πολεμική του ΚΚΕ λειτούργησε σε αυτή την φάση ευεργετικά για την κυβέρνηση, η οποία σε άλλη περίπτωση αντί για συμπάθεια θα δεχόταν κριτική για την ουσία των προτάσεών της στο Ασφαλιστικό».



Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ, στριμωγμένο από τις αντιδράσεις στον «κοινωνικό διάλογο», μοίρασε ραβασάκι, με το οποίο υπαγόρευε πως «το ΚΚΕ αναδιπλώθηκε», επειδή η κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό «δεν βρήκε ερείσματα στην κοινή γνώμη». Και η εφημερίδα έσπευσε να το αναπαραγάγει. Το πράγμα όμως μπερδεύει, αν ανατρέξει κανείς στη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο «Θέμα». Ελεγε τότε ο Λοβέρδος: «Αυτή τη βδομάδα πιέστηκα πολύ από δύο πλευρές. Η μια πλευρά ήταν η Αριστερά, η οποία πίεσε πολύ και θα πιέσει. Ο στόχος είναι, του ΚΚΕ τουλάχιστον είναι καταφανής, πιέζει, δεν μπαίνει στο διάλογο, σέρνει τον ΣΥΝ και μετά θα επιδιώξουν να σύρουν και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ για να ακυρώσουν την προσπάθειά μας στο Ασφαλιστικό». Με άλλα λόγια, ο Λοβέρδος ομολογεί ότι οι κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, όχι μόνο βρίσκουν ανταπόκριση στο λαό και πιέζουν την κυβέρνηση, αλλά η απήχησή τους είναι τέτοια που το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τον «κίνδυνο» δυσαρεστημένοι οπαδοί και ψηφοφόροι του να προβληματιστούν από το μήνυμα και το περιεχόμενο των ταξικών αγώνων και να βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση. Σε βαθμό τέτοιο μάλιστα, που να απειλείται η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου! Τι από τα δυο ισχύει; Οι «εκτιμήσεις» της εφημερίδας ή οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού; Ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα οι εργαζόμενοι.


Η ίδια η εφημερίδα, λίγες γραμμές πιο κάτω, αυτοαναιρείται και γράφει: «Διατυπώνεται η άποψη ότι όσο θα προχωρούν οι μήνες και θα φθείρεται η κυβέρνηση είναι πιθανόν ένα κομμάτι ψηφοφόρων που βρίσκεται στο αριστερό άκρο του ΠαΣοΚ να αρχίσει να φλερτάρει με το ΚΚΕ. Το ίδιο ενδεχομένως να πιστεύουν και στον Περισσό». Δηλαδή, επιβεβαιώνει και αυτή ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την απήχηση των θέσεων και των αγώνων στους οποίους πρωτοστατεί και συμμετέχει το ΚΚΕ, γι' αυτό και φοβάται την απώλεια της πρόσκαιρης ανοχής που υφάρπαξε από μεγάλο μέρος του λαού προεκλογικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα, πίσω από την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει το ΚΚΕ «απομονωμένο» και «συντηρητικό». Το Βήμα όμως κάνει και άλλη λαθροχειρία. Αναπαράγει «διαπιστώσεις» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που λένε: «Στις πόλεις - "κάστρα" του Κομμουνιστικού Κόμματος (σ.σ. στη Γαλλία), όπως είναι η Μασσαλία, ολόκληρες "κόκκινες" οργανώσεις μεταπήδησαν στον Λεπέν. "Κανένας δεν μπορεί να μαντέψει πώς θα αντιδράσει ο κόσμος σε τέτοιες συνθήκες. Το να βαθαίνεις την κρίση για να δημιουργήσεις αδιέξοδο μπορεί να προκαλέσει φόβο και εσωστρέφεια και όχι στροφή προς την Αριστερά" επισημαίνουν». Αγνοια ή φτιάξιμο της πραγματικότητας στα μέτρα που τους βολεύει; Και τα δυο. Για την ιστορία και την αποκατάσταση της αλήθειας: Το Γαλλικό ΚΚ άρχισε την κατρακύλα και έχανε δυνάμεις από την εποχή που αποφάσισε να συνδιαχειριστεί τον καπιταλισμό μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες και κυβέρνησε μαζί τους. Από τη στιγμή που σταδιακά απεμπολούσε τα μαρξιστικά λενινιστικά χαρακτηριστικά του και αποκήρυξε το σοσιαλισμό σαν στρατηγικό στόχο της πάλης του, υιοθετώντας σοσιαλδημοκρατική γραμμή. Αυτή η εξέλιξη, που συνέβαλε ώστε τα λαϊκά στρώματα να χάσουν κάθε πολιτική διέξοδο, στρατηγικά αντίθετη προς την πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου, είναι που οδήγησε μεγάλο κομμάτι του λαού στο συντηρητισμό, την ξενοφοβία, την ενσωμάτωση. Αλλωστε σοσιαλδημοκράτες και οι υπόλοιποι σύμμαχοί τους μαζί και οι του Γαλικού ΚΚ, έσπρωξαν το λαό να ψηφίζει Σιράκ, το «δεξιό» δηλαδή, για να μην εκλεγεί ο Λεπέν, που τον είχαν ενισχύσει οι σοσιαλδημοκράτες. Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη ρότα, γι' αυτό και δέχεται αδιάκοπα την επίθεση του αστικού πολιτικού συστήματος. Κάτι παραπάνω θα ξέρει το «Βήμα» γι' αυτό...


Δεν υπάρχουν σχόλια: