Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ Τάγματα θανάτου εναντίον του λαϊκού κινήματος


Οι δολοφονίες, οι εξαφανίσεις και οι επιθετικές ενέργειες εναντίον στελεχών και μελών τουΜετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα από «τάγματα θανάτου» που αποτελούνται από βετεράνους του τάγματος 3/16 - τάγματα θανάτου που έσπειραν το θάνατο και τον τρόμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας '80 - συνεχίζονται, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ονδούρας (CODEH).
Τα περιστατικά της βίας πληθαίνουν καθημερινά και τελευταία κρούσματα ήταν οι επιδρομές των μελών της DNIC, που με μάσκες πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια στις γειτονιές Καρισάλ και Μέρι Φλόρες της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, το Σάββατο, αναζητώντας συγκεκριμένα μέλη και στελέχη της αντίστασης.
Παρά το σκηνικό τρόμου, όμως, το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα συνεχίζει τον αγώνα και όπως δήλωσε ο γενικός συντονιστής του Χουάν Μπαραόνα, κατά την πρόσφατη ολομέλεια των οργανώσεων που συμμετέχουν αποφασίστηκε η διεύρυνση και η οργάνωση της βάσης του ώστε να μετατραπεί σε Ευρύ Μέτωπο, ενώ πλέον το κέντρο βάρος του αγώνα μετατίθεται από την αποκατάσταση του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στην επίτευξη του στόχου της σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης και της αλλαγής της φυσιογνωμίας της χώρας. Χτες, ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια κάλεσε μέσω επιστολής του το Μέτωπο να μετατραπεί σε πολιτική πλατφόρμα, καθώς είναι η μόνη δύναμη, όπως αναφέρει, που μπορεί να ηγηθεί του λαϊκού αγώνα και η μοναδική ελπίδα του λαού της Ονδούρας για μία νέα Μάγκνα Χάρτα.
Την ίδια στιγμή οι διαβουλεύσεις των δυνάμεων που στηρίζουν το πραξικόπημα, δηλαδή των δύο κύριων κομμάτων που νέμονται την εξουσία εδώ και δεκαετίες, είναι πυρετώδεις καθώς παρά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και το Περού των εκλογών και του αποτελέσματός τους, η Ονδούρα εξακολουθεί να παραμένει πλήρως απομονωμένη, κυρίως οικονομικά. Ετσι ο «εκλεγμένος πρόεδρος», Πορφίριο Λόμπο, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σαν Χοσέ, μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους της Κόστα Ρίκα και του Παναμά, ότι θέλει να υπάρξει πολιτική αμνηστία για όλους όσοι αναμείχθηκαν στο πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου... Σήμερα ο Πορφίριο Λόμπο θα συναντηθεί στο Σάντο Ντομίνγκο με τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεονέλ Φερνάντες και θα του ζητήσει, κατά πληροφορίες, να διαμεσολαβήσει στην «κρίση».


Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: