Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) εδώ και μήνες


Πρακτικά της βουλής της συζήτησης της από 1/12/2009 επίκαιρης ερώτησης

 
Επόμενη είναι η με αριθμό 169/1.12.2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κυρίας Λιάνας Κανέλλη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) κ.λπ.
Η ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η κατάσταση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) είναι εξοργιστική. Δεν φτάνει που πριν λίγο καιρό αυξήθηκαν υπέρμετρα τα εισιτήρια, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια απαράδεκτη καθυστέρηση στα δρομολόγιά του και τα Σαββατοκύριακα διακοπή ακόμα και της κυκλοφορίας σε μεγάλα τμήματά του. 
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600.000 επιβάτες ταλαιπωρούνται καθημερινά από καθυστερήσεις μέχρι 20 με 30 λεπτά, από ακανόνιστα πλέον δρομολόγια και από μια απερίγραπτη κατάσταση στο εσωτερικό των συρμών από το αδιαχώρητο των στοιβαγμένων επιβατών. Και όλα αυτά σε συνθήκες σχεδόν ασφυξίας και με την επιδημία της νέας γρίπης και άλλων λοιμώξεων να καραδοκούν. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι και τα επανειλημμένα κρούσματα λιποθυμιών που σημειώνονται συχνά. 
Όλα αυτά φυσικά στο βωμό της κερδοφορίας που προφανώς δεν επιτρέπει ούτε τη δρομολόγηση ικανοποιητικού αριθμού λεωφορείων που να καλύπτουν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, ούτε την ενίσχυση των συνεργείων για την επιτάχυνση των εργασιών. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεπεραστεί προ πολλού ο αρχικός προγραμματισμός για την ολοκλήρωση των έργων ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. 
Η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην ερώτηση του Κ.Κ.Ε. (αριθ. 319/26.10.2009) προσπερνάει το μέγεθος του προβλήματος και δεν αναφέρει κανένα μέτρο προκειμένου να υπάρξει κάποια λύση στο θέμα της ταλαιπωρίας των χιλιάδων επιβατών καθημερινά. 
Ερωτάται η Κυβέρνηση τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε:
1. Να μειωθεί ή να μην καταβάλλεται καθόλου εισιτήριο κατά τη διάρκεια των έργων στον ηλεκτρικό που επιφέρουν την παραπάνω κατάσταση.
2. Να δρομολογηθούν ενισχυτικά δρομολόγια με λεωφορεία σε παράλληλες διαδρομές του ΗΣΑΠ. Να ενισχυθούν τα συνεργεία για την επιτάχυνση των έργων και να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση για την αποπεράτωση των έργων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: